Najdi forum

Fotografije lahko shranim na lokalni disk C, na diskete, zanima pa me shranjevanje fotografij na CD.Moram imeti za to posebne vrste CD?Ali lahko shranim enostavno kot na diskete?
Hvala za odgovor.

Ni potrebno imeti posebne vrste CDeja. Ker CD je samo nosilec podatkov kot lokalni disk samo da ima drugacno kapaciteto 650 ali 700MB.

Verjetno veš, da moraš za shranjevanje na cd-je imeti cd enoto za snemanje. Z njo lahko shranjuješ datoteke le s posebnimi programi. Prazen cd je mogoče tudi formatirati in nanj dosnemavati datoteke kar iz raziskovalca, podobno kot na diskete. Ko je tak cd poln, ga zaključiš in je berljiv tudi na navadnih cd-enotah. Takšen način zapisovanja se mi zdi manj zanesljiv, pa vendar je za sprotno shranjevanje podatkov enostaven in hiter.

Popravek:
navadnega praznega cdja ne moreš formatirati! zato potrebuješ RW. iz raziskovalca jih lahko snemaš le če imaš programsko opremo ki to omogoča ali windowsXP ki imajo snemalni program že vgrajen.

Pozdravljen Andrej22,

ne morem se strinjati s tvojim popravkom odgovora. Tudi navadne prazne cd-je lahko formatiraš, pa še prav hitro – v nekaj sekundah. Formatiranje RW cd-jev (katere lahko večkrat popolnoma zbrišemo) pa traja tudi do 30 minut. Za formatiranje cd-jev je seveda potreben program npr. DirectCD, ki je sestavni del Roxio CD Creatorja. Tudi nekateri drugi programski paketi za snemanje imajo podporo za formatiranje.

Na vse FORMATIRANE cd-je lahko shranjujemo datoteke neposredno iz katerega koli file managerja, ne glede na operacijski sistem.

Windows XP pa omogočajo klasično snemanje in dosnemavanje datotek brez posebnega programa kot sta Nero, CD Creator ipd.

Kot sem že omenil – priporočam klasično zapisovanje z Nerotom, Creatorjem, CDRWin ipd. programi, kar je nedvomno bolj zanesljiva metoda tudi kar se tiče branja zapečenih ce-jev na drugih, starejših cd enotah in starejših računalnikih.

Res je vsak cd se da formatirat, le da pri cd-r ni to tisto “pravo” formatiranje, temveč priprava cdja, da nanj lahko pišeš paketno.

Prvič slišim tole z navadnimi cd-rji. Torej, če posnamem na CD-R glasbo in ta CD zapolnim do konca, ga lahko potem sformatiram in na novo posnamem gor npr. kako igro???!!

Na cd-r lahko dopisujes, dokler je na njem se dovolj prostora.Ko je poln, je poln za vedno in se ga ne da brisati,pa tudi vmes ne popravljati. Brise se lahko samo cd-rw.Izraz formatiranje se pogosto inaci z brisanjem, vendar ni cisto isto.
LP

Tajfun me je malo zbegal z njegovim formatiranjem. Sem mislil, da on res CD-rje uporablja za prepisovanje.

Verjetno sem vas res zbegal, ker se za pripravo cd-r cd-ja za paketno snemanje resnično uporablja isti program kot za formatiranje cd-rw cd-jev. V obeh primerih se cd potem obnaša kot disketa, vse dokler ga ne napolnimo ali zapremo (finalization).
Vprašanje se je namreč nanašalo na shranjevanje fotk.

Za večkratno uporabo pa so seveda primerni le rw cd-ji, pa še ti se vedno ne dajo več uporabiti, saj pride do poškodb, umazanije in drugih napak, ki onemogočijo zanesljivo zapisovanje podatkov.

Treba pa je še dodati, da ko 650 MB CD sformatiramo za paketno pisanje, nam ostane na razpolago le še okrog 500 Mb, kar je za slike sicer še vedno dovolj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close