frika
Pozdravljena,
sem včeraj mislim da že tretjič gledala oddajo K mizi … Slovenija, kjer predstavljajo družino iz Čadrga in pečejo med drugim tudi friko. Izgleda slastno, pa tudi precej mastno. A je res tako mastna, ko se mi zdi, ali ni tako hudo? Kaj pa naj ponudim zraven? Na TV so ponudili polento, verjetno bi bila zame, ker porabljam bolj malo kalorij (beri: kar nekaj sedim v službi), boljša zraven solata?!
LP Neja


Khm, kako naredim pa čompe s skuto? Domnevam, da je to krompir s skuto?
Mi smo včasih, ko sem bila še majhna, jedli doma krompir v oblicah z maslom. Babi je skuhala krompir kar cel z olupkom vred, potem smo ga pa rezali in olupili, malo solili in pojedli s koščkom masla. Njam, še na začetku študija sem si to včasih naredila.
LP Neja


Čompe s skuto je zelo preprosto narediti.
Posebej skuham manjši neolupljen krompir. Ko je kuhan, ga preložim na krožnik in dodam kepico ali dve ovčje skute (slane).
Jaz vedno pojem tudi olupek krompirja.
Na Bovškem je bila to včasih hrana revežev, saj so večji krompir prodali, manjši, ki ga tržaške gospodinje niso hotele kupiti, pa so porabili doma.

Pred časom sem tukaj spraševala za recepte za friko in dobila cel kup variacij na isto temo :)))
Seveda originalna tminska frika je iz krompirja narezanega na kolobarje, pečenega in čez toliko sira, kot je bilo krompirja. Zraven pa bolj na gosto kuhana polenta. Tudi zame, ki nisem iz tminskih koncev, je to malo prehudo. Zato se poslužujem prirejenih variant. Krompir olupim in naribam na debelo (kot repo) Dam ga pečt v teflonsko ponev. Kar hitro je pečen. Vmes ga obrnem z lopatko. Na koncu čez polijem stepeno jajce (ali dva) in na koščke narezan sir. (na pol kg krompirja cca 15 do 20 dag sira), ter še vse malo zapečem. Zraven pa solato. Domači tminec me malo bolj postrani gleda, ker ni vse originalno.
Sem pa nazadnje delala friko v picopeku (velika okrogla ponev na elektriko) na klasičen način (narezan krompir in na koncu sir) Super je izpadlo. Tudi tminci zadovoljni :)))
Lp, Ela S


Primorska kuhinja (Primorske novice):
Tolminska frika
Za začetek predstavljamo recept za tolminsko friko in za poparjen kruh. Frika je bila nekoč tipična jed za golcarje, delavce v gozdu, in za pastirje, postregli pa so jo tudi doma za vso družino. V vaseh okoli Tolmina so jo pripravili brez jajc, samo iz krompirja in sira. Na Šentviški planoti pa je bila frika samo iz jajc in sira.
Sestavine za friko: 40 dkg krompirja, 60 dkg sira, 5 dkg slanine ali masti, 4 jajca
Priprava: Krompir olupimo, zrežemo na tanke lističe, solimo in spečemo na ogreti maščobi ali zrezani slanini. Jajca požvrkljamo in dodamo na koščke narezan sir (najprimernejši je polnomastni sir tolminc, po možnosti s planine). Z njimi prelijemo krompir in premešamo. Ko jajca na eni strani zakrknejo, obrnemo in spečemo še na drugi strani. Večjo količino delamo po porcijah ali v pekaču. Ponudimo s polento, kruhom ali solato.
Kar se sira tiče, je mami že napisala – tolminski sir, pa zbrinc še pride v poštev…
