Garsonjera – enosobno stanovanje ?
Tam v temi o garsonjeri za noro ceno je tudi link do definicije za garsonjero in enosobno stanovanje.
Glede na definicijo bi bilo tole enosobno stanovanje, ampak praktično se mi zdi pa kot garsonjera:
Ena soba (jedilnica, spalnica, dnevna soba, shramba… vse hkrati) + kopalnica + kuhinja.
Ampak kuhinja je res miniaturna. Brez okna, sicer ločena s stenami, vrati, ampak tako mala, da je vrata nesmiselno zapirat. Ni prostora niti za stol, kaj šele za mizo.
Se pa šteje za enosobno stanovanje, čeprav v praksi je stvar drugačna.
Brez okna je lahko samo kuhinjska niša.
Pa tudi en standard je, da mora imeti prostor : kuhinja soba vsaj
8 m2 in svoje okno ter vrata. (pri gursu 6m2)
Tako, da je to o čemer ti govoriš, kar lepo garsonjera.
Sicer pa: garsonjera ima na kvadratni meter višjo ceno od enosobnega stanovanja. In to precej. Ne vem če ni to kar 20 %.
Torej, če ima samo svoja vrata, okna pa ne, je pa kuhinjska niša in ne kuhinja, če prav razumem?
Kvadratura pa ne vem, kakih 6 kvadratov.
Torej, če je kuhinjska niša plus soba, se šteje uradno kot enosobno ali kot garsonjera?
Praktično je itak garsonjera, ker tistih vrat nima smisla zapirat. In kuhinjo moraš preko sobe zračiti.
Ko gledam kaj vse prodajajo pod garsonjera, enosobno, je pa itak adijo pamet. WC, kopalnica v istem prostoru kot spalnica, kuhinja. Pa še za velike denarje.
To je brez pikice dvoma enosobno.
Stanovanje kot je v opisu tiste, ki je odprla temo pa garsonjera.
Si pa prodajalci izmišljajo pravljice, samo da bi dvignili vrednost, od tega da v kvadraturo prištevajo teraso, pregradijo z gips steno da je prostora za enoposteljno dodatno ležišče, brez okna seveda in je takoj pol sobe zraven….da ne naštevam. Čakam, da bo še klet kot ena soba in bo zgoraj opisano (kuhinja in bivalni prostor) namesto eno naenkrat trosobno.
Jaz nameravam kupiti stanovanje pa mi te definicije niso nič jasne.
Moja želja je: kopalnica z WCjem + kuhinja z bivalnim delom (kuhinja+jedilnica+dnevna soba skupaj) + spalnica + mini predsoba. Skupaj cca 40 kvadratov. Seveda bi kaj več, samo ni keša.
Kaj je to opisano? Eno ali dvosobno? Ali pa mogoče eno in pol sobno?
To, kar imam sedaj, smatrajo kot enosobno, ampak ja, kot sem že omenila: to je v bistvu garsonjera v praksi, ker tista kuhinjska niša je res niša.
Ja, manjše je, dražji je kvadratni m. To pa vsekakor drži.
K sreči ne iščem v LJ. Ampak vseeno to drži. Samo kaj, ko nimam keša za trosobno stanovanje z recimo 80 kvadrati. Saj ga bi imela, samo denarnica je pa adijo.
Si večkrat rečem kako bi bilo fajn biti v dvoje, ker bi potem vsak pol dal za stanovanje pa bi bilo bistveno ceneje. Sama pa žal ne morem :(. Bo pač malo stanovanje, kaj čem drugega.