G Jasna Kuhelj Recer
seveda se da pogovorit z njo, je še mlada, odprta, dobrovoljna…..mene je imela pri dveh nosečnostih.res si vzame čas, karkoli jo lahko vprašaš. če pa sumi na kakšne posebnosti ali riziko, pa brez oklevanja napiše napotnico za kakšno specialno ambulanto (npr. patološka nosečnost, mene je poslala še na UZ stalih notranjih organov, ker se ji je zdelo, da vidi neke ciste izven maternice..).
Jaz pa imam žal negativne izkušenje s to zdravnico.
V moji nosečnosti me je tudi na koncu pregledovala na 6 tednov, pa čeprav sem imela vmes rizično nosečnost. Menim da delo ni opravljala skrbno. Imeti pregled v 38. tednu in prej 5 tednov brez pregleda pa še takrat brez CTG-ja se mi zdi zelo neodgovorno od nje in neprijazno do nosečnic.
Strokovnosti ne morem presojati, ker nisem zdravnik in nimam znanj za to. Lahko pa povem naslednje: nikoli, ampak resnično nikoli ne prične delati ob napovedani uri (beri objavljen urnik) – tudi, če sem bila naročena kot prva v izmeni, sem čakala minimalno 45 minut. Niti v ordinaciji je običajno ni v času pričetka delovnega časa, ko končno prispe, si vzame čas še za kavo. To je skrajno nespoštljivo do pacientk! In ne razumite me narobe: vsak ima pravico do odmora (tudi jaz in predvsem zdravniki), vendar predstavljajte si kako bi bilo, če bi si npr. prodajalka v trgovini prvo zjutraj privoščila čik pavzo. V ordinaciji se je pogosto razgovorila o temah, ki z ginekologijo nimajo nobene zveze, ko je ugotovila, da je preteklo že (pre)več časa, se ji je pričelo muditi.
To so moje izkušnje – presodite sami.
Moja izkušnja z njo je katastrofalna. Ko sem prišla k njej na prvi pregled za potrditev nosečnosti, mi je izvide vrgla po mizi in mi rekla, da je to “razkroj”, ne pa nosečnost. Ko je le opravila pregled, in sva obe zaslišali bitje otrokovega srca, je bil komentar “no ja, nekaj je”, niti besede o čestitkah … Iz ordinacije sem odšla objokana, a ne od veselja. Ko sem prinesla izvide meritev nuhalne svetline, se je moja kalvarija šele pričela. Meritve je opravil za to usposobljeni ginekolog in so bili v mejah normale. Bila je sveto prepričana, da rezultati niso pravi, da je otrok prizadet, mongoloid, da je premajhen, da inštrumenti niso bili prav umerjeni … Z možem sva bila toliko pod stresom, da sva razmišljala o splavu in sva se na koncu odločila za samoplačniški pregled v ljubljanski porodnišnici. Kljub tudi tam pridobljenemu mnenju, da gre za normalno nosečnost, težav ni bilo konca. Vsaj 3x me je napotila na različne preglede v porodnišnico, da so mi zdravniki že tam rekli, da naj svojo ginekologinjo malce umirim. Ko sem v 7. mesecu nosečnosti dobila popadke in bila sprejeta v porodnišnico, kjer so mi dali na izbiro strogo ležanje doma ali pa sprejetje na oddelku do poroda, mi ni hotela dati bolniške. Naslednji dan sem morala ponovno oditi v porodnišnico, kjer so mi izdelali še eno zdravniško mnenje, na podali katerega mi je le odredila bolniško do poroda (šlo je za 14 dni, ker sem nato koristila dopust!). Zgražali smo se vsi, tudi zdravniško osebje v porodnišnici. Seveda na koncu ni držal niti termin poroda glede na zadnjo menstruacijo in preglede in ki je bil zapisan v materinski knjižici. Po njenem mnenju bi morala roditi šele čez 3 tedne. Prav na predviden datum poroda me je naročila na pregled. No, moj sin se je rodil točno na datum, ki je bil zapisan v materinski knjižici. V posmeh vsem težavam, ki sem jih imela, se je rodil s carskim rezom. Zakaj? Ker je bil prevelik in pretežak za mojo telesno strukturo (babica je to v porodni sobi opazila po 10 min in me spraševala, če sva se o tem pogovarjali z ginekologinjo!). Ko se je sin rodil je bil velik 51 cm in je tehtal 3860 g, po točno 40. tednih nosečnosti. Danes je moj sin velik, zdrav, močan in navihan fantek, ki je preskočil 1. razred OŠ. Ginekologinjo sem hotela zamenjati že v času nosečnosti, a so me poučili, da zamenjave v času nosečnosti ni možno opraviti. Sem jo pa zamenjala takoj po prvem pregledu po porodu.
Draga Sovica, zelo mi je žal zaradi tvoje izkušnje.
Meni je dr. Recerjeva zaenkrat v redu, vsekakor pa brez presežkov. Predvsem bi rekla, da njen odnos do pacientk oz razpoloženje zelo niha. Prvič se je, kakor je bilo omenjeno zgoraj, čisto preveč razgovorila o tem in onem, drugič pa me je precej hladno odpravila in mi pri mojih težavah ni najbolje pomagala.
Seveda je tudi ona le človek s svojimi težavami in posebnostmi, in načeloma bi jo priporočala, saj sem videla že mnogo veliko slabših, tudi samoplačniških, zdravnikov, ki se nikomur ne posvetijo in jih ne obvestijo o vsem, kar morajo vedeti, česar pa za dr. Recerjevo ne bi mogla trditi (zlasti pri opcijah kontracepcije, SPB itd). Tudi medicinska sestra, ki dela v ordinaciji, je prijetna oseba.
Vsekakor pa drži, da bi morali malce urediti sistem naročanja, saj nima vsaka, ki je naročena ob 8.00, dveh ur časa za čakanje in ene za pregled. Tole je edini aspekt, ki je pri ordinaciji dr. Recer res porazen.
Glede na moje razburjenje, ki sem ga doživela po včerajšnjem obisku pri dr. Kuhelj Recerjevi, sem se odločila,da tudi sama dodam svoje mnenje. Zadnjo menstruacijo sem imela v začetku decembra, 24.januarja sem delala test nosečnosti in je pokazal negativno. V tem času sem imela nezaščitene spolne odnose, s tem da do izliva ni prišlo v meni. Naj povem še to, da je moja menstruacija zelo neredna in da sem šla dol s tabletk v zač. novembra, nato sem naslednjo menstruacijo dobila čisto normalno. Zadnje dva tedna čutim močno bolečino v jajčnikih in po celem trebuhu ter močne krče, kar prej nikoli nisem. Nato sem poklicala sestro, ki je bila zelo prijazna in mi je rekla, da naj pridem, ker ni gužve. Na pregled sem čakala skoraj tri ure, kar še razumem, glede na to, da nisem bila naročena. Ni mi bilo pa jasno kaj je trajalo tako dolgo, namreč pred mano so prišle na vrsto samo 4 punce, čakalnica pa je bila čedalje bolj polna. Tudi če si naročen, ne prideš na vrsto ob dogovorjeni uri – nikoli. Ko sem prišla h ginekologinji in ji pojasnila vse, kar se dogaja z mano, mi je kar takoj rekla,da imam cisto na jajčniku. Nato me je dala na ultrazvok in bila ob tem zelo nesramna, rekla mi je, da če ne bom dala nog bolj narazen me bo špiknila. Bila je smrtno resna. Nato mi je rekla,da pričakujem dvojčka – seveda se je hecala, kar pa v tistem momentu ni bilo niti malo smešno. Potem je pregledovala mojo maternico in ugotovila, da sem zdrava (nobene ciste), da sem že imela ovulacijo (ne ve se kdaj) in da imam povečano debelino maternične sluzi, kar so idealni pogoji za nosečnost. Potem je nekaj zapisovala in računala, ko sem jo vprašala kaj misli da mi je, je hladno rekla: “Glejte gospodična, lahko da ste noseči, lahko da niste. Ne vem. Lahko pa da imate izvenmaternično nosečnost, ne vem.” Vprašala sem jo kdaj bi bilo razvidno, da sem noseča in je rekla,da nekje po 6ih tednih od prve menstruacija…od tega je že osem tednov, torej bi moral biti rezultat že viden. Potem mi je pa rekla in sicer citiram njene besede: “Drugič pa ne imejte odnosov brez zaščite, ne pa da mi potem hodte sem težit!” Bila sem tako šokirana,da sem ostala brez besed. Da mi to reče zdravnica, medtem ko nima pojma ali si otroka želim ali ne, se mi zdi nedopustno! Da mi tam nekaj pametuje in moralizira…obup! Tudi sama delam s strankami in mi na kraj pameti ne pade, da jim rekla,da naj mi ne hodijo težit. Halo??!! Obravnavala me je kot neko 15 letnico, ki se ne zaveda, da je po nezaščitenem odnosu povsem mogoča nosečnost. Stara sem 26 let. Seveda se tega zavedam! Rekla mi je, da ne razume zakaj sem prišla k njej, da je še čisto prezgodaj da bi se kaj videlo in da bi mogla priti komaj čez dva tedna. Potem me je CELO dala na krvne teste in rekla,da pridejo rezultati po 4 dneh in da naj potem pokličem za rezultate, če bo kaj, naj grem pa raje kar na urgenco. Ženska je ignorirala mojo bolečino in se temu sploh ni posvetila. Kaj če gre res za izvenmaternično nosečnost in me zato tako vse boli?! Verjamem ji, da se na ultrazvoku še ničesar ne vidi in da morda zgleda vse okej, ampak nepodustno je, da se je obnašala tako kot se je. Včasih je bila prijazna in se je z mano še hecala, včasih pa je bila grozno pikra. Vseeno mi je kakšna je kot človek, ker z njo ne nameravam gojit prijateljskih odnosov, a dejstvo je, da bi kot zdravnica mogla ohraniti svojo profesionalnost ter mi dati potrebne nasvete in me malo bolj informirati! Iz njene pisarne sem odšla s solznimi očmi… menjam jo takoj, ko dobim rezultate krvnih testov. Ne želim doživeti take katastrofe, kot jo je Sovica.
Zaradi svoje ogorčenosti ob zadnjem pregledu moram tudi sama deliti svojo izkušnjo. Naročena sem bila na rutinski pregled, PAP-bris, ki ga je treba preveriti na vsake 3 leta. Kot so omenile že ostale uporabnice, je čakanje nemogoče. Čakala sem dve uri in pol (!), čeprav sem prišla točno. Opazila sem tudi, da je pred mano prišla na vrsto ženska, ki je bila naročena 40 minut za mano, vendar je bila v čakalnici, še preden sem jaz sploh prispela. Očitno nimajo nobenega reda, če sprejemajo pacentke, ki se ne držijo dogovorjenih terminov. Vendar čakanje še zdaleč ni bilo najhujša stvar. Po pregledu, ki se mi je zdel nekam površno in na hitro opravljen, me je še tri dni grozno bolela maternica, tekla mi je tudi kri. Vem, da je včasih manjša količina krvi normalna za takšen pregled, toda pri meni ni šlo za majhno količino. Občutek je bil, kot bi mi odrgnila maternični vrat zaradi pregrobega ravnanja pri jemanju brisa. Tri dni zaradi bolečin nisem mogla dvigovati težjih stvari, niti dalj časa stati. Domnevna rana se je zacelila, v ambulanto pa nisem klicala, ker ne vem, kaj bi s tem dosegla, poleg tega pa se redko oglašajo. Ko bo mogoče, vsekakor zamenjam ginekologinjo, saj ne zaupam nekomu, ki te poškoduje celo ob rutinskem pregledu.
Nikar k tej ginekologinji. Je bila moja ginekologinja v študentski letih. Imela sem neko vnetje in mi dala antibiotik, ko sem ga začela jemati, sem po drugi tableti začela bruhati in imela grozne prebavne motnje, zato sem odšla k njej v ambulanto, kjer sem jo moledovala naj mi zamenja antibiotik, pa je rekla da ne. Ker se je kljub prenehanju jemanja stvar sicer izboljševala, ampak še vedno sem bruhala, sem odšla k dežurni gin, in sicer dr. Novakovi, ki mi takoj zamenjala antibiotik.
Seveda sem takoj menjala ginekologinjo….
Globoko odsvetujem go. Jasno Kuhelj Recer.
Ko sem kolebala o tem, katero kontracepcijo želim uporabljati, mi ni bila pripravljena veliko pomagati; zelo površno je razložila stvari. Večino le-teh je bilo le splošnih informacij, ki jih lahko vsak posameznik pridobi na internetu. Se pravi ni opravila svoje naloge kot ginekologinja. To je počela z nekakšnim odporom, kot češ ‘če že hočeš vedeti’, ves čas pa je odgovarjala s cinizmom, tudi na povsem logična vprašanja, tako da sem se počutila, da sem vsiljivec v ambulanti in ne pacient (in stranka!).
Enak odnos je gojila do moje želje, naj mi pregleda jajčnike zaradi mojega suma na ciste. Kljub popolnoma upravičenemu sumu mi je odgovorila, citiram: “Zakaj moraš vedet, kaj bo pa drugače če ti rečem da jih maš?” Ker sem vztrajala, mi je sicer z veliko težavo in v popolni tišini naredila UZ in na koncu dejala, citiram: “Ni jih.”
Vesela sem zapustila ambulanto, ne zavedajoč se, da bom danes odkrila, da je v kartoteko napisala drugače, ter da UZ kaže drugače. Danes sem bila namreč prvič pri drugem ginekologu, saj sem jo menjala trenutek, ko se je v Študentskem ZD pojavil gospod Mišo Rajić. Ko je odprl mojo kartoteko in naredil povzetek vsebine, sem vprašala, če je zagotovo moja datoteko. No, danes sem izvedela, da imam ciste na jajčnikih na podlagi starega UZ. Še nekaj drugih informacij je danes prvič privršalo do mojih ušes, vendar dovolj o tem.
Če se ne motim, je po zakonu kazen za laganje pacientu o diagnozi odvzem licence, saj lahko zdravnik na ta način ogroža pacientovo zdravje. Ker se zavedam, da dokaza nimam in je ona popolnoma zaščitena, imam zvezane roke. Vendar je največ, kar lahko storim, to, da svojo izkušnjo zapišem, da bo ovekovečena in da se razve in razširi glas o slabem zdravniku.
Enkrat v vsem tem času se je ga. Jasna Kuhelj Recer odzvala na prijeten, človeški način in bila izredno informativna in strokovna pri pregledu. Takrat, ko sem v ambulanto prišla na odvzem brisa in pred proceduro potožila o tem, da sem prvič zatipala svoj maternični vrat in se mi je zdel čudno nizek in izstopajoč, ter kot nekakšen naiven in neved otrok omenila, da ne želim da mi ga odbije pri pregledu. Bila sem še nedolžna in nisem imela izkušnje s tem. Bilo je rečeno malo v hecu, malo zares. Vendar je tedaj moje zardevanje in nasmihanje ob tako neumnem vprašanju pomagalo, da se je ginekologinja nasmehnila in se, predvidevam, počutila neverjetno vsemogočno in vsevedo ob tem mojem problemu.
Moje mnejnje je, da ima gospa kompleks pred pacienti, ki so samozavestni posamezniki, saj je bila motivirana le v primeru, ko sem v ambulanto stopila kot človek brez hrbtenice. Zanimivo bi bilo razmisliti, čemu je temu tako? Najbrž je faktorjev več, vendar niti eden ne opravičuje dejstva, da je zdravnik malomaren, saj je na koncu odrasel človek bitje, ki je sposobno samoreflekcije in samoodločanja. V obratnem primeru je to človek, ki ni zrel in ni uravnovešen; pri neuravnovešenem zdravniku zdraviti pa se je protislovno.
Izbiram ginekologinjo, odločam se za Dr. Kuhelj Recer, pa me zanima še ena stvar. Kako ta ginekologinja obravnava dekleta, ki še nimajo spolnih odnosov? Ko sem klicala, da bi se naročila na prvi pregled, mi je medicinska sestra povedala, da nimam kaj hoditi, če še nimam odnosov. Halo? Kaj pa bris materničnega vratu in nasvet osebne zdravnice naj obiščem ginekologinjo zaradi bolečin v spodnjem delu trebuha? Upam, da ginekologinja pacientk ne obravnava tako kot njena medicinska sestra.
Tudi jaz imam zelo slabo izkušnjo z omenjeno ginekologinjo. Osebno mi je namreč povedala, da je proti splavu, me poskušala prepričati naj otroka obdržim, kljub temu, da naša zakonodaja omogoča pravico do umetne prekinitve nosečnosti do 10.tedna in pravico do izbire. Poleg tega me ni želela sprejeti, ko je izvedela za nosečnost, menda ima gužvo, čeprav je izbrani zdravnik dolžan sprejeti svojega klienta, oziroma mu pisno sporočiti, da naj si išče drugega ginekologa. V čakalnici sem čakala vsaj uro in pol in to ne prvič seveda. Poleg tega mi je zabrusila, da ona ne odobrava splavov (naša zakonodaja očitno jih- od kje torej njena pravica, da sodi) in da naj si poiščem drugega ginekologa. Kot da ni sama situacija že dovolj težka. Seveda pa sem odločila za pritožbo, ker mislim, da si pa čisto vse tudi ne morejo privoščiti.
Sama sem z gospo izredno nezadovoljna, ker imam občutek, da se me želi znebiti. Ker se ne zavzema zame in me noče dati na nobeno preiskavo (zdravim se zaradi neplodnosti), bom ginekologa definitivno zamenjala. Imam izvide za PCO in nenormalno delovanje ščitnice, ona mi je pa rekla, da je z mano vse v redu. Zanositi pa ne morem. Definitivno odsvetujem.
Omenjena ginekologinja ni G od ginekologinje. Predvsem pa nima posluha za pacientke, je zadirčna in nesramna. Ko sem bila še študentka, stara 22 let se mi je pojavila bertulinijeva žleza (bulica polna gnoja na sramnih ustnicah). Pojma nisem imela kaj mi je, nisem mogla ne hodit, ne ležat, komaj sem prišla do zdravstvenega doma. Prej sem seveda poklicala v ZD in povedala kaj me boli. Ginekologinja me je pregledala, mi predpisala dve škatli antibiotikov Amoksiklav in naročila, da naj grem na urgenco, če ne bo boljše. Mislila sem, da bom ok. Bolečine so se samo stopnjevale, nisem mogla ustat iz postelje. Čez dva dni sem šla nazaj v ZD, da mi da napotnico za urgenco. Ženska me je nazijala, da kaj hodim k njej in da se naj spravim na urgenco. Takrat se mi je po parih dneh bolečin rahlo snelo in sem jo po domače povedano napizdila. Že na prvem pregledu je videla v kakšnem stanju sem, pa me ni poslala naprej. Tiste, ki imate izkušnje z vnetjem žleze veste kako boli. Rekla sem ji, da naj mi da napotnico na kateri naj piše kaj mi je. Takrat ni več ugovarjala. Čez nekaj časa sem jo zamenjala, ker mi ni bila ok. Zdaj imam ginekologinjo v ZD Metelkova (Petra Eržen Vrlič) spremljala je obe moji nosečnosti…to pa je super zdravnica. Ni primerjave z zgoraj omenjeno gospo.
Gospa Recelj he bila tudi moja ginekologinja. Z njo sem bila zelo zadovoljna do prve nosečnosti. Dokler je nosečnost potekala normalno je bila prijazna in je bilo vse ok. V 38. tednu sem šla na obrat, ker se otrok ni obrnil. V porodnišnici so mi rekli, da če obrat ne uspe, da moram nujno na carski rez, ker je otrok prevelik za normalni porod. Nato sem prišla k njej na pregled in mi ni hotela dati napotnice za cerski, češ da se njej zdi, da bo šlo tudi normalno. Ko sem napotnico izsilila se je norčevala iz mane, da če sem se ustrašila… No na prvem pregledu po porodu je pa rekla, da še sreča, da sem šla na carski rez, ker vprašanje kako bi se končalo. Če sama nebi vztrajala pri svojem, bi se mi znala zgoditi zgodba od mamice iz Trbovlja.
Tudi jaz imam z njo zelo slabo izkušnjo. To, da sem na pregled čakala skoraj eno uro, me še ni toliko motilo. In to, da me je sestra v ambulanti spraševala precej osebne stvari v pričo druge pacientke in pri odprtih vratih sem tudi še nekako požrla. Sam pregled pri gospej Kuhelj Recer pa je bil res grozen. Nadirala me je, naj se bolj sprostim, drugače ne more opraviti pregleda – seveda se nisem bolj sprostila, če se nekdo nate dere. Tako da je pregled opravila precej na grobo. Poleg tega je imela zelo neokusne in neprimerne komentarje, kot na primer ta: imaš pa precej dolgo vagino, to mora biti tvojemu fantu zelo všeč, a ne?
Zaradi nje imam zdaj močan odpor pred ginekologi in nisem bila na pregledu že 2 leti.
Močno odsvetujem!
Upam da se ji odvzame licenca.
lp