francoska solata
Francoska solata ful paše k pohancem, pohanim zrezkom ali pa k narezku. Za ekstra kam paše ne vem,
naredi se pa jo tako:
Na majhne kocke narežeš krompir, ki ga kuhaš v slani vodi, ampak se ne sme prekuhati, ker ne sme priti do pireja. Skuha naj se prav toliko, da bo še malo trd. Ko je skuhan, ga splakni z mrzlo vodo. Potem pa na iste majhne kocke zrežeš še kumarice, šunko, korenček, jajca (kuhana), zelen grah (ne rabiš ga zrezati), Vse skupaj zmešaš z majonezo po želji (jaz imam rada ful majoneze) in dodaš še nekaj soka od kumaric, da je bolj sočno.
Dober tek…, Klementina
Mene pa zanima,ali kdo od vas zna narediti domačo majonezo in kako se jo naredi ?
Hvala za odgovor !
za majonezo vzames rumenjak (za veliko majoneze kot jo imas rada ti bosta potrebna dva ali trije), ki ga enakomerno stepas, postopoma mu med stalnim mesanjem dolivas olje (kar se kolicine tice je odvisna od velikosti rumenjakov, sicer pa sam vidis kdaj je majoneza zadosti gosta in predvsem lepo kremasta), malo limoninega soka ali kisa, ter gorcico in malo popra po okusu.
Mia
jaz francosko solato delam takole: kupim 800 g zmrznjene zelenjave za francosko solato, kjer so narezan krompir, korenček in cela grahova zrna(veliko dela je za menoj). To zmes kuham približno 8-10 minut, pazim, da se krompir ne prevre, odcedim in šokiram zmes pod hladno vodo. Posebej narežem na kockice dve do tri rezine gomolja zelene in eno majnšo koreniko svežega peteršilja. To, oboje posebej skuham do mehkega. Skuham tudi 4-5 trdokuhanih kurjih jajc, dodam tri kapre, tri slane inčune, ščepec kumine v prahu, tri vložene kumarice in vse to nasekljam na simpatične kockice. Zdaj pridejo na vrsto povezave. Tu dodam malček hrena(s smetano), malo gorčice, sol, poper in seveda za konec majonezo( najbolje je, če jo naredite sami iz domačih jajc in deviškega oljčnega olja), lahko je ja pa tudi kupivna. Gostoto solate določite sami s količino vnesene majoneze. Pa dober tek!