Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Fizično delo v nosečnosti

Fizično delo v nosečnosti

Moje delovno mesto predvideva, poleg ostalih zadolžitev, tudi dobršen del fizične aktivnosti. Predvidevam, da tega od druge tretjine nosečnosti ne bom mogla opravljati. Zaposlena sem za nedoločen čas, in sicer sva na tem delovnem mestu zaposleni dve delavki, ki se alternirava, en teden skrbim za ta fizični del jaz, naslednji teden pa druga sodelavka. Na kaj se lahko pripravim, ko fizično ne bom zmogla (in po pravici povedano tudi ne želela izpostavljat otroka in sebe)? Kako je s prerazporeditvijo, jo lahko sama zahtevam ali kako drugače uveljavim svoj interes? Svoje delo rada opravljam, ga opravljam dobro in tudi fizični del mi ni bil sploh nekak problem, vendar mi sedaj postaja težje.
Upam, da mi boste odgovorili oz. svetovali. Hvala.

Vedno je najboljši način poskus dogovora z delodajalcem. Na podoben način, kot ste razložili meni, razložite še delodajalcu. Tako se ponavadi največ doseže.

Sicer pa glede tega zakon pravi, da nosečnica ne sme opravljati del, ki bi lahko ogrozila njeno zdravje ali zdravje otroka. Delodajalec mora začasno prilagoditi delovno mesto, če pa to ni mogoče, pa mora delavki omogočiti opravljanje drugega dela in pa plačo, kot bi opravljala svoje delo (seveda če je le-ta ugodnejša).

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close