Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis filozofske teme..

filozofske teme..

Pozdrav!
jaz pa iščem kakšne bolj filozofske knjige, čeprav ne kakšno težko študijsko gradivo.. Enkrat sem brala o pojmu ljubezen in razprave o tem- kaj je.. Bilo mi je zelo zanimivo, ampak je bila fotokopija z neke knjige.
Poznate kaj takega, za zbistrit um, za si razširit znanje, za razmišljat?
LP!

zivjo!
pred mnogimi leti sem cisto po nesreci nasel razmisljanja rimskega cesarja marka avrelija (Marcus Aurelius Antoninus; Meditations). knjiga prevedena v slovenscino ima menda naslov dnevnik cesarja avrelija (ali nekaj podobnega).
nadvse odlicna zadeva, preprosta ampak globoka.

p.s. omenjenega cesarja vidis v filmu gladiator, hehe

skoraj pozabil. razprave in kritike uma je pisal odlicni immanuel kant. nemski filozof iz 18. st. branje je zahtevnejse in zahteva nekaj podlage ampak meni eden izmed naj..

hehe, Guiness, pa ja ne misliš resno, ko svetuješ Kanta? To še mi, ki študiramo fil., v zadnjem letniku komaj komaj s tresočimi rokami vzamemo v branje… Groza! Če je janaa želela kakšno bolj preprosto fil.gradivo, ji ne bomo svetovali Kanta!!! (in Hegla ali Lacana še manj)

Jaz ti svetujem kakega Platona (npr. Simpozion – lep dialog o ljubezni, o erosu – sicer pa Platon nasploh piše v obliki dialogov, zgodb in ima zelo privlačen in lahko berljiv slog, po drugi strani pa se v njem skriva tudi ogromna globina in aktualnost, tako da je ravno pravi (tudi) za ljubiteljske filozofe.

Dnevnik cesarja Marka Avrelija je tudi fajn, ja, pa mogoče kake Descartesove Meditacije…

tako malo za pregled filozofije, da sploh vidiš, kateri fil. te privlači, pa si lahko najprej vzameš npr. Zofijin svet, pa npr. Utehe filozofije od Alaina Bottona, pa npr. knjigo Ali središče drži od Donalda Palmerja (to je tak duhovit prikaz filozofije skozi različne fil. smeri, v obliki stripov oz. je opremljeno s slikicami) itd. itd.

Če se še kaj spomnim, ti napišem, sicer pa nasplošno lahko začneš kar s Platonom – poleg Simpoziona še npr. Država (večno aktualna s svojo širino…), Poslednji dnevi sokrata (trije dialogi, med drugim en najbolj znanih – Sokratov zagovor ali Apologija), Faidros (o duši),…

Prijetno branje!

P.S. Joj, da ne pozabim! Pa Nietzsche seveda! (provokativen, a zanimiv, silno golobk in prav tako večno aktualen, in tudi ima prijeten slog, bolj umetniški – čeprav je pri njem “nevarnost” samosvojih interpretacij, a poskusiš seveda lahko) – Npr. Tako je govoril Zaratustra, Somrak malikov, Antikrist,….

Maja, hvala! Od vedno me je zanimala filozofija, vidim, da si podkovana v tem. Ob Kantu me je kar streslo, ko mi ga je G. predlagal.. 🙂
Nietzcheja sem brala, zanimiv, kar razumljiv..
Mi poveš kako zgleda tvoj študij? Verjetno na izpitih vključiš tudi svoje mišljenje, misli, lastne ideje, ne samo tistega, kar je prof. predaval in kar piše v knjigah? Študij verjetno veliko da, predvsem zase..

saj sem napisal, da je zahtevnejsi. ni pa “hardcore”
vidis, meni pa ravno klasicna filozofija grkov ne lezi. se kar stresem, ko pomislim na platona in aristotela. takisto z nekaterimi filozofi devetnajstega stoletja. marx, engels, nietzshe..sami nakladaci

Kant, Descartes, Platon, Nietzsche so dobesedno iz virov prezahtevni za nekoga, ki nima za sabo kilometrine v filozofiji. Vedno pa so dobri iz druge roke.

PREZAHTEVNO!! (raje bi svetoval Aristotelovo Metafiziko ZETA }:-)

Poleg tega ne govori o ljubezni.

Pravkar pa sem prebral res dobro filozofsko knjigo. – no , bolj poljudno je napisana, je pa kar solidno branje za tople večere.

In sicer je to UTEHE FILOZOFIJE od Alaina Bottona, kjer so v življenjski predstvaljene filozofija življenja (Schopenhauer, Nietzsche), Sokratov evdaimonizem, Montagniejeva zasebnost v esejih, Epikurjevo dojemnaje ugodja in stoiški nauk Seneke.

Res prijetno branje 🙂

Za vse, ki so filozofsko nadarjeni in udarjeni, pa je tukaj odprt prenovljen filozofski forum, kjer včasih porabim tudi po cel večer, da napišem en post:

http://filozof.pavliha.net

(Upam, da mi ne bodo linka dol zbrisal. Če pa deluje tukaj cenzura, me lahko obvestite na email)

pozdrav, Hg

Joj, jaz tudi odsvetujem Descartesa…
Mi je bil ful ful težak za brati…

Cenzure za linke pa na med.over.net-u še nisem opazila.

Še aktivna povezava:

Pa veselo filozofiranje želim ;-)).

New Report

Close