frizerke-pramena-kako se naredijo takšna kot na sliki
Ne bo držalo, tista pramena bo kar pravilno. Si že kdaj koga slišala govoriti o tistih pramenih? Obstajajo namreč tudi slovnične posebnosti. Če se že pogovarjamo o slovnici, ki ni bistvo teme.
Glede teme. Meni so pramena večkrat delali na kapo, nastanejo takšni lepi, tanki in precej naravni, je pa res, da zna ta način biti neprijeten, ker cuka. Ampak za lepoto je treba potrpeti
LP
http://besana.amebis.si/pregibanje/
pramen
samostalnik
občno ime
moški spol
ednina dvojina množina
imenovalnik pramen pramena prameni
rodilnik pramena pramenov pramenov
dajalnik pramenu pramenoma pramenom
tožilnik pramen pramena pramene
mestnik pramenu pramenih pramenih
orodnik pramenom pramenoma prameni
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=pramen&hs=1
prámen -éna m (á ẹ́) daljši, tanjši skupek las, niti, vlaken: spletati pramene v kito; razdeliti lase v več pramenov; volneni pramen / pramen sivih las ♦ tekst. dolg, valjasto oblikovan skupek neurejenih vlaken s premerom od 1 do 2,5 cm // kar je temu podobno: korobač, spleten iz treh pramenov / trgati časopis v pramene / ekspr. sončni prameni; pramen megle, svetlobe ♪
Za imaSte pa se globoko opravičujem :)))
Neverjetno, od kod enim znanje. Tista pramena, ja, če sta dva.
Premena je pa nekaj čisto drugega.
Si ti že prebrala kakšno knjigo? Sem prepričana, da so bili omenjeni prameni, ne pramene.[/quote]
Saj je pramena tudi prav, čisto res, zlata pramena je zelo okusno jabolko :)))))
Pri zidarjih je tudi ustaljen izraz špohtl, pa pri kuharjih tudi, pa tega običajno ne uporabljamo!
Premena
metabolizem, presnova, presnavljanje, spreminjanje snovi v telesu; Celovitost procesov, ki zadevajo življenje in razvoj organizma.
premena (4)
preména -e ž (ẹ̑) knjiž. 1. menjava, zamenjava: premena železnih plošč / ni več dolgo do premene straže 2. sprememba: biti izpostavljen premenam; nenadna premena čustva / družbene, socialne premene ● zastar. naša premena dela drugi teden dopoldne izmena; zastar. drugo dejanje drame ima deset premen prizorov; knjiž., redko ta baladni motiv je znan v raznih premenah variantah, inačicah ◊ gozd. premena gozda postopna umetna menjava, nadomestitev gozda določene vrste z drugim; lingv. premena pojav, da se v besedi kak glas zamenja z drugim, drugačnim glasom ♪
spreména -e ž (ẹ̑) star. 1. sprememba: potrebne so majhne spremene besedila / opazil je spremeno na njenem obrazu 2. odtenek: spremena rumene barve; rdeči in modri cveti v vseh spremenah ♪
samoglásniški -a -o prid. (ȃ) nanašajoč se na samoglasnik: samoglasniški sistem v jeziku; samoglasniško-soglasniške zveze / samoglasniška premena ♦ lit. samoglasniški stik ujemanje samoglasnikov, navadno v zaključnih besedah verzov; asonanca ♪
soglásniški -a -o prid. (ȃ) nanašajoč se na soglasnik: soglasniški sklop; soglasniška premena ♦ lit. soglasniški stik ujemanje soglasnikov ali soglasniških skupin v zaporednih besedah; aliteracija ♪
Joj, no. “Pramena” ni noben ustaljen izraz v frizerstvu! Od kod vam to? Moja frizerka vsem, ki to želijo, dela PRAMENE, jih tudi ona imenuje PRAMENI, ne pa pramena.
Da pa nekateri nepismeni in polpismeni ali pa taki, ki padajo pod vplive drugih, napačno izgovarjajo, pa je seveda res. Ampak to ne pomeni,da je zato, ker par frizerk in njihovih strank uporablja ta izraz, to zdaj že kar ustaljen izraz. In nima veze z npr. šraufi, šprohtlom itd., ker so ti izrazi dobljeni iz tujih jezikov, “pramena” pa so domača spakedranka, kot npr. “jajčko” ali “planice”.:)) Pogruntavščina ljudi, ki o slovnici pojma nima in nič drugega.
čisto res. samo dodatek: tale spakedranka je nastala, ker nekateri sploh ne vedo, kaj pomeni “pramen”. Kolegica mi je pred kratkim rekla, da gre delat “pramena”, pa sem jo popravila, da gre za “pramene” verjetno. Zelo začudeno je vprašala, kaj pa pomeni “pramen”???? Za pramen las namreč še nikoli ni slišala.