Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek francoski buldog- ga kdo ima?

francoski buldog- ga kdo ima?

Spodaj berem temo, ko nekdo sprašuje o mopsih. Mene pa zanima, kako pa je z francoskim buldogom? Kakšni kužki so to glede značaja in zdravja? Ali ga ima kdo, da mi lahko kaj pove iz prve roke? Meni so tolk luštkani!

Psa se ne izbira po tem, koliko je luškan.
Na kratko takole nekako:
http://www.mojpes.net/modules/pasme/index.php?id=338

Sama imam tri francoske buldoge.. na kratko, krasna pasma, ki ti res zleze pod kožo in v srce, so pa samo za ljudi ki imajo veliko časa in ki bodo “živeli” z psom, ne pa ločeno od njega, namreč izjemno slabo prenašajo samoto, želijo povsod s tabo, so pa popolnoma nemoteči, zelo malo lajajo, edino blizu lastnika morajo biti pa je mir 🙂 kot že omenjeno samoto res slabo prenašajo, so primeri ko so si zlizali tace/si spraskali kožo zelo zelo hudo zaradi osamljenosti….res ne prenašajo, da se jih zapira v drugo sobo, da se jih pušča doma, sploh pa niso primerni za zunanje bivanje – so zelo zmrzljivi zaradi kratke dlake.. drugače zelo inteligentni, dojemljivi, veseli kužki, neagresivni, seveda ob pravilni začetni socializaciji in ukvarjanju z njim.. krasna pasma, ampak moraš imet pravilen odnos; francoz ni navaden pes, za tise ki želijo svojega psa šolati oziroma ga spremeniti v robota, ta pasma ni prava, ker so zelo trmasti, samosvoji, ne najbolj ubogljivi, vendar se da brez težav shajati z njihovo navihanostjo, v kolikor ti je ta pasma res všeč. Aja, pa da ne pozabim smrčanja in prdenja – tudi to je ena izmed stvari, ki se je moreš navaditi, potem pa jo pogrešaš, če je ni 🙂

Lp vsem ljubiteljem 🙂

Aja pa še to.. glede zdravja, najbolj je pomembno, da se kupi psa pri pravem človeku!

Na francoza se boste navezali še in še in srce se vam bo trgalo, ko bo poginil pri starosti 3 let zaradi skritih zdravstvenih težav ; lahko ima težave z pogačicami, dihanjem, srcem, alergijami .. zdajle gledam po bolhi mladiče in se ZGRAŽAM, kaj ljudje prodajajo – mladiči pri dveh mesecih škilijo (to je huda napaka), mladiči so pri 2 mesecih celi mozoljasti (kar priča o tem, da imajo najcenejšo hrano, ki jim ne ustreza), ampak to seveda vse brez rodovnikov pri šteparjih.. ne zagovarjam rodovnikov, ampak definitivno se DOBRO pozanimat kaj se kupuje, ker to kar je sedaj ponudba na bolhi je vse ena velika žalost…
Je pa ta pasma zelo zelo zelo občutljiva, leglo je zelo težko spravit gor, samo parjenje je vse prej kot enostavno, zato pa tudi imajo mladiči visoke cene, imajo kar nekaj “hib” kot so alergije, težave z očmi, pogačicami, hrbtenico..No in prvi korak je torej izbira pravega vzreditelja, če opravite ta korak dobro, vam odpade 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vseh morebitnih težav… pri kupovanju francoza vam naj bo denar zadnja skrb, saj je to naložba za 10 let, zato vam naj ne bo žal dati denarja za bolj zdravega psa! Ne kupujte poceni, ne nasedajte preprodajalcem, niste tako bogati, da bi kupovali poceni.. veterinarji so dragi… Če denarja nimate, si te pasme ne kupujte… tako kot npr. Ferrarija ne more imet vsak (ker ga ne more vzdrževat), tudi francoz ni pes za vsakogar.. zato pa cveti posel preprodajalcem, ki bolne mladiče prodajajo za 1/3 cene, mladiči pa doživijo največ 3 leta starosti.. samo mučenje… in koliko psic je zlorabljenih, da producirajo te mladiče.. tako da če skrajšamo, odgovorna izbira pasme, odgovorna izbira vzreditelja (vzemite si vsaj 2 meseca in vse preverite, pojdite večkrat pogledat, povprašajte naokrog) ter odgovorno skrbništvo so recept za zadovoljno sobivanje psa in lastnika..

Imeli smo ga dvakrat. Zelo luškani kužki, tudi značaj nam je bil všeč. Prvega smo imeli pred 28 leti, drugega pa pred 21. Oba smo pripeljali iz Prage, ker jih tu še sploh ni bilo. Oba sta bila zelo lepa. Prvi je bil na pasjih lepotnih tekmovanjih zmagovalec. Nista pa bila tudi zdrava. Prvi je imel težave z hudimi alergijami, kar ga je na koncu stalo tudi življenja. Drugi s popolnoma drugim temperamentom je imel pri dveh letih opoved ledvic. Vidim veliko teh kužkov, niso tako lepi, kot sta bila naša, upam, da manj degenerirani. Oba sta imela rodovnika in dobili smo ju od vzrejnikov. Pod to pasmo prodajajo marskiatere čudne mešančke. Zato bodite pazjivi. Veliko sreče z njim, če se zanj odločite. Srčki so, reče se jim tudi “moč v škatljici”.

Jaz imam rodovniskega od zelo priznane psarne( v bistvu so bili prvi v Sloveniji z vzrejo te pasmo + so zelo priznani tudi v tujini) pa ima vseeno kar veliko zdravstvenih problemov je pa res dosti tipicnih za buldoge…
Se pa drugace zelo strinjam z tvojim postom ampak tukaj so veliko krivi tudi tisti ki kupujejo taksne pse po 400€ iz “tovarn” sploh po Stajerskem je tega polno. Veliko jih kupuje kot bi kupovali avto in ne psa … in ker so IN seveda .
Je pa pasma res posebna so zelo mili srcni radovedni trdozivi samosvoji navezani na gospodarja vedno pripravljeni za igro neproblematicni kot hisni ljubljenski slabi cuvaji vsaj moj hehe..
Znajo biti dominantni ze njihov nastop je taksen tako da je treba paziti pri drugih samcih ce niso kastrirani.

Jaz se ne morem načuditi človeški neumnosti – vsaki dan se najde kdo, ki objavi, da ima mladička starega 6 tednov (to je VELIKOOOO prezgodaj in ima mladič zaradi prehitrega odhoda od matere čez celo življenje hude težave, takšen mladič pa je sigurno bil pripeljan iz pasje farme), vsaki dan se najde kdo ki ima v bistvu mešanca ki je samo malo podoben francozu, pa zanj dajo 300€ – takšni kužki so v zavetišču zastonj, vsak dan se najde kdo, ki kupi mladiča pa ima mladič gliste, garje, bolhe, skratka za “vrečo bolezni” plačajo veliko veliko preveč. Nihče ne bo kupil avta za 2.000€ če pride takšen avto 5.000€, vsak bo vedel da je z tistim za 2.000€ nekaj narobe, da je tako poceni. Ampak pri kužkih pa ljudi ne izuči in ne izuči. Po tej pasmi je povpraševanje in če imaš dobrega mladiča (ne govorim o razstavnemu, temveč samo o zdravju) ga nimaš problema prodat za kakršnokoli ceno postaviš. Seveda če si pa štepar, pa zglihaš ceno toliko da se psa rešiš preden ti zboli in prinese minus.. Ampak še bolj žalostno pa je, da mora iti najprej vsak bodoči lastnik nekajkrat na led, preden ugotovi, da to kar pišem ni samo natolčevanje… trpijo pa živali..

In tudi brez rodovnika lahko dobiš dobrega mladiča, vendar so možnosti veliko veliko manjše (90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) kot pa če ga kupiš z rodovnikom. In verjemite mi, da se nizka nakupna cena hitro skompenzira z veterinarjevimi visokimi stroški, pa še psa izgubiš veliko veliko prehitro… in kot že rečeno, tisti ki ima dobre mladiče, bo imel priporočila, bo veliko vedel o pasmi, vam bo znal povedati realno stanje.. od vsega ostalega pa samo bežite kolikor vas noge nesejo!!

Tudi mi smo imeli francoskega buldoga, pred tremi leti ga je zadela kap v starosti 10 let. Dobili smo ga z Madžarske, zdravstvenih težav pa na srečo ni imel. Res so srčki in ko bom v penzijii, ga bom sigurno spet imela.

Mi imamo sedaj drugega. Prvi je docakal 13 let in smo ga izgubili lani in ceprav nas je to cist zlomilo in nismo vec zeleli drugega, smo pred kratkim posvojili 3 leta staro psicko. Oba sta iz psarn vprasljivega slovesa in oba smo zavestno resili, ker ju nismo mogli prepustiti usodi, ki bi ju sicer cakala. Ja, to pomeni precej veterinarskih stroskov, a ta bitja tako iskreno, hvalezno in srcno vracajo vsako malenkost, ki jo zanje naredis, da bi zadnji denar dal zanje. Frenciji imajo nekaj posebnega v karakterju, tak posrecen miks hudomusnosti in neznosti, ki lahko zlomi se najtrse srce.

Mi lahko kdo sporoci, kako je z mladicki Iz psarne Benson house, Sentj. Po zgoraj napisanih postih sem se bolj previdna.
Moje vprasanje je seveda v smeri zdravja mladickov.

New Report

Close