Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek fizioterapija za otroka in vaje doma

fizioterapija za otroka in vaje doma

Pozdravljene!

Zanima me, mamice, tiste, ki ste z dojenčki obiskovale fizioterapijo, kako resno ste potem vaje delale doma?
Naša ima težave, ker ima zategnjena ramena in rahlo asimetrijo, stara je 5 mesecev in sva bili zdej 2-krat na fizioterapiji, ampak če delava doma vaje, ki sva se jih tam naučili, se naša punca samo dere, tako da me je kar minilo delat te vaje. Pa me zanima, ali se s časom take težave odpravijo same ali jih z nedelanjem vaj še poslabšujemo?

Prosim za čim več nasvetov in izkušenj, ker sem res kar slabe volje danes. Hvala!

Za sabo imamo dve leti fizioterapije. Prvo leto in pol, kolikor sem bila na porodniški sem delala vsak dan po večkrat. Iz izkušenj vem, da edino to prinese rezulate. Smo pa imeli tudi privat fizio, pa ni šlo za huda odstopanja (nedonošenček).

Ne pričakujte rezultatov brez vaj doma. Pri nas se fizio zelo pozna na razvoju. Kar smo zamudili je zamujeno.

EnaA, ali lahko napišeš, kakšne težave ste imeli in kako ter po kolikem času so se poznale spremembe?

Ma veš kaj, včasih teh terapij ni bilo, pa so tudi bili otroci s podobnimi težavami, pa so tja do 1,5 let vsi shodili in danes jim nič ne manjka, tako da po moje, če nimate resnejših težav, ne bo hudega, če ne delate vaj.
Mi jih tudi nismo, punca pa je kazala blage znake ekstenzijskega vzorca.

Ja, pajade, jih ni bilo in otroci eni so, drugi pa niso sanirali napačnih vzorcev in so bili pač “štorasti”, “bukovi”, leseni, tisti z manj sreče so čudno hodili, v puberteti jih je začel boleti križ, kolki, kolena…. Res pa je, da so se otroci včasih že “po defaultu” veliko več gibali, kot se danes, to je tudi res. Danes k sreči to prepoznajo in odpravijo, če le starši niso preleni, da bi otroka vozili na terapijo in z njimi doma še kdaj kaj naredili. Kaj je večje zlo, nekaj časa vaj in terapije ali pa večje ali manjše težave skozi vse življenje, je pa odvisno od volje posameznika.

Seveda se otrok “dere”, kajti z njim se dogaja nekaj, česar ni vajen. Malo mu je neprijetno, malo ga je strah, negotov je in to pač izrazi z jokom, ker drugače ne zna. Če bi znal govorit, bi povedal, tako pa pojoka. Če se vaje izvajajo redno in PRAVILNO, se otrok kar hitro privadi, vaje dajo učinek in jok izgine. Ponavadi ni trajalo niti dober teden, pa je prvorojenec določeno vajo osvojil in jok je izginil. Bil je močno hiperton in asimetričen. TAle drugi je hipoton in še druge težave nedonošenčkov ga pestijo, vendar tudi z njim vaje delamo redno doma. Je pa velikanska razlika med terapijo, ki smo jo bili deležni pri prvem in med to, ki jo dobivamo zdaj, pri prvi je terapevtka pač delala svoj job, brez občutka za otroka, sam dril, zdaj pa imamo krasno terapevtko, ki gleda na otroka, njegovo počutje, se mu prilagaja, če joka, ga potolaži, umiri in šele potem delata naprej – učinki so več kot vidni. Vendar od 1 x tedensko bo učinka malo, je treba tudi doma pomigat in potelovadit. Torej naj te jok ne skrbi – vaje delajta počasi, z občutkom, vmes ji lepo prigovarjaj in predvsem sama imej pozitiven odnosdo vaj in terapije.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

va sva v dveh mesecih z eno uro telovadbe doma vsak dan in s pravilnim handlingom odpravila težave.

Punčka pa joka ker ji ne paše biti v pravilnem položaju kar samo potrjuje, da je nekaj narobe. Če bi bilo vse ok je ne bi motil pravilen položaj.
Vztrajaj in bo vsak dan malenkost boljše.
Več punčka še marsikaj ne bo hotela kar bo morala. Bo vsakič obveljala njena? Mi smo odgovorni za zdravje naših otrok.

Kar je napisala pajade pa ni vredno komentarja.

Sta že Skrbna in Kitty napisali. VAJA DOMA JE ODLOČILNEGA POMENA! To si zapomni. Joka ker ni navajena teh gibov, ampak z vajo bo joka vse manj. Naša Fračka je kričala, ampak je bilo z vajami tega vse manj. Napredek je izjemen, pa sem bila sama tudi v dvomih, če sploh kaj pomaga, ker je šlo sprva počasi, potem pa naenkrat vse v šusu. Je pa imela diagnozo hipotonija z izrazitim ekstenzijskim vzorcem + asimetrija, ob rojstvu je imela tudi obe stopalci obrnjeni navznoter. Danes pri 17ih mesecih hodi in to dokaj lepo, tudi držo ima lepo, je pa še razmeroma asimetrična, oz. desno stran telesa uporablja bistveno več kot levo.

Si pa razporedi vaje čez cel dan, saj ti ni potrebno eno uro sedeti na tleh in ti trpeti. Pravilno rokovanje uporabljaj non stop, ob igri pa še potrenirajta, ravno tako kot ob hranjenju, ob previjanju,… Mi smo z malo delali vaje čez cel dan, po malem, ker sem ugotovila, da tako veliko bolj sodeluje, kot pa eno uro natrpanega drila.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Pred 30 leti so ti žolč operirali tako, da so ti odprli cel trebuh, malo pobrskali in pobrali kamne ven. CCa. 14 dni hospitalizacije in še kar nekaj časa okrevanja.
Danes prideš v bolnico en dan pred operacijo in greš ven tri dni po njej. Vse se zgodi “skozi tri luknje na trebuhu”. Okrevanje je občutno hitrejše.

Kaj je point? Medicina vsako leto pogrunta nekaj novega. Pogruntali so tudi to, da se s fizioterapijo lahko prepreči marsikatero težavo, ki te čaka čez mogoče 10 let.

Res pa je, da vsak dela po svoji vesti. Z otrokom lahko delaš vaje, ali pa ne. Lahko mu daješ antibiotike, ali pa ne. Lahko ga siliš v šolo, ali pa ne.
Skratka, lahko odnehaš takoj, ko otrok zacvili, da tega pa noče. Ali pa ne.

Težave ne bodo same izzvenele. In terapevti smo res razočarani in hudi na mame, ki glede na to da so na dopustu za nego in varstvo otroka, si niti 3x na dan 10 minut ne morejo vzeti, da bi naredile vaje. Saj se vam ne bo otrok vedno in ves čas jokal. Potrudite se – to je dobro zanj. In res je da terapevti opazimo, a mama doma dela, a televizijo gleda. Pogumno in delat vaje!

Vaja,vaja in še enkrat vaja. Samo to da boš z njim vadila mu bo pomagalo. Jast sem z našima dvojčkoma vadila res vsak dan lepo smo na blazini vadili. Hodili smo redno do leta in pol. Vadili smo tudi na žogi zelo fino je za trebušne mišice in za ravnotežje. Pa res se otrok tudi sam pri teh vajah veliko nauči. Ja jok pa je samo potem mine. Našima dvema je bila tista vaja zoprna ko razteguješ ramena. In tudi kasneje ko so večji npr. k padejo se znajo pravilno uloviti. Ne vem kako bi bilo pri nas če nebi hodili na fizioterapijo.LP

New Report

Close