fižolova juha
Fižol borloti operem namočim čez noč ali vsaj za ene 6 ur. Nato ga sperem in dam zavret, ko zavre odcedim vodo in nalijem novo ter dodam poper v zrnju, sol, lovorjev list ali dva, malo paradižnikovege mezge, en koren peteršilja in korenčka ter pol čebule in nato vse skupaj počasi odkrito kuham dokler niso fižolčki kuhani cca.2 uri! Lahko dodaš tudi kakšen košček pancete pride zlo okusno.
Po potrebi še dosolim in popram ter vmes dolivam vodo. Noter lahko zakuhaš testnine.
fižol kuham cca 15 minut nato črno vodo odlijem. dolijem sveže vode, 2 korenčka, 1 čebulo, 2 stroka česna, malce peteršilja, ščepec popra, sol in malce mlete paprike ( mi imamo radi ostro). kuham, dokler ni fižol popolnoma mehak. s paličnim pretlačim celo juho v gosto kremno in zakuham notri drobne makarončke.
Bom napisala recept kar za primorsko “pašto in fižol”.
Ko imam čas, skuham eno veliko kozico fižola, do mehkega. Skuhan fižol dam po posodicah (od skute 1/2 kg v skrinjo).
Dan prej vzamem škatlo s fižolom ven iz skrinje. Ko se fižol “odtali”, ga malo pogrejem in dam v palični mešalnik, da dobim “gosto župco”. To gosto župco dam v kozico na štedilnik, dodam malo vode in na drobno sesekljam dva stroka česna. Ko to zavre, zakuham drobno pašto. Medtem, ko se to počasi kuha, posebej na zabeli prežgam malo moke (prežganje) in potem to zakuham v kozico. Dodam sol, poper, po potrebi kocko ali malo vegete oz. lovorov list. Paziti je treba, da ne prekipi. Počasi naj se kuha, da se pašta zmehča. Na tak način dobimo gosto mineštro, pašto in fižol, paziti pa je treba, da se ne zakuha preveč pašte,ker potem postane pregosto. Zelo enostavno, kajne?
Čez noč namočim fižol in namočim.
Drugi dan dam v lonec fižol, svinjska rebrca in domačo klobaso (vsakega malo). Zabelim s peštom (sesekljana panceta s česnom, peteršiljem in oljčnim oljem). Zalijem z vodo in kuham. Med kuhanjem vodo po pptrebi dolivam. To je pri nas osnova. Potem pa po trenutnem navdihu včasih dodam not kakšen krompir, včasih na koncu pašto ali tudi oboje ali pa tudi nič.
Fižol borloti operem namočim čez noč ali vsaj za ene 6 ur. Nato ga sperem in dam zavret, ko zavre odcedim vodo in nalijem novo ter dodam poper v zrnju, sol, lovorjev list ali dva, malo paradižnikovege mezge, en koren peteršilja in korenčka ter pol čebule in nato vse skupaj počasi odkrito kuham dokler niso fižolčki kuhani cca.2 uri! Lahko dodaš tudi kakšen košček pancete pride zlo okusno.
Po potrebi še dosolim in popram ter vmes dolivam vodo. Noter lahko zakuhaš testnine.[/quote]
a skuhah vsak fižolček posebej ali sta mogoče lahko tudi dva skupaj?
cez noc namocim fizol in ga potem skuham. Na olivnem olju malo pocrem cebulo in dodam na res male koscke narezan korencek, zalijem s toplo vodo in dodam prav tako na zelo male koscke narezan krompir in tukaj notri spasiram fizol. Se solim in popram, dodam malo petrsilja in pest majhnih testenin in fizolova minestra je gotova.
Se vidi, da sva z istega konca :-). Točno tako jaz kuham fižolovo mineštro. Prav čudno se mi zdu, da večina vanjo ne daje krompirja.[/quote]
Mislim, da je odvisno katero fižolovo jed kuhamo. Pašta fižol recimo kot naša istrska jed ima not krompir. Recimo v original receptu pa ne spada not korenček. Pa ga jaz tudi včasih dam :))) Če pa to spremeniš v pasulj pa krompir ne spada not. Na različnih koncih slovenije prevladuje kot osnova druga jed. Na koncu je pa vse fižolova mineštra :)))
jaz pa kar kupim konzerve v lidlu ali eurospinu
na olivnem olju popražim, da zadiši 2 stroka strtega česna, dam 1 žličko moke, na hitrico pomešam, dodam žličko rdeče paprike, stresem noter 2 piksni fižola, pomešam in dolijem malo vode– za 1 konzervo.
Dodam malo majarona, peteršilj, šetraj, lovor, popram, solim, dodam po želji makarone ali nalomim špagete.
Suho meso pa po želji, najraje zraven skuham, ker ne maramo vsi.
Ps: moja babica je v fižolovo juho na drobno nasekljala 1 kislo kumarico, ko je že skoraj kuhano(5 minut vre ob stalnem mešanju), dodaš žlico paradižnikove mezge