fotoknjiga ali klasični album
Nabrala se mi je skoraj nepregledna množica digitalnih fotografij (3 otrok od 1 do 7). Me včasih škrtne, da ne bojo vsi posnetki šli v maloro brez materialnih dokazov.
Kako jih vi shranjujete v materialno obliko?
Standardne fotografije lepite v albume ali delate fotoknjige? Kateri program vam najbolj sede?
Pozdravljena!
Sama uporabljam cewe urejevalnik,ki ga najdeš na DM strani. Tudi kontaktna številka za pomoč uporabnikom je objavljena. Program je enostaven,ko ga pogruntaš. Izdelek foto knjiga pa čudovit spomin. Je pa kar drago,vendar fajn če na vsake toliko izdelamo fk z spomini,ki bodo večni. Poleg tega pa slike na pc ali diskih lahko kdajkoli grejo v fuč. Knjiga spravljena na varnem,pa ostane:)
jaz naredim tu in tam foto knjigo, jih imam enih 5, če gremo na kakšen daljši dopust..drugače pa jih občasno delam samo fotografije in jih dam v album..mi je tudi brezveze, da bi jih imela samo na računalniku, čeprav jih imam shranjene na dveh koncih, pa še na zunanjem disku za vsak slučaj..je pa res, da si hitro v zaostanku, ker slik je ogromno, pol pa da zbereš prave itd..je kar nekaj dela…jaz uporabljam za fotoknjige program dm paradise fotos, za samo slike delat pa od hoferja program,, ker mi hoferjev program za totoknjige ni všeč…
Že precej let delam fotoknjige, ker mi je fajn se igračkat z oblikovanjem na računalniku in ker v eno fotoknjigo 64 strani (kadar je kakšna akcija cca 30 evrov) spravim enih 200 do 250 fotografij. Za toliko fotografij mora bit že kar debel album, medtem ko fotoknjiga zavzame 1 cm na polici. Pa tudi za zlaganje fotografij v album si moraš vzet čas, sploh, če hočeš vse skupaj še opremiti s tekstom.
Uporabljam pa program Digifot, zmeraj kvalitetno narejeno, v nekaj dneh. Digifot je bil na testu revije VIP na drugem mestu, takoj za CEWE, pred leti, ko sem začenjala s fotoknjigami, sem preizkusila oba programa in se mi je zdel Digifot bolj priročen in z več možnostmi oblikovanja.
Jaz pa razmišljam takole:
– fotoknjiga je oblikovana tako, kot ti je bilo všeč v tistem trenutku, ene slike velike, druge majhne, tretje postavljene diagonalno, četrte obrezane, pete …
– album pa je zbirka slik, ki jih lahko v vsakem trenutku vzameš iz albuma, sliko vtakneš v denarnico, jo pokažeš stari mami ali pa jo bo tvoj otrok enkrat nalepil v domači zvezek. Vse sorte se dogaja s posameznimi fotografijami.
Tako da sem za eno in drugo. Zbirka fotografij s kakšnega dopustovanja gre lahko v fotoknjigo.
Slike rojstnodnevnih praznovanj ali maškar, preden odidejo na pohod po soseščini ali najlepše vrtnice z domačega vrta in domačega mucka, ki te navihano gleda, te slike pa gredo v album.
Najpomembnejše pa je reducirati izbor. Najprej izberi slike, ki so ti všeč in jih pusti teden ali dva. Potem preglej samo izbor in ga ponovno zoži. To lahko ponoviš še enkrat, pa se ti bo vseeno slik še vedno nabralo veliko (preveč).