Najdi forum

Forum

Kot sem opazil, ta forum izgublja na pomenu.

Ko ima kdo kakšno vprašanje, ga v večini meri napadete. Mislim, da je to precej grozno.

Naprimer nekdo kaj vpraša, vi pa odgovorite, da bi to moral znati osnovnošolec,… A ne bi mogoče porabili enako časa, če bi odgovorili na vprašanje oz. pomagali rešiti problem.

Skoraj v vsaki temi se pojavi nekdo, ki koga “napizdi” (oprostite izrazu).

Nekateri ste seveda izvzeti in tem se iz srca opravičujem.

Meni pa se zdi izmenjava mnenj koristna, enako velja za kritiko. Sama zelo težko prenašam kritiko (težek karakter pač), ampak če vprašam za mnenje, je mnenje tudi to, da mi povedo, da je vprašanje neumno.

Poleg tega, Taso, računaj, da so določene kritike vendarle pretežno humorne in je “napizdevanja” na tem forumu v primerjavi s kakšnim drugim (npr. starši staršem) bistveno manj.

Obstaja pa tudi (indijski?) pregovor: En neumen lahko toliko vpraša, da mu sto pametnih ne zna odgovoriti.

TUDI NEUMNI MORAMO ŽIVETI!

Pa naj vam še povem za eno sporočilo, na tem forumu.

Nekdo je vprašal, kako se napiše prošnja za službo.

Najprej je bilo kašnih deset sporočil, da to zna vsak, da se to učijo ze v osnovni šoli,…, da bi pa kdo pomagal, pa ne. Šele nato se je nekdo usmilil in povedal, kako se piše prošnja. MENI SE ZDI TO GROZNO.

No, no Taso, kaj se je pa tebi hudega zgodilo? :))

Filip, Filip, Filip, ta pregovor je zelo moder. Ali si se že kdaj vprašal, v kateri rang spadaš? Med neumne ali pametne??

Ko sem prebiral “post” Naša preljuba slovenščina, sem se prav nasmejal. Kam je prišel pogovor, iz vprašanja o naglaševanju imena Martin, je prišlo do obtožbe, da je Klemen (mislim, da je post njegov) šovinist. :)))

> Filip, Filip, Filip, ta pregovor je zelo moder. Ali si se že
> kdaj vprašal, v kateri rang spadaš? Med neumne ali pametne??
>

Vem, da je ta moj post izpadel grobo, če se je kdo identificiral, jaz nisem nikogar določil za neumnega. Vsekakor pa mislim, da moramo postavljati jasna vprašanja in da jih ne smemo postavljati samo zaradi tega, da bi koga spravljali v zadrego ali ga označili kot bimbota, če ne ve odgovora. Kam že gre svetloba, ko ugasnemo stikalo?????

Sam pa spadam med ene in/ali druge – kakor kdaj in kakor kje.

Ko ugasnemo stikalo, gre luč v hladilnik. Ne verjameš? Kar poglej!

Filip, večinoma je obratno. Nihče ne postavlja vprašanj, da bi spravil v zadrego tiste, ki odgovorijo, temveč so odgovori žaljivi do vpraševalca. Tudi meni je začetno veselje do tega foruma precej upadlo zaradi tega. Včasih se prav prisilim, da ne berem več polemike, ki se razvija.

Vsaj deloma je problem v tem, da nekateri tu gor, ki bi se tudi radi česa naučili, izpademo kot brezplačni servis za dajanje informacij iz slovarjev, ki so tako ali drugače pri roki večine Slovencev. Če kdo prideska sem gor, bi lahko tudi mimogrede kliknil npr. na spletni SSKJ in odgovor našel tam veliko hitreje, kot pa tu, ne pa da nekako pričakuje od ostalih udeležencev foruma, da to storijo zanj … potem se pa še pritožuje!

Dragi Mirko, a ni vseeno, če se vpraša tu?

Jaz vem, da če bi kdo vprašal kaj v zvezi z matematiko ali računalništvom, bi rade volje odgovoril, seveda če bi vedel odgovor. Pa čeprav bi bilo vprašanje še tako banalno.

Na žalost pa veliko slovencev ne ve, kje na spletu se nahaja SSKJ.

Kot ste že opazili se že precej časa nisem javi in to prav zaradih takišnih izjav.

Namesto da bi človeku pomagali razčistiti dvome, ga napadate z vseh strani.

Mogoče pa sprašuje kakšen srednješolec ali osnovnošolec, saj nikoli ne veste starosti tistega, ki je vprašanje napisal.

Lep dan vsem.

Točno tako … potem se pa še pritožuje. Mirko, popolnoma se strinjam s teboj in smešno se mi zdi, da izpademo žaljivi tisti, ki razlagamo, pojasnjujemo, skratka pomagamo celo pri vprašanjih, ki so zastavljena provokativno (a se to dostikrat pokaže šele kasneje).

Trenutno imamo nekje tu

– vprašanje glede TAK/TAKŠEN in KAK/KAKŠEN, kjer bi se študentka morala samo potruditi za odgovor (tu danim pa itak ne verjame),

– Škržat/Škržad je tudi bilo provokativno vprašanje

– ne verjamem, da na Štajerskem otrok ne naučijo, da je pravilno slovensko MIDVA GREVA in ne GREMA …

Še mnogo tega bi se našlo. Na taka vprašanja nas lahko deset napiše doktorsko disertacijo, pa spraševalcu ne bo nič koristilo, ker je ne bo razumel ali pa hotel razumeti.

Sam bom še naprej sodeloval tu, z dobronamernimi odgovori na ravnotaka vprašanja.

Dragi Mirko, jaz sem bila pa tako vesela tega foruma prav zaradi takih strokovnjakov kot si ti. Zdelo se mi je, da se lahko zaupljivo obrnem na “poznanega” človeka, ki bo prijazno strl kakšen oreh, ki ga jaz ne morem. Seveda bi lahko pobrskala po SSKJ, vendar je prijetno tudi prijateljsko kramljanje o kakšnem problemčku. Saj je bil to v prvi vrsti namen tega foruma, kajne? Lepo pozdravljen!

Jaz osebno odhajam s tega foruma, na med.ver.net obstajajo forumi, kjer so ljudje prijaznejši in radi pomagajo.

Ta forum pa zapuščam Mirku in Filipu!

Mitka, jaz nisem v slovenščini prav nikakršen “strokovnjak”. Do zdaj sem rad namenil par uric tedensko za brskanje po raznih priročnikih namesto tistih, ki se jim to upira ali trenutno nimajo možnosti, ker je pa dobrota zelo očitno sirota, bom to v bodoče omejil samo na tista vprašanja, ki zanimajo tudi mene.
“Tretje orehov” pa vsekakor ni iskanje besed po SSKJ, vsaj zame ne, prijateljsko kramljanje je pa vedno prijetno, vendar nekatera “kramljanja” tu gor so res vse prej kot prijateljska.
Se pa opravičujem vsem, ki sem jih morda nehote užalil, čeprav menim, da bi v mojem pisanju res težko našli kakšno osebno žalitev.

Avtor: Mirko
Datum: 31-03-04 18:33

“Dovolj žalostno, da ti je uspelo diplomirati, ne da bi (očitno) sploh poznal obstoj SSKJ, v katerem najdeš oba izraza (da o drugih slovarjih sploh ne govorimo!) …
Res se mi zdi že malo smešno, da debatiramo o zadevah, ki so že dolga desetletja razložene v osnovnem slovarju našega jezika!”

Se ti ne zdi, da si s tem nekoga užalil?

Oprosti, človek, s katerim sem na ta način komuniciral, se je najprej pritožil, da ne razume dveh besed, ki sta že desetletja celo v SSKJ in ko sem, kljub temu, da imam čez glavo pametnejšega dela, popolnoma dobronamerno prekopiral slovarski definiciji teh besed (in ob tem prav nedolžno pojamral), je moj sogovornik povedal, da je končal univerzitetni študij, kar me je resnično začudilo in sem to tudi zapisal. Meni se to ne zdi žalitev, saj gre za preprosto sklepanje na osnovi debate na tem forumu. Če sem pa sklepal napačno, se res sprašujem, ali se ni morda moj sogovornik sprenevedal in nalašč provociral, da bi dokazal neko mojo “vzvišenost” in kaj vem še kaj …
Sicer je pa ta forum baje namenjen vprašanjem slovenščine in ne razčiščevanjem nesporazumov, ki očitno temeljijo na nekakšnih frustracijah, zato s svoje strani to tragikomično debato tudi zaključujem.

“Sicer je pa ta forum baje namenjen vprašanjem slovenščine in ne razčiščevanjem nesporazumov, ki očitno temeljijo na nekakšnih frustracijah, zato s svoje strani to tragikomično debato tudi zaključujem.”

Pa ravni ti Mirko se ne držiš tega, kar si zgoraj napisal. Saj je res, da odgovoriš na vprašanje, zraven pa vedno navržeš kakšno žalitev.

Stvar je sila preprosta.
Nekdo, ki postavi vprašanje je ali v dilemi ali ne ve odgovora. Postavi semle vprašanje in upa, da mu bo kdo pomagal. Odgovor pa seveda ni nujen, niti obvezen. Odgovori oseba, ki odgovor pozna in, ki želi odgovoriti. Naravnost prisrčno pa je prebrati konkreten odgovor na konkretno vprašanje, brez raznoraznih insinuacij.

Dovolim, da se strinjate z mano.

Lp

Še vedno trdim, da so nekatera vprašanja provokativna in zato se povsem strinjam z Mirkom, v katerega pisanju ne najdem prav nobene žalitve ali insinuacije ali … matr ste nekateri občutljivi, kot male bejbike, bom še reku.

Ne razumem zakaj je “škržat-škržad” provokativno vprašanje? Mogoče zato, ker sem demantiral tvoje trditve in te s tem spravil v zadrego? Filip, navadit se boš moral, da vsega ne veš in da te lahko tudi drugi kaj naučijo.

LP

No, ko že debatiramo o forumu.
Meni osebno je OK. Me pa razkurijo razne debate v katerih bi nekateri radi slovenščino krojili po svoje in uveljavljali neka svoja pravila. SSKJ in SP sta pač normi in kar tam piše zaenkrat drži. Ko bo pa na trgu nova izdaja, pa bo verjetno drugače. Ampak ne, nekateri na forumu tega pač ne sprejmejo in potem se razvijejo debate (npr. tista dva-dve, pa tudi tista o oljkah in olivah), ko je na vprašanje že trikrat odgovorjeno, ampak spraševalec vztrajno goni svoje in žali tiste, ki mu dobronamerno odgovorijo. Po mojem glede nedvoumnih stvari ne moreš debatirati. Če pravopis pravi tako, je pač tako, pa če se vsi na glavo postavimo.

Ni mi bilo všeč, ko dobim odgovor: “če ne razumeš, pač ne razumeš.” To je žaljivo. Ni mi všeč, če mi kdo napiše, naj si kupim SSKJ, saj stane le 5000 SIT.
Ali vprašanja koga prisilijo k odgovarjanju?
Ali odgovarja nekdo, ki zelo nerad odgovarja? Zakaj pa sploh odgovarja?
Ali ne smemo vprašati ničesar, kar je že v slovarju, ker si ga MORAMO kupiti?
Torej je ta forum tak, da smemo vprašati nekaj, česar v slovarjih ni, potem se moramo strinjati in nič več komentirati? No, lepo se imejte.

Mirko, hvala za odgovor.
Najbrž ga lomim, ko se silim na ta forum. Bom poskusila čimbolj shajati brez njega. Sploh pa grem raje treti orehe za potico, Velika noč se bliža.
Pozdrav!

tone napisal:

> Ne razumem zakaj je “škržat-škržad” provokativno vprašanje?
> Mogoče zato, ker sem demantiral tvoje trditve in te s tem
> spravil v zadrego? Filip, navadit se boš moral, da vsega ne veš
> in da te lahko tudi drugi kaj naučijo.
>
> LP

Demantiral? Spravil v zadrego? Ne da bi vedel.

New Report

Close