Najdi forum

Formatiranje diska?

Rada bi prodala računalnik, a bi prej rada zbrisala vse podatke, ki so se nabrali na njem tekom mojega uporabljanja. Zanima me ali tukaj pride v poštev samo format c diska (najraje bi to naredila, bi bila vsaj sigurna, da sem za seboj vse počistila) ali kakšen drug način? Pa še en problem je: baje, da pri windows xp sploh ne moreš izvesti formatiranja, če nimaš štartne diskete windowsov? V DOS ne morem priti, ker ga baje Windows xp sploh nima več… Kaj mi predlagate? Brisanje po posameznih file-ih odpade, ker imam vse raztreseno na milijon koncev + internet explorer bi rada spucala zaradi gesel in vsega kar sem kdaj uporabljala prek interneta. Kakšen nasvet kako formatirati disk?

Hmmm, samo s formatoranjem ne boš 100% uničila vsah podatkov, ker obstajajo načini kako pridobit nazaj podatke tudi če je bil disk formatiran. Da bi podatke res uničila bi morala druge podatke prepisat na vrh teh, ki jih imaš sedaj..

Za formatiranje pa bo verjetno najlažja možnost ta, da vzameš disk iz računalnika in ga neses k nekomu, ki iima win xp in ga sformatora.

lp

Dobiš od nekoga zagonsko disketo od windows 98 zaženeš fdisk in zbrišeš vse particije.

Je pa res če imaš na disku načrt za izdelavo atomske bombe ali posnetke v Severininem stilu potem to ne bo zadosti. Za take primere se dobijo posebni programi, ki potem fizično pobrišejo cel disk tako da ne more nihče priti do podatkov.

Namesto te možnosti pa lahko uporabiš močan magnet. Bo prav tako dobro.

Čisto lepo ga sformatiraš z samim inštalacijskim cd-romom. Greš tako kot, da bi inštalirala windowse, potem pa mu tam nekje na sredi postopka daš, naj ti sformatira disk, na katerewga jih želiš namestiti.

Druga možnost je, da imaš recimo inštalacijsko za win98. Jo daš noter, na novo zaženeš računalnik in ko ti jo zažene napišeš samo “format c:”

Mislim da windowsi nočejo sformatirat part. C

Podatki so popolnoma izgubljeni šele po večkratnem(ameriški vojaški strokovnjaki pravijo 25x) prepisovanju diska(celotnega) z naključnimi enkami in nulami.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Pa dobro! saj menda nima na disku zapisanega vprašanja na dokončni opdgovor o življenju vesolju in sploh vsem?? En format – pa najsibodi s pomočjo zagonske W98 diskete ali inštalacijskega XP CDja – bo čisto kul.
Lahko poskusiš še iz BIOSa še imaš morda možnost low level formatiranja.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Kje si pa to pobral?

Zakaj bi moral to storiti 25x. Dovolj je če samo 1x prepišeš celoten disk. Za to obstajajo programi. Isto pa naredi tudi dober magnet (obstajajo naprave, v katere vstaviš disk in ga z magnetom pobrišejo)

Je kar prav pobral in ne, ni zadosti če samo 1x prepišeš disk(vsaj za občutljive podatke).
Nekaj smo o tem že pisali tule , če pa še ne verjameš ali imaš še kako vprašanje pa lahko še kakšno besedo o tem napišemo.

Pa še za Mmmm, ki je verjetno sedaj že čisto zmedena in prestrašena :
Najprej si dolpotegni tolele , vsatvi disketo v računalo in zaženi programčič, ki ti bo naredil boot disketo(za win 98).
Nato vtipkaj fdisk in pobriši vse particije, naredi novo in ponovno zaženi računalo. Vtipkaj format c: in to je to.

Tvoji podatki bodo za 99,9% ljudi nedosegljivi, kupcu pa lahko tudi rečeš, da je bil ta disk namenjen le bekapiranju, vendar ga nisi nikoli uporabljala.

Če te res skrbi za podatke, potem lahko ponoviš fdisk in format, potem bo pa za prmej vse šlo papa.

Kakor mi je znano uporabljajo posebne naprave za brisanje podatkov, ki disk fizično razmagnetijo tudi vojske in policije po svetu. Ta sistem naj bi bil 100%.

To pa sicer verjamem da se da podatke prebrati tudi če se jih prepiše. Samo za to niso dovolj freeware programi, ki ležijo na internetu ampak je verjetno potreben fizični poseg na disku in uporaba posebnih tehnologij za dostop do podatkov. Skratka za večino pri nas verjetno težko dostopna tehnologija. Lahko se pa seveda motim.

Ne ne motiš se, res ni kakih free programov za to, tudi plačljivih ne(ok so, ampak delujejo na principu iskanja podatkov, ki so večkrat prepisani, ampak tistih, ki še niso), ker enostavno magnetne glave na diskih niso toliko občutljive, da bi zaznale kaj je bilo zapisanega na deseti plasti.
Kaj pa uporabljajo tajne službe in najmočnejše vojske po svetu pa mi ni znano in verjetno tudi ne razglašajo preveč naokoli. Sigurno pa so jim v pomoč tudi magneti, saj je koneckoncev tudi glava na disku magnet.

čist ste zabluzli. Sej ne dela pri CIA. Čist zadost je če rčaunalnik formatiraš enkrat preko zagonske ali CD-roma.

Imaš prav,malo pa moramo nakladat,da izgleda vse bolj učeno ;))))))))

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Če želite 100% uničenje podatkov, lahko uporabite tudi t.i. hardware-defragmantacijo:

LP

Magnet je čisto dovolj, če je pravilno uporabljen. Nimajo to samo vojske po svetu:))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close