frika


Ela,hej,kaj mislis jed s sirom, znacilnost Rezije?Imam knjigo,ki sta jo po zbranih starih receptih napisala prijateljica in njen moz .Kuhala sta tudi na TV KOPER.
Vesna Leskovic-Dino del Medico: Dezela frike in gubane(Kako so kuhale nase none,izsla v Cedadu 2002
V njej je vec receptov za friko glede na starost sira in dodatkov.Vesna dela tak sir,ki je razlicno staran, sama iz skute.Oglasi se,ce te zanima.Bom se povprasala Vesno na kopanju za natance napotke. Lep pozdrav Babi

Pri nas friko pečemo takole: v stepeno jajce vmešaš nariban sir, tako da dobiš zelo gosto zmes, ki jo vliješ v ponev z vročim oljem. Pečeš na majhnem ognju, da se s spodnje strani ne sežge, ker se je ne obrača. Ko jajce zakrkne tudi na zgornji strani, je pečena. Dobra je s staranim sirom, ki ima bolj izrazit okus. Pri nas jo običajno postrežejo s polento.
Druga varianta frike: v ponev najprej streseš nariban krompir, nato šele jajce in sir. Pečeš na enak način.
Upam, da bo uspela!



Hej,Ela! Vidim,da si ze dobila odgovor za tolminsko friko,kot jo ti poznas.
Rezijske frike so brez jajc,z razlicno staranimi siri in zelenjavnimi dodatki.
Bolj zaradi zanimivosti ti napisem tele recepte.
Vesna najraje dela cebulno friko.Na mascobi( maslo,slanina,olje-kar ti najbolj odgovarja) poprazi cebulo in ko upade ,nanjo nariba malo skutnega sira in ze dozorel sir.Pri nas rabi vipavski beli sir in nanoski(v Italiji. lateria ).Popece najprej
po enistrani,zvrne na pokrovko in se po drugi strani.Seveda sol in poper. Na obeh straneh skorjico.Jed servira na toplem krozniku s polento.
Tako naredi tudi s krompirjem.
Potem je se frika z buckami: 200g buck,140 g sira in sirove skorje(naribane),sol,poper 70 g slanine
frika z materino dusico: 80 g tri mesece starega sira,70 g sest mesecev starega sira,2 vejici materine dusice,30 g masla,sol,poper
Nekaj sira obeh vrst naribaj,ostali sir narezi na majhne koscke
v ponvi raztopi maslo,dodaj predhodno zmesan nariban sir in se koscke,potresi z materino dusico,pusti,da na spodnji strani porumeni,obrni in pocakaj,da porumeni se na drugi strani,serviraj z ajdovo polento.
Trda frika
20 g masla, 0,8dl mleka, 3x po 60 g sira( 6 mesecev ,9 mesecev in 12 mesecev, star) 1 zlica rumene koruzne moke,poper,cimet
V ponvi raztopi maslo,dodaj na listice narezan sir,potresi s koruzno moko,dodaj scepec cimeta in popra,pocakaj,da se stopi in zarumeni na obeh straneh,zalij z mlekom,popeci se 4 minute
Zanimivi so razlicno stari siri,ker imajo nianse okusov od milejsih do ostrejsih.
Ona dela sir iz skute tako: V steklen kozarec nalozi posoljejeno skuto,zapre in pusti na hladnem.Prvi znak,da se s skuto nekaj dogaja,,je,da se pocedi izpod pokrovcka voda.Potem pusti to starati.Ne zaupam prevec v uspeh.Bolje poiskati ze narejene primerne sire,ki jih uporabljajo na tolminskem .
Tudi moji spominki so bolj kulinaricni in fotografije starih podezelskih majhnih pekarn.
To je bolj etno stran kot recepti. Napravi dobro friko in preseneti fanta,prav?Babi

Tudi na Tolminskem poznamo dve vrsti frike, ena s krompirjem, druga brez. Meni je bolj všeč tista s krompirjem. V ponvi na malo olja malce pocvreš nariban krompir(tako kot jabolka za štrudelj). Ko je mehek nanj vliješ skupaj zmešana jajca in sir. Če ti je bolj všeač trda frika, daš manj jajc, sicer pa več. Friko zapečeš dobro na eni strani, nato še na drugi. Jaz imam rada tako, ki hrusta. Zame je najboljša frika s polento in ne s kruhom. Če so ti bolj všeč pikantne, uporabiš bolj pikanten sir, sicer pa bolj nežnega.
Pa dober tek.

Tisti, ki še ni poskusil frike, priporočam.
Sicer pa je najboljša tista z naribanim krompirjem (podušen do mehkega – samo s kapljico olja in pokrito) – nato dodano vsaj približno ista količina ribanega sira.
Obvezno dobro premešat, pokrit in pustit, da se spodaj zapeče. Nato (najlažje s pomočjo večje pokrovke) preobrtnit še na drugo stran, da se tam azšeče.
Obvezno teflonska ponev. Jaz ne vidim druge.