freshfruit
Boštjan,
freshfruitarstvo si jaz predstavljam kot presnojedstvo, a le z uživanjem sadja (torej brez zelenjave in drugih presnih živil) … če je to to, kar si tudi ti mislil, potem lahko rečem le to:
To je to. 🙂
Edini način, da vzpostavimo ravnovesje z naravo. Tudi jaz sem prebral (kot je nekdo omenil že) knjigo Helmuta Wandemakerja, kjer zagovarja čisto presno prehrano.
Četudi se nekomu zdi noro, da bi se hranil samo s sadjem – zakaj nebi poiskusili in opažali spremembe na sebi? Pa še to knjigo si lahko preberite …
Lep pozdrav želim, Mare
Zakaj ne bi poskusili presnojedstva? Ker s sadjem telesu ne moremo zagotoviti vseh hranil, ki jih potrebuje. Na kratko so sporne stvari predvsem naslednje:
1. BELJAKOVINE — v sadju se nahajajo le v obliki aminokislin, in sicer v zelo majhnih kolicinah. Prenizek vnos bejlakovin povzroci hitro propadanje tkiv.
2. Zelezo
3. Vitamini B-komleksa — sodelujejo v procesih presnove
4. Minerali
5. Potencialno ima uzivanje izkljucno sadja skodljiv efekt tudi na crevesno floro, ki je prilagojena vsejedstvu.
Lep pozdrav,
Andrej
Za teoreticne razloge (ki so seveda tudi prakticni) si preberi Andrejev post. Seveda bi jih lahko nastel se vec, a naj ti raje povem en zivljenjski primer.
X.Y. (znanec) je pred tremi meseci ali vec zacel jesti zgolj sadje in zelenjavo, seveda popolnoma nepredelano. Danes zgleda popolnoma zdelan, suh, ves cas smrka in je prehlajen. Vcasih je veliko tekal (tudi pozimi), sedaj se takoj prehladi, ce gre tect ven (navkljub vsem silnim vitaminom, ki so v sadju, le-to ne vsebuje vseh potrebnih mikrohranil). Misice so mu popolnoma atrofirale. Poleg tega se je njegova prehrana odrazila tudi na njegovi psihi: depresija, zivcnost, nevroticnost.
Lep pozdrav in veselo uzivanje sadja in zelenjave (ter seveda tudi drugih hranil),
Bojan
Za teoreticne razloge (ki so seveda tudi prakticni) si preberi Andrejev post. Seveda bi jih lahko nastel se vec, a naj ti raje povem en zivljenjski primer.
X.Y. (znanec) je pred tremi meseci ali vec zacel jesti zgolj sadje in zelenjavo, seveda popolnoma nepredelano. Danes zgleda popolnoma zdelan, suh, ves cas smrka in je prehlajen. Vcasih je veliko tekal (tudi pozimi), sedaj se takoj prehladi, ce gre tect ven (navkljub vsem silnim vitaminom, ki so v sadju, le-to ne vsebuje vseh potrebnih mikrohranil). Misice so mu popolnoma atrofirale. Poleg tega se je njegova prehrana odrazila tudi na njegovi psihi: depresija, zivcnost, nevroticnost.
Lep pozdrav in veselo uzivanje sadja in zelenjave (ter seveda tudi drugih hranil),
Bojan
ni res kar pravi Andrej in Bojan…jaz sicer nisem presnojedec,moj znanec pa je in to že 6 let….med tem je sezidal hišo in sam fizično delal…skoraj vsi ga poznate,ker je član ene znanih slovenskih glasbenih skupin….zelo vesel človek in popolnoma zdrav….tudi opice npr.orangutani,ki so med drugim mnogo močnejši in težji od nas jedo samo rastlinsko hrano ….krave npr.jedo samo travo in njihovo meso vsebuje ogromne količine vitamina B12,le od kod ga dobijo………
Danes so v svetu prišli do novih spoznanj in ne velja več tisto,kar so in še učijo na naših fakultetah…..
Joze,
Clovek (na sreco) ni niti krava, niti orangutan.
Obe nasteti zivalski vrsti imata svoja prebavila prilagojena tovrstnemu (sadnemu) nacinu prehranjevanja. Krava npr., ki je prezvekovalec, ima nekajkrat daljsi prebavni sistem od nasega. Clovekov je “vmes” med kratkim sistemom karnivorov in daljsim sistemom prezvekovalcev. Ze to nas navede na to, da smo vsejedi. Drugi argument so zobje. Tretji so encimi, ki se izlocajo v nasem zelodcu. Nekateri od njih so namenjeni izkljucno prebavi beljakovin zivalskega izvora.
Ce so v svetu prisli do novih spoznanj, predvidevam, da bi le-ta bila najprej dostopna na fakultetah, ki so raziskovalne ustanove. Govorim seveda o znanstvenih spoznanjih, ki temeljijo na obsirnem predznanju o tej temi, ne o revolucionarnih “spoznanjih” ki jih razsirjajo raznovrstne “ezotericne” revije in knjige in ki so vedno enostranska ter ne upostevajo vseh dejstev oz. celote.
Lep pozdrav,
Andrej
Zivjo!
Zase vem, da bi se težko odpovedala hrani… poznam pa par ljudi, ki se prehranjujejo izključno z nekuhano hrano. Atov kolega se je na tak način rešil luskavice in še ostalih tegob. Drugi primer sta mož in žena, ki tudi nimata več problemov z zdravjem. Verjetno je treba živila, ki jih pač kot strogi vegetarijanec uživaš, pravilno skombinirati, uživati dovolj oreščkov, raznovrstnega sadja itd. Skoraj neverjetno se mi zdi, da bi zaradi tega ljudje zboleli, prej nasprotno. Po moje je treba s tem začeti počasi, ne kar naenkrat… da se telo privadi. Poleg tega traja kar nekaj časa, da se telo očisti strupov, ki jih je leta in leta dobivalo z mesno prehrano.
Sicer pa sedaj, ko razsajajo nore krave ni nič več varno jesti… torej bomo prisiljeni jesti sadje in zelenjavo??
Tudi jaz imam luskavico. Najprej sem poskusila z vegetarijanstvom (3 leta), sedaj sicer jem meso, ampak poredko. Kakih sprememb ni bilo. Ker sem pa še preveč suha (moja mama pravi, da bom padla v kako bolezen), se ne upam iti tako daleč, da bi jedla samo sadje in zelenjavo. Poleg tega bi bilo to zaradi okolice malo težko…
Zaenkrat tolk..
LP!
Zelo verjetno se mi zdi, da je bilo telo vašega znanca x.y. med hranjenjem s presno hrano v procesu samoočiščevanja, od tod njegovo (upam da kratkotrajno) slabo počutje. Znano je namreč, da razna vnetja, gripe in prehlade zdravila, kot so antibiotiki ne pozdravijo v resnici, ampak samo potlačijo njihove simptome, ki ob uživanju presne hrane (še bolj pa ob postu), ko je telo v fazi razstrupljanja, ponovno vzniknejo, dokler teh starih “brazgotin” ne izločimo. Torej je bilo telo vašega znanca po vsej verjetnosti v fazi zdravljenja.
Strinjam se s Kristino, da je treba beljakovine, ki jih ne zaužijemo z mesom nadomestiti s hrano rastlinskega izvora, bogato z beljakovinami in rastlinskimi maščobami (orehi, lešniki…), kar se pa tiče omenjenega b- kompleksa in železa: prvega najdemo veliko v zeleni povrtnini, železa pa v rdečem radiču, soku rdeče pese…
Pa še to, prebral sem, da meso kmalu po zakolu postane sivozelene barve in da rdečo barvo ohranjajo v mesnicah z različnimi nitrati, od kateri nekateri dokazano povzročajo raka.
lp, Boštjan
osebno se strinjam z Jozetom, ker tudi sama poznam nekaj ljudi ki so vegeterjanci, vegani, in tudi take ki jedo samo sveze sadje in zelenjavo – nikoli nebi ugotovili da se kaj drugace prehranjujejo kot mesojedi, mascobojedi, sladkojedi ljudje – upam si trditi da so bolj zdravi, v boljsi kondiciji kot ostali
Mia
Pozdrav,
1. sporen je predvsem B12, ki ga z rastlinsko prehrano ne moremo zaužiti dovolj. Tudi s pitjem ustreznih količin mleka ne.
2. z ustreznim nadomeščanjem B12 ter pravilno sestavljeno dieto (kar pa zahteva obsežno znanje o prehrani — in tega imajo, po mojem mnenju, le redki vegetarijanci), menim, da je možen zdrav vegetarijanski način prehranjevanja.
3. zgornjega pa nikakor ne morem reči za frutivorstvo. Tu ni sporen B12, tu manjkajo praktično vsa poglavitna mikro in makrohranila (tudi nekateri vitamini, npr. tisti, ki so topni le v maščobi). Tak način prehrane je zgrešen.
Lp, Andrej
Osebno tudi poznam nekaj ljudi, ki so vegetarijanci in nekoga, ki je zgolj presnojedec. Eden izgled izvrstno, je sportnik, nic mu ne manjka, vsi drugi pa so non-stop bolni, tecni, izgubili so misicno maso, itd.
Ce se v zivljenju redno ukvarjate s sportom oz. je le-ta vas nacin zivljenja, boste imeli z vegetarijanstvom velike probleme — non-stop zauzivanje soje, ki jo nekateri hvalijo prevec, drugi premalo, veliki ekonomski stroski, ce ze drugo ne.
Prav tako vegetarijanstvo ne pride v postev pri otrocih, ki sele odrascajo. Iz rastlinske hrane ne dobijo dovolj beljakovin in seveda tudi ne holesterola, ki je nujen za normalen razvoj mozganskih funkcij. Endogenega telo pri otroku ne producira dovolj.
Pri tem ne vem, zakaj mesojedce oznacujes z mascobojedimi, ker vecinoma pojedo velikooo manj mascob kot vegetarijanci (vsa rastlinska zivila, ki vsebujejo kolickaj beljakovin imajo tudi ogromnoooo mascobe, razmerje je vsaj nekje na ravni sira ali visje – M/B).
Poleg tega naj opozorim, da se vsi vedno pogovarjamo le o kvantiteti beljakovin, t.j. koliko jih ima meso, koliko jih ima soja, itd. Glede na sestavo oz. kvaliteto (koliko peptidno vezanih aminokislin, glutamina, glutaminske kisline, taurina, itd.) so najboljsi jajcni in sojini proteini, nato kazein (skuta), mlecne beljakovine (kazein+sirotka) … in sele nato rastlinski proteini (soja).
Ce kdo ve, naj mi pove en dober razlog, zakaj bi se izogibali mesu??? Dober razlog, prosim. Ne mi govoriti, ker masi zile, povzroca srcne bolezni, itd. Saj ne bomo jedli svinjine, raje purana.
Anderj ima prav predvsem v tem,ko meni,da se da zdravo živeti z vegetarijansko prehrano,ob predpostavki,da je oseba poučena o tej prehrani do potankosti.Jaz se strinjam,da je dosti mladih ljudi,ki zaradi mode uživajo vegetariansko prehrano,pa so zelo slabo poučeni o tej zadevi in potem lahko nastanejo kompikacije….
Na medicinski fakulteti seveda učijo,to kar je dognano,dejstvo pa je,da živijo ljudje (tudi pri nas),ki uživajo samo presno rastlinsko hrano in so popolnoma zdravi in to po več let,osebno poznam ljudi,ki tako živijo več kot 6 let (6 let naj bi bila max.doba,ko ima človek še rezerve B12 vit)…so zdravi in polni energije,tudi fizična dela lahko opravljajo….
Vegetarijanci,ki jedo kuhano hrano in sojine izdelke,pa seveda skozi te sojine izdelke uživajo tudi vit.B12,tega najdemo v TEMPEH-u in MISO pasti…
drugi,ki uživajo tudi bele ribe,rake,školjke pa itak dobijo zadosti tega vitamina.
Probleme imajo mladi,ki uživajo SIR in mislijo,da skozi le tega užijejo tudi vit B12,pa se motijo,ker je ta vit. v vodi topen in pri predelavi sira s sirotko odteče in ga v siru tako ni,oz.ga je zelo,zelo malo.
Dejstvo je,da ljudje pojedo bistveno preveč mesa,da se z njim bašejo brez potrebe in si delajo veliko škodo.da ljudje jedo preveč prečiščena živila,ki samo škodujejo (bela moka in iz njih sladice,beli sladkor,bela sol itd…….) čipsi,pomfriji,konzerve,barvila,maščobe….poglejte okoli sebe,ogromno predebelih ljudi,ki se bašejo s sendviči in hitro hrano,poglejte na sejmih,kjer se vse živo baše z mastnimi pleskavicami,čevapčiči,klobasami……poleg pa pojedo na tone belega kruha,ki jim zapacka črevesje in potem rigajo še ure in ure…..potem pa sedijo po čakalnicah in zahtevajo zdravnika,da jim pomaga..kisla kri,zamaščeno ožilje,srce,prekomerna teža,nič gibanja,ESMERALDA,ČIPS,TOTRICE IN SOLZICE…no in kaj storimo,da bi se ljudje bolj zdravo prehranjevali….NIČ…
samo poglejte koliko denarja država zmeče za bolezni,ki nastajajo samo zaradi tega,ker ljudje ne spoštujejo sami sebe in se obnašajo kot da so kante za smeti in vase mečejo dobesedno odpadke v lepi embalaži…..
ANDREJ IN IRENA bosta kot izgleda to kmalu spoznala v svojih ordinacijah….pa dober tek
1. Tudi če je količina v Cedeviti zadostna (to je 3-4 mikrograme B12), v kar močno dvomim:
2. je B12 v njej popolnoma neuporaben, saj je znano, da kisik v kombinaciji z vitaminom C uničuje B12.
3. enako velja tudi za kisik ob prisotnosti vitaminov B kompleksa in bakrovih ionov.
4. Zaradi navedenega je učinkovitost B12 v multivitaminskih preparatih močno dvomljiva. Raziskave kažejo, da je zaradi prisotnosti teh snovi 20 – 90 % vitamina B12 razgrajeno na B1.
lep pozdrav, Andrej
Pozdravljeni!
Sem v prehajanju od navadne prehrane na presno. To pomeni, da v glavnem jem sadje in zelenjavo … Zavedam se, da je moje telo v ciscenju, saj se mi pojavljajo razni izpuscaji po obrazu, gripa…, drugace pa se pocutim odlicno. Imam veliko vec energije kot poprej; brez problema se ucim, telovadim … Res sem sele na zacetku, a upam da mi bo uspelo in bom koncno zivela zdravo (o zdravju sem prepricana).
Problem pa je okolica, ki to težko sprejema ali pa sploh ne. Prepričujejo me, da ni zdravo, da tako ne morem ziveti … Zato bi vas prosila, ce mi lahko poveste naslov kaksnega zdruzenja, ki se ukvarja s tem.
Tudi jaz sem prebrala knjigo H. Wandemakerja – in me je prepričala.
Lep pozdrav
No, naj samo popravim, da se glede na eno izmed letosnjih raziskav, uskladisceni B12 ob vegetarijanskih prehrani skuri po treh letih in ne sestih.
Vecji problem za pomanjkanje vitamina je dejstvo, da vegetarijanska prehrana vsebuje veliko folne kisline in pa tudi malo vitamina B1. Poleg tega vecina vegetarijancev resda zauzije veliko soje (z dodanim vitaminom B12), vendar pa se kolicina B12 ne more primerjati s kolicino v jetrih, govedini, svinjini in jajcih. Ze v mleku ga je malo (ravno toliko, da tisti vegetarijanci, ki ga uzivajo pridejo skozi).
Poleg tega vecje kolicine soje pomenijo vecje kolicine beljakovin, kar zopet poveca porabo po B12, vecje kolicine spite vode zopet pomenijo, da moramo zauziti vec B12, itd. itd.
Vsi vidimo, kaj se sedaj dogaja s kravami – vegetarijankami, ki so jim dajali zivila zivalskega izvora. Clovek ni krava, njegovo telo ni prilagojena na ta nacin prehranjevanja ze od nekdaj (lovci+nabiralniki in ne zgolj nabiralnistvo!) … zato mora jesti tudi zivila zivalskega izvora. Sicer moderna farmacija in prehrambena industrija zmoreta veliko – z dodajanjem, predelovanjem, itd. Problem je potem v tem, da tista “vegetarijanska” hrana, ni vec tako zdrava kot naravno sadje, sojine semenke, itd.
Za presno prehrano sem se odločila, ko mi nek “prijazen” dermatolog pojasnil, da zaradi problemov s kožo ” ne bom umrla in da naj se kar sprijaznim s kožo, kakršna že je”.
S čimer se vsekakor nisem hotela. Po naključju mi je prav v tem času prišla v roke knjiga H. Wandemakerja: Hočeš biti zdrav? Proč s kuhinjskim loncem.
Ker nisem imela kaj izgubiti, sem poskusila. In ni mi žal.
S prehajanjem na presno prehrano sem začela januarja; začela sem jesti več sadja in zelenjave, ostalo hrano pa zmanjševati. Tako sedaj pojem za zajtrk ogromno sadja in oreščkov, za kosilo vse vrste zelenjave, za večerjo pa spet sadje, oreščke in semena. Ker pa sem v stanju spremembe si ostalo hrano privoščim, ko mi “diši”. To pa je vse redkeje.
Pojem ogromno sadja in zelenjave vseh vrst-brez strahu, da bi se zredila (shujšala 4kg). Jem, ko mi paše in kar mi v tistem trenutku paše. In počutim se odlično.
Stanje s kožo se izboljšuje, prebava se mi je popravila za 100%, energije pa imam na pretek (lahko se učim, telovadim …) in počutim se enkratno.
Želim pa si spoznati še koga, ki je presnojedec, da si izmenjamo izkušnje, da mi pove na kaj moram paziti …
Za presno prehrano sem se odločila, ko mi nek “prijazen” dermatolog pojasnil, da zaradi problemov s kožo ” ne bom umrla in da naj se kar sprijaznim s kožo, kakršna že je”.
S čimer se vsekakor nisem hotela. Po naključju mi je prav v tem času prišla v roke knjiga H. Wandemakerja: Hočeš biti zdrav? Proč s kuhinjskim loncem.
Ker nisem imela kaj izgubiti, sem poskusila. In ni mi žal.
S prehajanjem na presno prehrano sem začela januarja; začela sem jesti več sadja in zelenjave, ostalo hrano pa zmanjševati. Tako sedaj pojem za zajtrk ogromno sadja in oreščkov, za kosilo vse vrste zelenjave, za večerjo pa spet sadje, oreščke in semena. Ker pa sem v stanju spremembe si ostalo hrano privoščim, ko mi “diši”. To pa je vse redkeje.
Pojem ogromno sadja in zelenjave vseh vrst-brez strahu, da bi se zredila (shujšala 4kg). Jem, ko mi paše in kar mi v tistem trenutku paše. In počutim se odlično.
Stanje s kožo se izboljšuje, prebava se mi je popravila za 100%, energije pa imam na pretek (lahko se učim, telovadim …) in počutim se enkratno.
Želim pa si spoznati še koga, ki je presnojedec, da si izmenjamo izkušnje, da mi pove na kaj moram paziti …
Lep pozdrav
Sonja
Res je, da je vse prevec razvad in ljudje niti pouceni niso, kako pripravljati zdravo hrano. Veliko ljudi uporablja zivalske mascobe, cvrejo (cemu bi clovek doma sploh imel fritezo, ce hoce dolgo ziveti?), pod krinko “preventive” se uzije veliko prevec alkohola (preventivni ucinek ima pol deci vina pri zenskah po menopavzi!) itd. Toda na tem forumu prevladuje predvsem druga smer: vegi-presne norosti in stetje vsake kalorije. Zelo tezko bomo dosegli ravnotezje v prehrani, zlasti zato, ker se starejsi upirajo s svojim mascobnim nacinom, njim pa se upira mlajsi rod, ki se zgleduje po najnovejsih modnih krikih, ki zapoveduje skeletno shujsanost. Kaksna tortica ali cips kdaj pa kdaj se ne bosta ubila! Zlasti pa je pomembna telesna aktivnost in ne-kajenje! Ta dva dejavnika odtehtata marsikaksen piskot, tortico, pregresen zalogajcek. Seveda ne prevec, malo pa!