Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Filio ni doma

Filio ni doma

Bok!
Mene zanima kniga Berte Bojetu-Bojeta, Filio ni doma. Zanimajo me mnenja o knjigi, saj jo ravno berem in je zelo dobro napisana knjiga.

meni je bila zelo všeč, prebrala sem jo v enem dnevu, ker je kar nisem mogla dati iz rok

Mene zelo muči- kje bi lahko v današnjem svetu, ali pred pol stoletja našl tako konzervativno družbo? Avtorica pravi le otok in celina, ne vem pa, ne kater otok, ne katera celina. Mene je tud ful notr potegnla, sm jo tud pogoltnla. Je mislim da prva knjiga, ki sem jo brala, napisana delno v drugi osebi. Kaj pa misliš o zelo izrazitem naturalizmu v knjigi?Jaz mam dobr želodec za take stvari, ampak na določene trenutke sem pa samo zaprla oči in ostala brez besed. Se mi zdi zlo dobro napisana knjiga, še posebej občudujem način izražanja, ki ni nikoli prestopil neke meje nizkotne vulgarnosti, tudi ko je govora o stvareh kot je zloraba otrok ali posilstvo psov. Zelo šokantna knjiga.
Prosim, da mi mal več poveš o svojih vtisih, ker me knjiga res zelo zanima in v bistvu nimam pojma, kako bi interpretirala tako delo. Niti lastnega mnenja ne morem jasno izrazit in rabim pomoč, da izoblikujem vse vtise v glavi.
P.S. Mislim, da je to knjiga, ki zaupa brez sramu tudi tiste najbolj predrzne misli posameznika, ki jih ima vsak, pa nas še vedno šokirajo, da se govori o njih. Polna je tabujev sodobne družbe.
Hvala za odgovor.
Lepa branja od Anke

Knjige ne moreš razumeti dobesedno! Tega otoka seveda ni, taka družba pa je po malem naša. Saj ne da je tako hdo, pisateljica pač malo pretirava, a to ločevanje na ženski in moški svet je le prisotno, ne!? Nihče ni prav kriv, ni nekega diktatorje, tako pač živimo, čeprav bi se dalo veliko lepše, prijazneje… Filio se temu upre in “pobegne z otoka”. To pomeni, da uide stereotipom, ki so veljavni v tej družbi. Na celini zaživi kot umetnica.
Sama sem pred kratkim brala PTIČJO HIŠO, ki je nadaljevanje tega romana, čeprav jo lahko bereš tudi samostojno. Podobne zgodbe, isti stil pisanja… priporočam! V tem romanu spoznaš, da se Filio ni mogla otresti podob iz krutega otroštva, ni mogla zaživeti normalno, čeprav ji je slikarstvo pomenilo neki “odtočni kanal” za vse tegobe. Spozna pa tudi, da ta otok ni edini, s tem sistemom, da je podobno tudi drugje. Tudi ta roman se ne more jemati dobesedno, zelo simbolen je in mračen.

Strinjam se, da se da jemati zgodbo simbolno. Ampak, vse bolne stvari, ki se porajajo konzervativnim otočanom v mislih in jih tudi izvajajo- posilstvo psov etc.- kaj pomeni to v simboliki? Je pa res, da je velikokrat v življenju tako, da si moški zaželi žensko, se dvigne v “Gornji dol” in si jo privošči. Seveda milejše. Knjiga je krasna. Več me zanima o slogu pisanja, ki sem ga prvič zasledila. Ima kdo kako koristno interpretacijo?
Hvala, Julija.

New Report

Close