freshfruit
Sonja,
moram reči, da je to, kar si napisala, skorajda enako tistemu, kar bi sam napisal ob podobnem vprašanju. Sam sem pred dobrim letom nehal jesti vse vrste mesa, jedel sem sicer nekaj sira, jogurte in včasih kakšne palačinke (jajca) 🙂 Nato sem se počasi začel “odvajati” tudi vseh vrst žitnih izdelkov, saj se mi je zdel del v Wandemakerjevi knjigi o žitu in žitnih izdelkih dovolj prepričljiv in sem se začel nekako bolj ravnati po njegovih nasvetih. V zadnjem času torej pojem veliko sadja (pozimi predvsem agrumov in banan), veliko vrst zelenjave (načeloma kar vso zelenjavo, ki je letnemu času primerna) in nekaj oreškov in mandeljnov in podobno. Enako kot ti, sem tudi jaz v fazi čiščenja, shujšal za nekih 5kg, a več ne. Večkrat sem imel tudi diarejo, vendar vem, da je ta nastopila zaradi čiščenja strupov v črevesju, saj sem se po “izpraznitvi” blata počutil 2 kile lažji. Da ne omenim splošno počutje. S športom se veliko ukvarjam in niti enkrat nisem občutil pomanjkanje moči – tudi utrujenosti je manj in prej mine, torej se mi moči ob ustrezni prehrani povrnejo prej.
Noben Andrej in x.y.z. me ne more prepričati o zgrešenosti take prehrane, saj njene uspešne učinke čutim na svojem telesu in tudi na psihični ravni, saj sem veliko manj razdražljiv, bolj zbran pri učenju in sposoben opravljati nekatera dela tudi pozno v noč (sem še študent). Se ukvarjam tudi z meditacijo (oz. neko sprostitveno tehniko) in mislim, da je to prava kombinacija, da postanem in ostanem zdrav.
Prebral sem veliko knjig o tem, a bi to branje kaj malo koristilo ob dejstvu, če nebi to tudi sprakticiral. In ne poznam nobenih kunštnih kemijskih izrazov (“koliko peptidno vezanih aminokislin, glutamina, glutaminske kisline, taurina, itd …”), poznam le učinke take prehrane.
Glede bolezni, ki nastopijo pri čiščenju pa lahko povem, da je to čisto normalni postopek – bolezen je le odziv telesa, ki se hoče pozdraviti. In ne moremo pričakovati, da če smo se 20 let prehranjevali napačno, da bomo ozdraveli čez noč. Nekaj časa traja in čiščenje moramo pač pretrpeti – kar pa v večini primerov sploh ni tako hudo.
Lep dan želim,
Primzi
Primzi,ti ješ takšno hrano šele 1 leto,Sonja 1 mesec…..znano je,da so zaloge vit.B12 v telesu (jetra) tam nekje 3 leta,če občasno uživaš kakšne živalske aminokisline pa še dalj šasa….sam sem slišal zdravnika,ki je pripovedoval,da presnojedcem slej ko prej zmanjka vit. B12 in pridejo čisto slabokrvni v ambulanto…prva pomoč je injekcija vit B12…torej tebi manjka še najmanj 2 leti,da boš prišel do te faze…..
Anže,
1. B12 se nahaja v mesu, jajcih, mleku; torej le v prehrani živalskega izvora.
2. Posledica pomanjkanja B12 je različica anemije — angl. izraz je pernicious anemia, prevoda ne poznam. Prvi znaki bolezni so občutek omrtvičenosti v udih. Krvni testi pri pacientih razkrijejo nizko raven hemoglobina v krvi. (Hemoglobin je vsebjejo rdeča krvna telesca, eritrociti, njegova funkcija pa je prenos kisika ter CO2. Kisik prenaša v smeri pljuča –> celice, CO2 (odpadni produkt celičnega dihanja) pa ravno nasprotno.)
Postopoma se razvije nezmožnost koordinacije, živčevje začne propadati. Razlog je nezmožnost telesa, da bi sintetiziralo mielin. Če bolezni ne zdravimo začne propadati hrbtenjača ter – končno – možgani.
Ko je zdravje zaradi pomanjkanja B12 enkrat načeto, je zdravljenje zelo problematično. Razlog je substanca “instrinsic factor”, ki je potrebna za absorbcijo B12. Pri pacientih s perniciozno anemijo so mnogokrat želodčne stene poškodovane ter ne izločajo te substance — njihovo tanko črevesje ni zmožno absorbirati B12, četudi bi ga bilo v prehrani dovolj.
Lep pozdrav, Andrej
Andrej,
in kakšna je priporočljiva “doza” B12 vitamina, torej, koliko mesa, jajc in mleka, da ga dobiš zastostno količino?
Jaz tudi ne jem mesa (že dlje časa), a jem nekaj mlečnih izdelkov, nekaj mleka in sem ter tja kako jajce. Kaj priporočaš?
Sicer pa tudi jaz ne razumem, da je ravno ta vitamin TAKOOOOO pomemben za naše telo ?? In tudi mi ni jasno, kako to, da ga ni v sadju ali zelenjavi?
In ni mi jasno, zakaj trume sadjejedcev in vegeteriancev še vedno živijo, ne da bi uživali ta vitamin. In živijo tudi zelo dolgo.
Se pravi … kje je finta? Kje oni dobijo potrebne vitamine, še posebej pa ta B12, ki ga takoo hvališ!
Hvala za odgovore,
Anžek
Tisti, ki ste v dvomih, kakšen način prehranjevanja je najbolj primeren, naj kombinirajo presno in navadno (kuhano) hrano in sicer tako, da se v dopoldanskem času do najkasneje 2. ure pop., hranite IZKLJUČNO s presno hrano, toda samo ko ste zares lačni in naj bo med enim in drugim obrokom vsaj pol do enourni odmor. Od 2. ure dalje pa preidite na navadno hrano (kosilo)in pri tem pazite na pestrost ter primerno količino (da se ne prenajedate). Po premoru (najmanj dve uri), ko se želodček spet oglaša, si lahko zopet izbirate med presno in navadno hrano npr.: kakršnokoli sveže sadje ali zelenjavo (korenje, kolerabo, avokado,…) ali žitarice kot so müsli-ji ali polnovreden kruh (ne bel)z medom, lahkimi namazi, skuto, jogurtom itd., seveda brez salam ali klobas. Pa na različne vrste solat ne pozabite. Namesto pozne večerje pa pojdite na razgibavanje, takšno ali drugačno. Ob konecu tedna si pa le privoščite tudi kakšno sladkarijo (tortico, piškote, …) ali slanarijo (kokice, čips,…) ne da bi se pri tem obremenjevali.
Pri vsem tem pa dobro pazite na KOLIČINO zaužite navadne (kuhane ali predelane) hrane, saj vsi vemo, da gre veliko bolje v slast kot presna.
Kar se pa žeje tiče, priporočam vodo z nekaj kapljicami limone (po okusu). Gazirane pijače ali sokovi vsebujejo precej sladkorja, zato se jim raje odrecite.
Sama tako prakticiram že pet let in se odlično počutim, niti bolezni mi ne pridejo do živega.
Dober tek!
To je pa do sedaj najboljše kar sem prebrala na temo freshfruit. Tudi jaz delam podobno že 2 leti in se odlično počutim. Poleg tega sem za dodatno metodo razstrupljevanja telesa vključila še klistiranje po švedski metodi, ki tudi precej pripomore k bolšemu počutju. Od tedaj se hranim zavedno – kar pomeni da se vedno zavedam kakšno hrano dam vase in kako mi to lahko koristi ali pa tudi ne (občasne pregrehe).
Po mojih informacijah (dobljenih od zdravnika in bioterapevta) se samo s presno hrano preveč preobremeni vranico kar vpliva na delovanje žlez – kaj pa vi mislite o tem?
Ta anemija se po slovensko imenuje perniciozna anemija in se pojavi predvsem pri ljudeh, ki B12 niso zmožni absorbirati (tudi pri strogih vegetarijancih – !! a veliko redkeje kot pri ljudeh (vegetarijanci ali mesojedci), ki zaužijejo dovolj B12, pa nimajo intrinzičnega faktorja, ki omogoča absorbiranje). Se pa pojavi zelo pozno, lahko 4-5 let po prenehanju absorpcije iz tankega črevesja!-ker so v jetrih dosti velike zaloge- zato najprej nimaš pojma, da se karkoli dogaja.Ponavadi te itak najdejo na splošni kontroli, ker imaš prevelike rdeče krvničke – zdravijo te pa z injekcijami, ki jih najprej dobivaš pogosteje, nato le enkrat na mesec. Pomanjkanje B 12 ni pogosta bolezen, je pa res, da če se odpoveš tudi mlečnim izdelkom in jajcem, si izpostavljen in moraš jemati dodatke B12 . Nekaj ga je v fermentiranih živilih-kislo zelje, sojina omaka, ampak ne bi vedela, če ga s tem dobiš dovolj.
Švedska metoda klistiranja je naslednja:
– klistiraš se na začetku 2 krat dnevno, potem enkrat in potem zmanjšuješ
– skuhaš 2 litra kamilic (cca 2 čajne žličke kamilic), jih ohladiš, dodaš pol žličke šentjanževega olja ali olivnega)
– rabiš še belo vazelino, rokavice in
– aparat irigator (dobiš v lekarni ali Sanolabor) cca 1.500 sit)
Podrobneje ne bom razlagala ker ti mora biti jasno. Že po nekaj dneh začutiš učinek , ki se kaže v detoksinaciji telesa, boljšem počutju, zmanjšanem trebuhu itd.
Švedi to menda precej prakticirajo in so odkrili da so v črevesju tudi 10 let stari ostanki blata, ki zastrupljajo organizem. Mimogrede meni je to priporočil nek zdravnik in je menda primerno za bolne in zdrave ljudi.