Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Forma dopisa

Forma dopisa

Prosim, da mi nekdo napiše formo dopisa. Vem, da se te forme nonstop spreminjajo, zato me zanima kakšna je najnovejša. Kje je pošiljatelj, prejemnik, datum, nazivi, zadeva, kako se zaključi, kam se kdo podpiše… Vse vse me zanima. In ne samo mene, tudi moje sodelavce. Najlepša hvala.

Oblika uradnega dopisa:

Št. zadeve:
Datum:

Zadeva:
Zveza:

pripravil: vodja službe:

Priloge:

Prejme /poslati/:
1. naslovnik
2. arhiv/spis

Mislim, da je “dovoljenih” več oblik, čeprav gre bolj za to, ali je pošiljatelj napisan na levi ali na desni strani, vsekakor pa mora biti v glavi dopisa. Natkina varianta je najpogostejša.

Opomba: po slovenskem pravopisu (SP) in tudi po mojem občutku je potrebno vedno pisati najprej ime in nato priimek (razen v seznamih)!

Še nekaj v zvezi s podpisom:
– je podpis lahko na levi ali je bolje, da je na desni strani?
– se podpiše pod ali nad natisnjenim imenom in priimkom podpisnika?

O podpisu na uradnem dopisu:
1. V kolikor pise avtor dopis sam, se natisneta ime in priimek na desni strani dopisa in se rocno podpise pod natisnjenim imenom in priimkom ( lahko sledi za imenom in priimkom se funkcija avtorja ali okrajsava poklica..)
2. V kolikor podpise dopis ob avtorju se direktor ali kaksen vodilni funkcionar, se podpise avtor enako kot pod tocko 1 na levi strani, na desni pa vodilni delavec ali funkcionar tako, da se podpise pod natisnjenim imenom, priimkom in funkcijo.
3. Priloge so navedene taksativno prav tako pod vsemi podpisi na levi strani.
Ob pisanju prosnje, zahtevka , pritozbe itd. uradnemu organu ali komurkoli je ze pismo naslovljeno, sledi podpis avtorja dopisa na spodnji levi strani dopisa.
LP!

Oprosti Mirko!
V zadnjem stavku je pravilno, da se avtor podpise na SPODNJI DESNI STRANI dopisa. Ne vem, zakaj sem napisala avtomaticno narobe. LP!

Absolutno najprej ime in nato priimek (tudi za poštarje), razen v kakšnih seznamih, kjer pa je skoraj obvezna vejica med priimkom in imenom.

(Naziv je lahko tudi pred imenom, če je mag., dr. ali prof. dr.)

Pozdravljeni,

verjetno diskusija ni vec aktualna, zasledila sem jo sele zdaj, a naj napisem, da so vsi predlogi, ki ste jih navedli sicer po svoje pravilni in zanimivi, da pa je najbolje prebrati knjigo dr. Monike Kalin Golob: Kaj moram vedeti o dopisih. Ljubljana: Revija Tajnica:GV Zalozba, 2003.
V svojem prirocniku nekoliko bolj utemeljeno predstavlja in argumentira oblike dopisov ter predlaga standardizacijo dopisa.

Pozdravcek

Sade

New Report

Close