formatiranje diska
Zivjo!
Zadnje čase me računalnik dobesedno spravlja ob pamet, je počasen, polno neke navlake je na njem in nič ne dela tako kot je treba, zato sem se odločila, da bo disk C formatirala. Formatiranje D-ja ni potrebno, saj imam tam samo svoje dokumente in nekaj majhnih programčkov. Na C-ju imam, vse programe, Win98, Office, in vse ostalo. Zanima me, kako iz kje po formatiranju C-ja ponovno namestiš Windows-e? Kaj je še pametno narest, da rač. malo pohitriš in izboljšaš delovanje?
Hvala za nasvete in Lp
M
Preden boš formatiral disk, si naredi zagonsko disketo. Potem pa zaženeš računalnik v DOS-u in greš na c:, potem pa napišeš format c: in ti ga formatira
Draga moja, pametno si se odločila. Računalnik bo lepše tekel, če se boš rešila nepotrebne navlake.
Preden boš formatirala disk c si na d shrani vse svoje datoteke. natančno preglej disk, saj so lahko še kje drugje kot samo v mapi Moji dokumenti.
Shrani tudi mape s pošto – če znaš in izvozi adresar z mail naslovi. Vseega tega po formatiranju ne bo več. Tudi priljubljene si shrani.
Če slučajno uporabljaš bančno poslovanje si izvozi na disketo certifikat iz IE Explorerja.
Tudi osebni imenik iz TIS-a (datoteka private.dat) bo šla v maloro. Itd. itd. Skratka, nikar na vrat na nos formatirat. Takrat uporabniki izgubijo največ stvari. Če jih seveda sploh imajo na disku.
Nasvetov za pospešitev delovanja rač. je kar nekaj, a nisi povedala kateri OS imaš. Še najbolj pomaga, da nalagaš čim manj freeware in shareware programčkov z interneta, da imaš stalno ažurirano antivirusno datoteko. Skratka, da ne nalagaš vsega. kar ti pride pod roko.
Strankam, ki jim uposobim nov ali rabljen računalnik, in ne šarijo bistveno po njem, deluje brezhibno dlje kot tistim, ki sami dodatno nalagajo programe ali še huje: brskajo po nastavitvah v Windowsih, ki jih ne poznajo dovolj dobro.
Pa dobro opravi!
LP Tajfun
Kako formatirati: Ali z zagonsko disketo ali pa direktno iz CD-ROMA (Windows, po možnosti original al pa dobra kopija :=>>). Če ti iz CD noče, potem to nastavi v BIOSU. Tam nekje imaš boot up device (neki tazga), pa dej na CD-ROM, C:.
Potem ti avtomatsko loada v DOSu, kjer napišeš Format c:. Potem ponovno restartaš, pa greš potem (za Win9X); CD WIN9X OEMSETUP Potem pa samo slediš navodilom…
Pol, ko boš že formatirala, ga pa vsake kvatre (1x-mesec) DEFRAGMENT-iraj pa bo prihodnost hitrejša (poleg ostali nasvetov)
Forum je zaprt za komentiranje.