Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute g. Tomc – pomoč prosim

g. Tomc – pomoč prosim

Pozdravljeni g. Tomc,
Imam eno vprašanje.
S prijateljico bi rada sklenila pogodbo o dosmrtnem preživljanju, s katero bi ona v zameno za moje preživljanje pridobila lastništvo na polovici moje hiše, ki jo imam v solastništvu z bivšim možem. Ona bi s to pogodbo prevzela tudi plačevanje obrokov mojega stanovanjskega kredita za to isto nepremičnino. To bi naredila zaradi tega, ker me bivši mož že leta tožari za raznorazne stvari, da nagaja in zavlačuje razdelitev skupnega premoženja in mi povzroča nove in nove stroške. S to pogodbo bi se do neke mere izognila tožbam in nepotrebnim stroškom.
Ker zaradi ostalih stvari obstaja možnost, da bom morala v osebni stečaj, me zanima ali bi ta pogodba bila predmet izpodbijanja v postopku osebnega stečaja. Ne bi rada delala težav prijateljici, ki mi želi pomagati v težavah z bivšim možem, ker ona o ostalih stvareh ne ve nič.
Da pa ne boste mislili, da bi s tem želela oškodovat upnike, ker imam še eno polovico druge hiše, ki bi bila v osebnem stečaju prodana, njena vrednost čisto zadošča za poplačilo vseh upnikov brez problemov.
In še nekaj: ali v tem primeru, da se iz poplačila nepremičnine poravnajo takoj vsi upniki, se tudi osebni stečaj lahko zaključi prej ali v vsakem primeru traja 5 let?
In kaj se zgodi, če se npr. v obdobju teh 5 let nepremičnina ne proda, ker za to ni interesa kupcev? Ali to pomeni, da se ne more zaključiti osebni stečaj ali kaj?
G. Tomc hvala vam za odgovore.

Pozdravljena morskadeklica,
vaš položaj se sila zapleten in ni enostavnega nasveta in enostavne rešitve. Pomebni so pravi koraki, da položaj rešujete in ne še bolj komplicirate. Če boste prijateljici zamolčali bistvene podatke (težave) o nepremičnini je pogoba izpodbojna in sicer s strani prijateljice. Pogodbo lahko izpodbija tudi vaš nekdanji partner. Če sodišče spozna, da ste zaradi osebnega stečaja pogobo s prijateljico sklenili z namenom, da oškodujete upnike jo lahko tudi izpodbija. Ko bodo vsi upniki 100 % poplačani je lahko osebni stečaj hitro končan, ponavadi je do tja dolga pot. Posebej pri vas zaradi neurejenega lastništva. Nepremičnina se na koncu vsekakor proda, vendar je cena smešno nizka. Osebni stečaj je smiselen predvsem, če ni dovolj premoženja, da bi se poplačali vsi upniki. Najlažja pot bi bila mediacija z bivšim možem in zadevo bi lahko rešili sami. Ne razumljivo mi je zakaj ste se mu toliko zamerili oz. kaj njega ovira, da se ne želi pogovarjat o rešitvah?

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close