“Freelancer”
Kaj si mislite o človeku, ki vam reče da dela kot “freelancer”? Danes sem srečala eno znanko in sva mal poklepetale o službi pa to in ona mi reče, da ona si ne more predstavljati kako bi bilo delat v redni službi … da ona je “freelancer” in da je sicer ne zanima koliko zasluži, ker ji za to ni treba skrbet … da za najemnino in položnice plačuje mož. Priznam vam, da sem resnično ostala malo šokirana ob takih izjavah, ker sama si pač ne predstavljam kako bi bilo, da bi se pustila vzdrževat. No … saj ne rečem … če bi imela doma celo nogometno društvo paglavčkov – ajde – pač bi ostala doma, da se posvetim družini (če bi seveda finančno zneslo tako – torej da bi mož dovolj zaslužil). Da bi pa tako kot ona … brez otrok … ostajala cele dneve doma in se šla nek “freelancer” (kok mi gre na živce ta izraz) … to mi je pa res nepojmljivo. :)))))
Sam verjetno sem sam jst mal čudna, ne? :)))))))))))))))))))))))
Kaj pa tale frendica dela kot freelancer? Sej “freelancer” ne pomeni, da cele dneve v luft gledaš. Delaš (najverjetneje tisto, kar ti najbolj leži), sam planiraš delovni čas, nekaj tudi zaslužiš.
Jaz sem ji kar fouš. Sama bi tudi lahko delala kot freelancer, pa nimam jajc, da bi šla na svoje, odprla s.p. ali d.o.o. in furala še vso papirologijo zraven.
mater, a resno mislite to? da bi se z veseljem pustile vzdrževat nekomu…? pa tudi če je to mož, no… prej ali slej ti pol naprej navrže, da valda ti pa doma pucaj in boš mogoče dobila še kakšen cekinček več, tko kot se je ena zanč pritoževala…
že tist mi ni šlo v glavo, ko je ena zanč tarnala, da ne hodi v službo in pač nima denarja in sam se smili sama sebi, kako ne more na morje in povrhu je ta njen pa še tak brezveznik, da mu ne paše na morju ležat… halo?!
a se ve poročate zato, da združujete finance (beri, pošlepate)?? sej valda ni nič narobe v skupnem vodenju financ, ampak tako da vsak prispeva nekaj v blagajno, vsaj toliko kolikor sam porabi oz. še skrbi za otroke…? OK, ne rečem, da je v nekem prehodnem obdobju eden od partnerjev brez službe ali pa ženska ostane doma, ko so otroci majhni. Načeloma pa gre za neko logiko, da je treba v tem svetu danes malo bolj realno in ekonomsko gledat na sedanjost in tudi prihodnost. Take brezbrižne vzdrževanke in wannabe vzdrževanke pa ne razmišljajo dosti o sto stvareh, ki bi se meni osebno pletle po glavi, če bi me kdo vzdrževal (kaj če me pusti, kaj če umre, kaj bo z mojo pokojnino, le zakaj sem študirala če zdele me uporabljam več možganskih celic, itd itd..)
sori, moških ki bi brezpogojno dajali okol svoj denar NI. Če ne drugega, v zameno vzamejo žensko dostojanstvo. Pol je pa vprašanje, kolk se ženska s tem sprijazni. Jaz osebno se ne bi.
SEm ji tudi jst rekla, da sem razmišljala nekoč o s.p.-ju … pa me je hitro prekinila češ da onia nima s.p. ali d.o.o. … da je ona “freelancer” … da mal tu pa tam koga poučuje … hmm … ok. :)) Nisem spraševala dalje, ker me ni zanimalo … … sam tistta njena izjava, da je ne zanima koliko zasluži, ker itak mož plačuje položnice … uh … to mi je pa kar mal dlake dvignilo v zrak. :))))
Sam itak sem zavistna. ;)))))) :)))))))))) Hahahaha
“Freelancer” pač dela običajno po projektih, v smislu da nekaj časa pomaga pri enemu podjetju, potem nekaj naredi za drugo in podobno. Fajn je, ker zbiraš tako delo, ki zgleda zanimivo in ker je življenje dinamično, v smislu, da nisi zasidran v enem podjetju na enem delovnem mestu za xy let. Običajno je tudi plačilo boljše (na uro) kot je pri redno zaposlenemu. Res pa je, da tak način dela ni ziheraški … moraš biti dober tako pri opravljanju dela kot pri iskanju bodočih projektov. Položnice, kredite, itd. pa je potrebno plačevati vsak mesec. Zato je res dobro, da nimaš otrok ali pa da ima tvoj partner redno službo.
Ma dej bugnavilea, ne trapaj. Žensak uživa v delu, ki ga dela in ji ni treba vsega d… vzet, temveč izbira tisto, ki ji je v veselje.
HVALA BOGU, da so še na svetu take, ki si to lahko privoščijo!!!
… pa še Mož jo zelooo ljubi in ji omogoča, da uživa v svojem delu!!!
Zdaj si še bolj zavistna!!!!!
Saj tebi tudi ni nič hudega!!! Za varstvo tvojih Otrok se tepejo in te pedenajo od spredaj in zadaj!!! Uživaj in pusti drugim tudi …;-)))
Ma sej jst full uživam … :))) … še najbolj ko sem sama z otrocmi, ker takrat imamo največji mir. :))) Takoj ko pride kdo “pomagat” je že cel kažin. :)))))))))))))))))))
In seveda pustim tudi znannki, da uživa … :))) … ji tega ne oporekam, bognedaj. :))) Sam ne morem si pomagat, …
… da ji nisem fouš. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Hahahahaha … …
Še dobro, da smo drugačni na svetu. Mojega moža čisto nič ne moti, da me že leta finančno vzdržuje, plačal mi je cel študij, še celo na kakšne tečaje in izpopolnjevanja hodim, jaz pa skrbim za druge stvari v družini. Vsak svoje prispevava in vse se pri nama ne meri samo v financah.
Tudi dostojanstva mi ne jemlje in mi ga nikoli ni vzel. Jaz še nikoli nisem pisala tu gor in se pritoževala nad mojim moškim, medtem ko so te teme vas neodvisnic vsak dan gor. Jaz še zdaleč nisem hlapec, on pa cele dneve, kolikor je doma, s tacami v luft in pirom v roki, gleda nogomet. Ne boste verjele, ampak obstajajo tudi ljudje, ki drugače gledamo na svet, kjer se ne vrti vse okoli financ.
Sicer, zdaj itak odpiram svoje podjetje. Bolj, zaradi veselja, da še kaj drugega sprobam v življenju, kot pa hude potrebe po denarju.
Moj prijatelj je imel pred leti firmo, ki mu je prinašala ogromno denarja. Lahko rečem, da je zaslužil bogastvo. In veš, zakaj je podjetje zaprl? Ker je rekel, da ga je začel denar kvariti. Danes živi povprečno, vendar zadovoljno. Ni vse v denarju, za hudo silo se služba najde.
Slovenke so znane, da hodijo v službo in se hvalijo, kako so finančno neodvisne. Tako kot nekatere poslplošujete odnose v družini, kjer je samo moški zaposlen in je ženska v zameno kao hlapec in suženj, lahko jaz poslplošujem, da ste v bistvu zaposlene matere in žene kao hlapci in sužnje. Na podlagi dnevnih zgodb, vidim da vas večina hodi v službe, pridete domov in vas čaka še vso gospodinjtvo ter otroci. Verjamem, da mi ne zavidate, da si dopoldne vse pospravim doma, popoldne pa v miru preživim s sinom in dobre volje pričakam moža, kjer sproščeno pričakamo konec dneva.
Ne zamerite, ampak rada bi vam dopovedala, da ni vse črno-belo in da, obstajajo ljudje, ki razmišljamo drugače, pa kljub temu normalno.
Evo, jaz sem tudi freelancer. Delam, ko mi paše in kar mi paše. Zaslužim dovolj, če bi delala več, bi tudi več zaslužila. Če ne delam, ne zaslužim nič.
Ampak, če ne bi imela moža z redno službo, si sama z otrokom tega ne bi upala privoščiti, ampak bi šla v redno službo s plačano malico, prevozom, bolniško, dopustom, regresom in mnogo nižjo plačo …
Jaz sem pa poročena s freelancerjem in vem, da za svoj denar gara vsaj toliko, če ne še več, kot tisti v rednih službah. Res si lahko delo in čas po svoje razporeja, ampak ko je na dopustu, ali – bog ne daj – bolan, pomeni to zanj čisti izpad dohodkov. Večinoma sicer bolje zasluži kot jaz, ki sem redno zaposlena (opravljava isti poklic), ampak se je tudi že zgodilo, da sem morala kakšen mesec jaz kriti večino stroškov, ker ni imel dovolj dela, ali pa so naročniki zamujali s plačili … Da pa en partner v celoti finančno vzdržuje drugega (če ne gre ravno za bolezen, študij ali izgubo službe) mi pa nikakor ne sede. Jaz bi se v takem primeru (vzdrževane ženske) zelo slabo počutila …
Moj mož je tudi freelancer. Dela ogromno. Nima rednega delovnega časa, dela ko je treba opraviti. Zvečer, ponoči, med vikendi. Dela ko se počuti slabo, na dopust ne gre za več kot en teden. Zasluži dvakrat do trikrat več kot jaz, ki sem v redni službi. No, pa priznam da tudi dela več kot jaz.
Ampak drugi ljudje vidijo samo to da se med tednom lahko dopoldan z mano sprehaja in z dojenčkom in potem so “fouš”. Ko pa vsako noč preživi za računalnikom do 3h, 4h zjutraj, pa ne vidijo.
Imamo freelancerje in potem še kvazi-freelancerje, ki zlorabljajo ta izraz, da ne rabijo na glas povedati, da so preprosto leni in razvajeni. Ego pač ne dopusti, da bi izpadli easyriderji.
Mater, pol sem jaz tudi freelancer zdaj. Končno sem našla naziv zase. :)))))) Hahahaha… yeah right:))