Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Gasilci obdavčeni, Cerkev pa ne

Gasilci obdavčeni, Cerkev pa ne

Gasilci, ki tvegajo lastna življenja, da rešujejo tuja, so obdavčeni.

Kaj je pa Cerkev storila, da ji ni treba plačevati davkov?

Država pa taka!! 🤮🤮🤮

Ni res tole, celo gasilske avtomobile lahko nabavijo brez DDV.

Cerkev pa nima obdavčenih prostovoljnih prispevkov pri maši, za vse ostalo (poroke, pogrebi, naročene maše) pa bi morali izdati račun.

Foušija ven seka? Pa še ti ustanovi svojo cerkev, da ti ne bo treba davkov plačevat.

Ni res. Za pogreb sem prepričana, da ni računa.

Ni res. Za pogreb sem prepričana, da ni računa.
[/quote]

Si prepričana – ravno tako, kot ti obrtnik reče, da lahko naredi brez računa.
V obeh primerih – za pogrebno mašo ali pa za delo obrtnika bi moral biti račun in plačan davek!

V obeh primerih – za pogrebno mašo ali pa za delo obrtnika bi moral biti račun in plačan davek!
[/quote]

ne obremenjujta se s tem, imamo mi dobro plačane ljudi, ki skrbijo za to, da je vse prav.

[/quote]

S tem, da obrtnikovo delo ni javno, pogreb pa je načeloma javna zadeva in se ve, kateri je “cerkveni” in kateri ne. Glede na to da nisem niti doživel in celo ne slišal. da bi župnik izdal račun za to “storitev” bi bila verjetno res “veselica” če bi se FURS odločil tole malce preverit. Še posebno, ker (vsaj pri nas) župnik vodi precej natančno evidenco, koliko pogrebov je imel Zlahka bi se torej preverilo koliko je bilo odvedeno FURS-u na ta račun.
Pa da se razumemo – resnično bi mi bilo “morbidno” še za to “storitev” prejeti “račun”.

S tem, da obrtnikovo delo ni javno, pogreb pa je načeloma javna zadeva in se ve, kateri je “cerkveni” in kateri ne. Glede na to da nisem niti doživel in celo ne slišal. da bi župnik izdal račun za to “storitev” bi bila verjetno res “veselica” če bi se FURS odločil tole malce preverit. Še posebno, ker (vsaj pri nas) župnik vodi precej natančno evidenco, koliko pogrebov je imel Zlahka bi se torej preverilo koliko je bilo odvedeno FURS-u na ta račun.
Pa da se razumemo – resnično bi mi bilo “morbidno” še za to “storitev” prejeti “račun”.
[/quote]

Vprašanje 113: Ali bodo davčne blagajne obvezne tudi za rimo-katoliško cerkev, na primer za nabirke, plačila za maše? (23. 7. 2015, 9. 2. 2016)

Po ZDDV-1 so verske skupnosti izrecno oproščene plačila DDV v zvezi z naslednjimi aktivnostmi:
– za zagotavljanje osebja s strani verskih skupnosti z namenom zadovoljevanja duhovnih potreb;
– za storitve, ki jih svojim članom kot povračilo za članarino opravijo nepridobitne organizacije s cilji verske narave in za dobavo blaga, ki je neposredno povezana s temi storitvami, vendar le, če taka oprostitev ne vodi k izkrivljanju konkurence.

Med storitve nepridobitnih organizacij spada dejavnost verskih in podobnih organizacij ali posameznikov, ki nudijo storitve vernikom v cerkvah, mošejah, templjih, sinagogah in drugih mestih, dejavnost samostanov in podobnih verskih ustanov ter verske storitve ob pogrebih.
Verske skupnosti lahko, glede na vrsto aktivnosti, s katerimi se ukvarjajo, uveljavljajo še druge oprostitve, ki niso vezane na versko naravo aktivnosti (humanitarne, socialne, vzgojno-izobraževalne aktivnosti ipd.).

Skladno z ZDDV-1 je treba za vsako dobavo blaga ali storitev izdati račun, in sicer za vsako obdavčeno ali oproščeno dobavo blaga ali storitev, torej tudi za verske storitve. Vsebina računa je odvisna od davčnega statusa davčnega zavezanca, torej ali je identificiran za namene DDV ali pa gre za malega davčnega zavezanca.

Cerkvene nabirke so prostovoljni prispevki (darovi), ki niso plačilo za opravljeno dobavo blaga in storitev, zato zanje ni potrebno izstaviti računa v skladu z DDV predpisi. Pri cerkvenih nabirkih gre za prostovoljne prispevke (darove) fizičnih oseb, ki niso predmet obdavčitve z DDV, saj ne gre za plačilo dobave blaga ali storitev.

Predmet DDV tudi niso donacije, torej zneski, ki ji davčni zavezanec izplača osebam, ki so skladno s predpisi ustanovljene za opravljanje verske dejavnosti (kar velja tudi za osebe, ustanovljene za opravljanje humanitarne, kulturne, znanstvene, zdravstvene, socialnovarstvene, vzgojno-izobraževalne, športne ali sindikalne dejavnosti) in ne gre za plačilo za opravljeno dobavo blaga oziroma storitev.

Tako gre tudi pri pogrebih, mašah in drugih obredih lahko za prostovoljne prispevke (donacije), vendar le pod pogojem, da cena ni vnaprej določena oziroma ne obstaja neka priporočena cena ali cenik, na podlagi katere bi cerkev zaračunala opravljeno storitev naročniku. V teh primerih se torej oseba (darovalec) povsem sama odloči, ali oziroma kolikšen prostovoljni prispevek (donacijo) bo prispevala oziroma bo deležna določenega obreda tudi v primeru, da ne bo prispevala nič.

Ker je pogoj za obveznost davčnega potrjevanja računov med drugim tudi ta, da mora zavezanec izdati račun za dobavo blaga ali storitev za plačilo z gotovino, posledično zneski, ki se pobirajo v cerkvi kot darovi za obrede, ki niso plačilo za dobavo, niso predmet davčnega potrjevanja računov.

V primerih, ko pa cerkvene organizacije opravljajo ekonomsko dejavnost za plačilo (npr. oddajanje nepremičnin v najem; verske storitve, vključno ob pogrebih oziroma v zvezi s pripravo pogrebnih obredov), v zvezi s katero naročniki poravnajo denarno obveznost na podlagi ovrednotenega seznama storitev oziroma blaga, povezanega s temi storitvami (z navedbo cen) teh organizacij, pa so te dobave predmet DDV, predpisana pa je tudi obveznost izdaje računa. V primeru gotovinskega poslovanja v slednjih primerih je uporaba davčnih blagajn obvezna.

Naše prostovoljno gasilsko društvo je kupilo nov avto in smo plačali DDV.
Povej kje ga lahko zahtevam nazaj in na kakšni podlagi (ne jaz osebno ampak PGD)?

[/quote]
za verske obrede se ne plača “storitev”, ampak se da dar, prostovoljni prispevek … ni obdavčljivo.
Da ljudje niso zbegani pa imajo cerkve priporočene zneske za posamezen dar, prispevek.

btw: veliko obrtnikov ni DDV zavezancev in DDV ne zaračunajo niti ob izdaji računa.

S tem dejstvom bi se moral vsak vernik seznaniti – če ne bo brezplačnega obreda ali obreda po ceni, kot se jo odloči prispevati vernik, lepo prijava na FURS, da obred ni bil opravljen in gre dejansko za plačljivo storitev, saj duhovnik diktira ceno.

Šele potem bi se nehali lagat in skrivat za “darovi priporočene višine”, ko gre dejansko za storitev.

Ali pa bi se nek obrtnik moral registrirati kot verska skupnost in seveda svoje storitve označiti za neobdavčljive obrede s “priporočenim darom”.

za verske obrede se ne plača “storitev”, ampak se da dar, prostovoljni prispevek … ni obdavčljivo.
Da ljudje niso zbegani pa imajo cerkve priporočene zneske za posamezen dar, prispevek.

btw: veliko obrtnikov ni DDV zavezancev in DDV ne zaračunajo niti ob izdaji računa.
[/quote]

Seveda, da ljudje slučajno ne bi mislili, da gre dejansko za prostovoljni prispevek v pravem pomenu besede in ne bi “darovali” nič 😉

[/quote]

Hehehehe, da ljudje niso zbegani …. :)) Hehehehe…..
Pa ne govori mi, da en slikopleskar, ki dela fasade, ni DDV zavezanec, ali pa en prodajalec/montažer centralnih peči ali toplotnih ni DDV zavezanec. Ma ne delaj se pametnega tam, kjer nisi!
Pa ena frizerka s tremi zaposlenimi in v najetih prostorih tudi ne. Že samo za svojo plačo in plačo zaposlenih mora zaslužiti toliko, da preseže prag obveznega vstopa.

Hehehehe, da ljudje niso zbegani …. :)) Hehehehe…..
Pa ne govori mi, da en slikopleskar, ki dela fasade, ni DDV zavezanec, ali pa en prodajalec/montažer centralnih peči ali toplotnih ni DDV zavezanec. Ma ne delaj se pametnega tam, kjer nisi!
Pa ena frizerka s tremi zaposlenimi in v najetih prostorih tudi ne. Že samo za svojo plačo in plačo zaposlenih mora zaslužiti toliko, da preseže prag obveznega vstopa.
[/quote]
misli si kar hočeš ☺ — kje sem jaz pameten … hja, pogledam kaj piše na računu ☺
ko iščem izvajalca pa pogledam njegovo www stran in v AJPESU ☺

lahko pa pogledaš na AJPES … tisti, ki pred davčno številko nima “SI” ni davčni zavezanec ☺

lahko pa pogledaš na AJPES … tisti, ki pred davčno številko nima “SI” ni davčni zavezanec ☺
[/quote]

U mater no, kaj si mi povedal. Veš dečko, z DDV delam natančno od 1.7.1999, tako da ne ti meni tralalala in mi soliti pamet, kaj pomeni “SI”.
Za VIES stran pa še nisi slišal? AJPES ni dnevno osveževan register, VIES pa je.

U mater no, kaj si mi povedal. Veš dečko, z DDV delam natančno od 1.7.1999, tako da ne ti meni tralalala in mi soliti pamet, kaj pomeni “SI”.
Za VIES stran pa še nisi slišal? AJPES ni dnevno osveževan register, VIES pa je.
[/quote]
ojej … ti pa seka ego – da ti nisem jaz mame razdevičil

[/quote]

Pa še tole te MORAM popraviti:
VSI, ki imajo registrirano dejavnost in VSE fizične osebe, ki prejemajo obdavčljive prihodke, SO DAVčNI ZAVEZANCI!
Tudi tisti, ki opravljajo nepridobitne dejavnosti (društva, zavodi in podobno) so davčni zavezanci, le da je nek del njihove dejavnosti nepridobitne, od katere se davek ne plača.

SI pa je oznaka za tiste, ki so DDV zavezanci, torej so v sistemu davka na dodano vrednost.

Seveda, da ljudje slučajno ne bi mislili, da gre dejansko za prostovoljni prispevek v pravem pomenu besede in ne bi “darovali” nič 😉
[/quote]

verniki to že vedo, pa tudi običajno s tem nimajo problemov, ker itak verjamejo, da dajo za dober namen.
Problem imajo tisti, ki sicer niso verniki, pa bi iz žnj razlogov na koncu imeli cerkveni pogreb, pa nimajo jajc, da ne bi dali denarja, čeprav se jim srce trga za fičniki.

ojej … ti pa seka ego – da ti nisem jaz mame razdevičil
[/quote]

Seveda je nisi, nisi imel nikoli šans pri takih ženskah, kot je moja mama (ali pa jaz).
Vprašanje je, če sploh kdaj katero si. Velik frajer si verjetno samo na jeziku tu na forumu.

verniki to že vedo, pa tudi običajno s tem nimajo problemov, ker itak verjamejo, da dajo za dober namen.
Problem imajo tisti, ki sicer niso verniki, pa bi iz žnj razlogov na koncu imeli cerkveni pogreb, pa nimajo jajc, da ne bi dali denarja, čeprav se jim srce trga za fičniki.
[/quote]

Seveda naj plačajo tisti, ki s tem nimajo problema. Za take, ki imajo problem s prispevkom, mora duhovnik opraviti obred brezplačno, pogojevanja s prispevkom ne sme biti, sicer gre za storitev utajo davka s strani RKC.

storitev in utajo davka*

1. ☺

Seveda naj plačajo tisti, ki s tem nimajo problema. Za take, ki imajo problem s prispevkom, mora duhovnik opraviti obred brezplačno, pogojevanja s prispevkom ne sme biti, sicer gre za storitev utajo davka s strani RKC.
[/quote]

no saj še nisem slišala, da je kdaj kakšen duhovnik pogojeval svoj prihod na pogreb s plačilom. Baje da neverniki še raje darujejo kot neverniki.

Seveda je nisi, nisi imel nikoli šans pri takih ženskah, kot je moja mama (ali pa jaz).
Vprašanje je, če sploh kdaj katero si. Velik frajer si verjetno samo na jeziku tu na forumu.
[/quote]
če si tako prepričan v moje sposobnosti, bi lahko izpustil pogojnike ☺☺☺
btw: tema je o DDV na računih, ki jih cerkva nne izdajajo – torej DDV ne more biti ☺

Kdo zdaj raje daruje, neverniki ali verniki?

Skratka, vsi se morajo zavedati, da je duhovnik dolžan opraviti obred brez plačila, sicer opravlja storitev in utajuje davek. Če to veš, se da malo prišparat pri obredih, pa če si vernik ali nevernik.

New Report

Close