Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka financiranje poroke, pa kaj…

financiranje poroke, pa kaj…

Poročiva se v marcu mesecu. Spodaj berem, kako ste popljuvali tiste ki dejansko razmišljamo o tem kaj naj bodo svatje prinesli za darilo. Itak vsi vprašajo, kaj želimo. In če rečemo da naj prinesejo kar hočejo, a mislite, da komaj čakam gledat 3 mikrovalovke, 5 sesalcev za prah ipd???? Pač povem, da se pričakuje denar po svojih zmožnostih. Zdaj če jih več pride na poroko seveda pričakujem, da bodo več denarja dali. Ne bom jim nič rekla, ampak tako je povsod. Ne moreš pripeljat 6 ljudi, dat pa 50€. danes vsi, na katerih porokah sem bila razmišljajo na tak način. Če pa ne, pa lažejo. In kaj je slabega, če pričakuješ da bo gost pokril svojo hrano in pijačo? To je povsod že nepisano pravilo. Če nimaš, ne prideš na poroko. tako je to, pa se požrite.

Torej, ko ljudi povabiš na piknik tudi pričakuješ, da zraven prinesejo toliko kolikor bodo pojedli in popili. Ko jih povabiš na kavo, pričakuješ, da jo prinesejo s sabo, da boš še malo na profitu?!

Da te ni sram! Mogoče pa tem 6-im ljudem tudi 50 evrov pomeni veliko! Torej vabiš zgolj zaradi daril??? Potem se druži pa s samimi bogataši.

Ne, to ne. Poroka pa je nekaj drugega, nooooo………na poroko ti vsak prinese darilo, na piknik pač ne. a jetako težko zastopit.

Ne inači piknika in poroke. In ja tudi na piknik ne pridemo nikoli prazni. Ali kaj spečem, ali prinesem šteko piva…..skratka. Z avtorico pa se popolnoma strinja. Obstaja neko nepisano pravilo ravno tako za poroke kot za okrogle obletnce.

In meni je čisto logično in normalno (ne vem kje je pri vas vzgoja), da če si nekam povabljen prineseš darilo vsekakor po svojih zmožnostih ampak prineseš ga pa. (tudi na pogrebe ne pridemo več brez paketa sveč) Čemu potem tako zgražanje pri darilih pri porokah. Mene bi bilo sram pridet na poroko brez darila, saj če grem samo k sosedi na kavico ji nesem malenkost.

ja glej, če jim je to preveč, pač ne greš. Poroka je taka zadeva, kjer se pričakuje da se boš skeširal. Če nisi tega sposoben, ne it. Če najboljša prijateljica ne bi imela keša, bi ji osebno rekla naj se ne sekira ker mi več kot darilo pomeni to da je ob meni. kar pa za neko žlahto, ki jo vidim dvakrat na leto ali še takrat ne, ne velja. najbolj bi mi šlo ja živce, da mi pride žlahta z drugega konca Slo, v kuverti pa 50€. če niso sposobni prispevati normalno, naj ne hodijo. zDAJ itak že vsak ve, da 50€ za poroko ni nič.

ja glej, če jim je to preveč, pač ne greš. Poroka je taka zadeva, kjer se pričakuje da se boš skeširal. Če nisi tega sposoben, ne it. Če najboljša prijateljica ne bi imela keša, bi ji osebno rekla naj se ne sekira ker mi več kot darilo pomeni to da je ob meni. kar pa za neko žlahto, ki jo vidim dvakrat na leto ali še takrat ne, ne velja. najbolj bi mi šlo ja živce, da mi pride žlahta z drugega konca Slo, v kuverti pa 50€. če niso sposobni prispevati normalno, naj ne hodijo. zDAJ itak že vsak ve, da 50€ za poroko ni nič.[/quote]

Sva si pač različni. Meni bi bilo pa več do tega, da vidim žlahto, ki jo sicer bolj malokrat. Res. Poroka gor ali dol. Kako boš pa vedela, koliko ti bojo prinesli? Jih boš povabila, pogledala v kuverto, videla malo denarja in jim rekla, naj grejo kar domov, ali kako?

OMG, prispevat za kaj točno???

OMG, prispevat za kaj točno???[/quote]

Torej napišeš v vabilo: poročiva se, če boste prispevali pridite, sicer vas ne rabimo.

ja glej, če jim je to preveč, pač ne greš. Poroka je taka zadeva, kjer se pričakuje da se boš skeširal. Če nisi tega sposoben, ne it. Če najboljša prijateljica ne bi imela keša, bi ji osebno rekla naj se ne sekira ker mi več kot darilo pomeni to da je ob meni. kar pa za neko žlahto, ki jo vidim dvakrat na leto ali še takrat ne, ne velja. najbolj bi mi šlo ja živce, da mi pride žlahta z drugega konca Slo, v kuverti pa 50€. če niso sposobni prispevati normalno, naj ne hodijo. zDAJ itak že vsak ve, da 50€ za poroko ni nič.[/quote]

Avtorica, sploh ne rabiš komentarja. Kdaj se poglej v špegu in se zamisli nad sabo.

Sva si pač različni. Meni bi bilo pa več do tega, da vidim žlahto, ki jo sicer bolj malokrat. Res. Poroka gor ali dol. Kako boš pa vedela, koliko ti bojo prinesli? Jih boš povabila, pogledala v kuverto, videla malo denarja in jim rekla, naj grejo kar domov, ali kako?[/quote]

Zgleda že tko:)))
Sicer vabit eno žlahto, ki jo vidiš dvakrat letno ali pa še to ne, zakaj? Zarad keša, očitno? in pol jo zajebejo s 50€, obup, no. Ker prijateljica pa važn, da pride, samo da je ob njej. Dvojna merila.
Sicer pa mislim, da je provo….

Ne se čudit, ljudje. Tale mentaliteta je popolnoma ustaljena pri nas. Pari kalkulirajo, koga bodo povabili in koliko bo kdo plačal, ter preračunavajo, kaj bodo s tem pokrili. Bila na poroki, kjer so na gostiji sprejemali goste in darila (seveda so prej povedali, da pričakujejo kuverte s kešem), nakar so vzeli iz kuvert denar in del tega denarja direkt dali za plačilo ob koncu gostije gostilničarju. Več kot pol ga je še ostalo. Pojma nimam, kaj bi naredili, če se jim računica ne bi izšla in v kuvertah ne bi bilo zadosti za pokrit stroške. Ali pa so imeli kaj v rezervi, ne vem. Skratka s tisto poroko so pokrili celotne stroške in to se danes pričakuje. Ljudje, ki nimajo za burek, se poročajo v velikem stilu in si pokrijejo vse stroške z darili (ali bi jim raje rekli prispevki, ker točno to so).

Groza, če je tole res. Očitno sem še iz prejšnjega stoletja :-)).

Sva si pač različni. Meni bi bilo pa več do tega, da vidim žlahto, ki jo sicer bolj malokrat. Res. Poroka gor ali dol. Kako boš pa vedela, koliko ti bojo prinesli? Jih boš povabila, pogledala v kuverto, videla malo denarja in jim rekla, naj grejo kar domov, ali kako?[/quote]

Zgleda že tko:)))
Sicer vabit eno žlahto, ki jo vidiš dvakrat letno ali pa še to ne, zakaj? Zarad keša, očitno? in pol jo zajebejo s 50€, obup, no. Ker prijateljica pa važn, da pride, samo da je ob njej. Dvojna merila.
Sicer pa mislim, da je provo….[/quote]

Eh, no. Na vsaki poroki je žlahta, ki jo vidiš na vsake kvarte enkrat, če ne živijo ravno v tvoji bližini. Razni sestre in bratje očeta ali mame, se pravi tvoji strici, tete… vsaj moji so razkropljeni po celi Sloveniji in se vidimo res enkrat letno, ponavadi poleti. Povabit pa jih itak moraš, se spodobi in pričakuje. In valda se pričakuje, da bodo prinesli darila. Seveda imamo vsi dvojna merila. Za eno teto, ki jo vidim enkrat na leto, mi dol visi, če reče, da ne bodo prišli. Da pa ne pride najboljša prijateljica, bi me pa hudo razžalostilo. in dejansko eni vabijo te oddaljene žlahtnike samo zaradi daril, drugi pa zato, ker se to pač pričakuje od tebe. A ti nisi na poroko povabila tvojih tet in stricev, če si imela vsaj srednje veliko poroko?

Groza, če je tole res. Očitno sem še iz prejšnjega stoletja :-)).[/quote]

Tole je popolnoma res, doživela na lastne oči tudi sama. Čisto slučajno sem se znašla tam takrat ko so plačevali gostilničarju, in je pritekel sin še z eno kuverto in rekel”tukaj je še en stotak” – bila je moja kuverta, sem jo spoznala, ker je bila posebej narejena – ročno. Me je skoraj kap, ko sem ugotovila kaj počenjajo. Direkt so iz daril plačevali za pogostitev.

Tole je popolnoma res, doživela na lastne oči tudi sama. Čisto slučajno sem se znašla tam takrat ko so plačevali gostilničarju, in je pritekel sin še z eno kuverto in rekel”tukaj je še en stotak” – bila je moja kuverta, sem jo spoznala, ker je bila posebej narejena – ročno. Me je skoraj kap, ko sem ugotovila kaj počenjajo. Direkt so iz daril plačevali za pogostitev.[/quote]

in kaj je to tako groznega? Zakaj te je pa kap? denar je denar, a ne? Kaj te briga ali ga porabijo za plačat pogostitev ali pa za iti na Karibe?

Tole je popolnoma res, doživela na lastne oči tudi sama. Čisto slučajno sem se znašla tam takrat ko so plačevali gostilničarju, in je pritekel sin še z eno kuverto in rekel”tukaj je še en stotak” – bila je moja kuverta, sem jo spoznala, ker je bila posebej narejena – ročno. Me je skoraj kap, ko sem ugotovila kaj počenjajo. Direkt so iz daril plačevali za pogostitev.[/quote]

Evo, priznam, da tole komaj prebavim. Groza, kakšni ljudje živijo. Res težko razumem. Težko.

Jaz ne. Poroka cca 60 ljudi.
lp

Gostilna je samo en strošek. Potem imaš tu še band (ali dj), cvetje, prstani, obleke, frizer, vabila, itd…. Tako, da ga ni ostalo več kot pol, ampak najverjetneje nič.

Meni je takšno razmišljanje popolna beda. Na kraj pameti mi ne pade, da bi prirejala poroko in pričakovala od sorodnikov, da mi financirajo poroko. Če nimaš keša, da jo sam financiraš, se pač ne meči ven z neko uber fešto. Sploh zdaj, ko itak že vsak ve, da je večini folka 50 Eur ogromno denarja.

Velika večina porok je en in isti dolgčas. Ko si videl dve, si videl vse.Večini ljudi je povabilo na poroko nekaj, kar jim je samo strošek in jim je brezveze iti, grejo pa zato, ker morajo vrniti uslugo, ker se menda tako spodobi in ker se bojijo, da jih bodo sorodniki vlačili po zobeh. Če bi se na poroke vabilo samo tiste, ki so tam RES zaželeni in bi hodili tisti, ki si RES želijo biti tam, bi bile poroke zanimive in simpatične. Tako pa je vse skupaj eno samo preseravanje in kalkuliranje.

Najlepša poroka, ki sem se je udeležila, je bila v najožjem družinskem krogu. Starši, sorojenci, tri najboljši prijatelji. Miren obred, potem pa pogostitev in druženje do večera. Nobenega stresa, pijančevanja, prenajedanje do jutra in razmišljanja, kako se bodo pijani sorodniki varno pripeljali domov.

Gostilna je samo en strošek. Potem imaš tu še band (ali dj), cvetje, prstani, obleke, frizer, vabila, itd…. Tako, da ga ni ostalo več kot pol, ampak najverjetneje nič.[/quote]

Veliko več kot pol ga je ostalo po pokritju gostilne, s preostankom so pokrili še vse tisto, kar navajaš. Mi je mati mladoporočenke ponosno povedala, ko nam je prinesla pokazat slike s poroke, da so uspeli z darili pokriti VSE stroške poroke. Povabljencev okoli 300, poroka na visokem nivoju.

A ni cca. Nekje 20 – 30eur po osebi tisti minimum, ki naj bi bil sprejemljiv. Se pravi ce pride 4 clanska familija 4x toliko, … No govorim o minimumu…

Sicer vsak dela po svoje, kakor mu paše.

Ampak vseeno mi nekaj ne gre v glavo- priateljica glavno da je, za sorodnike ki jih vidiš 2x letno ti je vseeno. Veš, prijateljstav so minljiva, sorodniki, pa četudi se vezi prekinejo, so pa še vedno sorodniki.

In za sorodnike, če pridejo ali ne, ker nimajo dovolj keša, vam dol visi- pa vedno beremo tukaj gor, kako se mnogokaterim fržaga, ker ta ali oni sorodnik ni prišel na ohcet (že tukaj je spet dvoličnost pisočih)

Midva, ko sva se poročila, sva bila dejansko brez ničesar, kar se tiče opreme, ker se še nisva vselila skupaj, in to so vsi svatje vedeli.
Povedala sva tudi, da naj samo pridejo na poroko, ostalo ni pomembno. Pa so prišli z darili, pa so prišli s kuvertami, pa so prišli s ključi od vikendov, da lahko greva kadarkoli na dopust, med darili je bil tudi paketek s 10-imi kuhinskimi krpami- pa mi je bilo pomembno samo to, da so vsi prišli, in da smo skupaj.

Meni je takšno razmišljanje popolna beda. Na kraj pameti mi ne pade, da bi prirejala poroko in pričakovala od sorodnikov, da mi financirajo poroko. Če nimaš keša, da jo sam financiraš, se pač ne meči ven z neko uber fešto. Sploh zdaj, ko itak že vsak ve, da je večini folka 50 Eur ogromno denarja.

Velika večina porok je en in isti dolgčas. Ko si videl dve, si videl vse.Večini ljudi je povabilo na poroko nekaj, kar jim je samo strošek in jim je brezveze iti, grejo pa zato, ker morajo vrniti uslugo, ker se menda tako spodobi in ker se bojijo, da jih bodo sorodniki vlačili po zobeh. Če bi se na poroke vabilo samo tiste, ki so tam RES zaželeni in bi hodili tisti, ki si RES želijo biti tam, bi bile poroke zanimive in simpatične. Tako pa je vse skupaj eno samo preseravanje in kalkuliranje.

Najlepša poroka, ki sem se je udeležila, je bila v najožjem družinskem krogu. Starši, sorojenci, tri najboljši prijatelji. Miren obred, potem pa pogostitev in druženje do večera. Nobenega stresa, pijančevanja, prenajedanje do jutra in razmišljanja, kako se bodo pijani sorodniki varno pripeljali domov.[/quote]

ja, zdaj če je tebi večina porok en in isti dolgčas, koga briga. Najbrž za mladoporočenca ni, a ne? In ja, danes se nekako pričakuje, da z darili ki jih itak prinesejo – pokriješ stroške za poroko. Če se ti to posreči popolnoma, je super. Eni to priznamo, drugi pa ne. Pričakujejo pa to danes skoraj vsi. Zakaj bi se odpovedala poroki, če mi ni treba?

New Report

Close