Format disk
Zanima me,če s tem ukazom za vedno zbrišemo vsebino trdega diska in ali je po tem dejanju še možno restavrirat podatke z njega?
Hvala
J.
Živjo.
Z ukazom format NE izbrišeš fizično podatkov iz trdega diska.
Obstajajo orodja, s katerimi se da dobiti podatke nazaj.
Če želiš prav izbrisati vse podatke, da bodo za vedno uničeni si moraš
poiskati program npr. wipedisk ki ti prepiše celoten disk z naključnimi podatki.
lp
Format C: ti pobriše celotno vsebino diska, ker ti vse sektorje prepiše z ničlami… res se da nazaj podatke dobit, samo to pa ni ravn simpl pa še drago je.
Ce bi ti vse sektorje prepisal z 0,ne bi mogel dobiti podatkov nazaj.
lp
Zakaj meniš, da je drago? Draga je le obnova podatkov s poškodovanega diska.
Format je precej “bogata komanda”. Pa še v različnih windowsih se različno izvaja. Napisal bom primer za win98, ki ga uporablja največ ljudi.
Če formatiraš v raziskovalcu, imaš 2 opciji. Hitro formatiranje in popolno formatiranje. Hitro formatiranje ti samo izbriše FAT tabelo, podatki pa ostanejo nedotaknjeni. Popolno formatiranje ti izbriše tudi podatke. Ki pa se jih da pogojno še vrniti, vendar ne več s tako enostavnimi metodami. Če hočeš popolno zaščito, moraš iti v DOS način in tam uporabiti komando, ki jo Microsoft iz neznanega razloga ne objavlja v helpu. Če vtipkaš na primer “Format c: /u ” (u pomeni unconditional = brezpogojno), potem ti podatke ne samo izbriše, ampak tudi prepiše, torej niso več vračljivi.
P.S. Že dolgo nisem uporabljal te opcije. Upam, da jo Microsoft še podpira 🙂
>>Če formatiraš v raziskovalcu, imaš 2 opciji
No v raziskovalcu ti nikoli ne bo sistema popolnoma formatiralo ker je nemogoče datoteke ki so v uporabi zbrisat (recimo win386.swp in pa cel shell pa še ogromno .dl in podobnih sistemskih datotek), jaz sem govoril za DOS fomat.
Sicer lahko formatiraš derektno sz ukazom format c: ali pa zbrišeš particije in jih nazaj kreiraš, pa ti Winsi formatirajo.
>”Obstajajo orodja, s katerimi se da dobiti podatke nazaj.”
Hmmm, a slučajno iskalnike lahko uporabljate samo računalničarji ali pa se samo meni tako dozdeva? he he
lp
Forum je zaprt za komentiranje.