gastroskopija – kako huda je zares?
Živjo
Jedilnik je bil zelooo enoličen, ampak mi je pomagal do te mere, da sem bila RES brez bolečin, ”napadov”, stiskanja v prsih …
Primer, 1. dan
zajtrk – sveže skuhan kompot iz enega jabolka in ene hruške
dopoldanska malica – 1 dan stara bela žemlja, notri namaz Happy cow 8 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} m. m. in 2 rezini piščančjih prs+navadni jogurt
kosilo – vse ”vrženo” v lonec in skuhano (por, korenje, cvetača, brokoli, piščanec ali puran)
popoldanska malica – navadni jogurt
večerja – 5 rezin prepečenca in rezina manjmastnega sira
2. dan
zajtrk – vsako jutro isto, sveže skuhan kompot
dop. malica – 1 dan star navadni rogljiček+mini lonček marmelade (20 g), kozarec mleka
kosilo – sam riž s skuhano zelenjavo (npr. grah in korenje)
pop. malica – 1 dan stara bela žemlja, rezina manjmastnega sira in 2 rezini piščančjih prs
večerja – navadni jogurt
itd.
Ej, NIČ OD NIČ, prvi mesec je bilo najhuje, ko je šlo v 22ih dneh 10 kg dol, samo potem se pa seveda telo navadi na vse in do danes se mi je želodec tolk skrčil, da tudi zdaj ne morem več pojest, kot npr. oktobra, ko sem bila na dieti.
Če te še kaj zanima, samo vprašaj.
Aja, namesto perutnine je bila opcija tudi mlada govedina! Mogoče bi ti to bolj pasalo?[/quote]
Tale tvoj jedilnik je prav porazen. Izogibaj se kruhu, mleku, sladkorju. Kuhaj si zelenjavo, kakšno kašo,…bo bolje. Beri forum zdravilstvo.
Zelo podobne simptome imam. Ko nisem jemala še nolpaze, je tudi mene občasno zašpikalo pod rebernim lokom – kar pod obema in v žlički. In tudi meni se včasih zdi, kot da mi nekaj sedi na prsih in se mi mašijo ušesa – to naj bi bila vse kriva kislina….a se je tebi pričelo to dogajati kar naenkrat? Si bila pri zdravniku?
Pa še eno vprašanje glede pregleda skozi nos – kje to delajo?[/quote]
Skozi nos vem, da delajo v Celju (Endomed)
Pri zdravniku sem bila 2 meseca nazaj, ker me je špikalo pod rebrom in vse ostalo, kar sem zgoraj naštela in je takrat rekla, da je kislina in mi dala arcipan na recept.Jemala se 1 mesec in moram reči, da mi je pomagalo, ko sem ga jemala nisem nič čuvala pri prehrani…
Vzamem lahko rupurut ali reene(imam dojenčka in še dojim)
avtoricaaaa….Hvala za primer jedilnika, mi je kar hud:-), ker sem ljubiteljica sadja in zelenjave, rib, no govedina bo šla skozi…mleče stvari pa se bom potrudila, če ne mi nebo nič na razpolago ostalo………..
Bom pa tudi malo na zdravilstvo pokukala
Jaz sem izgubil 25 kilogramov iz slabih 80 na 55 kg,imel sem bakterijo,gastritis,zolc(rumenkast v glavo),GERB,hitalno kilo.Imel sem 2gastrokopije tretjo cakam,pH metrijo poziralnika,24-urna pH metrija,cel kup enih testov na alergene….pil sem nolpazo,ultop,emozul za rupurut sem zmetal celo premozenje…..na koncu so me hotli filat z tametilom…po parih letih so mi svetovali,da bi opravil operacijo,da mi “pokrov” zelodca zategnejo,tako da sem se odlocil za operativni poseg.Glede hrane,ko je bilo najhuje sem jedel samo neslane juhe in riz,kase….danes je malo bolje,si privoscim olivno olje par zlic,tudi temno cokolado,jem dosti zelenjave,sadja skoraj nic kako banano ali borovnice,aronijo,ajdovo,proseno kaso,kvinojo,amarant,krompir,skuto 0,5 m.m,kefir,sirotko,kruh pecem vecinoma sam,konopljine proteine,vse solate vrzem v vroco vodo za par sekund,rastlinsko mleko(proseno je super,rizevo fuj),mesa pa ne jem ze 10 let….caje redno pijem(trznica in NE titste kemicne zvarke iz trgovine),najboljse zdravilo je cas,pocasi brez skrbi briga me za cel svet….
”maj..
Tale tvoj jedilnik je prav porazen. Izogibaj se kruhu, mleku, sladkorju. Kuhaj si zelenjavo, kakšno kašo,…bo bolje. Beri forum zdravilstvo.”
Saj sem napisala, da to je bila dieta, ki sem jo dobila od zdr., t.i. žolčna dieta, jedla sem, kar sem dobila napisano v navodilih in točno to, kar sem zgoraj napisala in jedla, točno zaradi tega me ni nič bolelo, nisem imela ”napadov”, ni se mi spahovalo … lej, moraš tudi upoštevati, da je telo od telesa različno (čudno, a ne? :)) in vsakemu ne paše točno določena zadeva, ki paše drugemu.
Porazno je bilo, kar se tiče kalorij in energije, se strinjam, nič od nič, ker sem bila povsem ”izmozgana”, drugače se mi je pa takrat zdravje tolk poboljšalo.
Še dandanes jem vse to, kar sem med dieto in ni težav.
Torej – meni pomaga
Zdravo!
Ravno včeraj sen imela gastroskopijo, seveda me je bilo na smrt strah. Že od otroštva mi je bilo zlo hudo, ko mi je doktor pregledal samo usta z palcko… takoj mi je slo na bruhanje… pol pa je pac prisel cas ko sem morala nujno na gastroskopijo, zaradi težav z želodcem… Povem Vam da ni prijetno ampak tudi ni tak hudo. Ljudje delajo preveč cirkus glede tega… Priporočam pa da greste v Rogaško Slatino k ABAKUS MEDICO zelo dobro in hitro opravijo delo, povrhu pa so se zelo prijazni!!
Upam da sem komu pomagala:)
Bila trikrat.
Pred cirka 25 leti (Japljeva), pred 20 leti (Bežigrajski dvor) in lani (DC BLED, enota LJ).
Preiskava je čisto ista kot je bila pred leti. Na Japljevi takrat niso bili prijazni, jokala, muke. Potem sem se za naslednjo poskusila tudi sama v glavi bolj pripravit. Govorila sem si da nihče ne umre, pa bom preživela. Je bilo še kar ok. Predvsem te ne sme biti sram zvokov ki prihaja iz tebe, pa slina se ti cedi iz ust, vse to spada zraven. Lani je bilo tudi za preživet, sicer pa sam postopek traja cirka 15-20 minut. Vmes še odščipnejo malo tkiva za preiskavo. Imam bolečine kar hude, še vedno nepojasnene, sem pa vesela da nobene rane ali kaj hujšega. Vsakič so potrdili bakterijo Helico. Zdaj se sama še bolj pazim in imam boljše in slabše dni. Pojem pa ogromno tablet zaradi migrene in tenzijskih glavobolov.
Moj nasvet je da se psihično pripraviš, čim bolj slediš navodilom in v DC Bled so zelo prijazni. meni je to najbolj koristilo, da ni nek tečen zdravnik.
Drži se in dobro opravi.
Zdaj ti bom povedala popolnoma iskreno. Imam visok prag bolečine, za sabo imam operacijo na odprtem nebu, ampak gastroskopija mi je bila resnično najhujša. Trajala je mogoče samo 10 minut, ampak sploh nisem mogla dihat, ker sem bila skos v bruhalnem krču. (Bruhas seveda ne, ker ne jes prej). Baje je starejsi si, boljse je, ker imas slabse bruhalne reflekse. Naredi si uslugo in doplacaj anestezijo. Sem bila v barsosu in so bili zelo prijazni!
sem bila par dni nazaj na gastroskopiji,me je bilo strah,ko zajca,nekaj mi je vbrizgnila v usta,sestra me je ves poseg božala po obrazu in tolažila,nekajkrat sem vrgla ven tisto cev,ko te sili na kašelj,potem pa je nenadoma, lepo zdrsela naprej,vmes mi je vzela še vzorce,in ko mi je dala ven tisto cev,sploh nisme vedela,da je končano,,dobro je,da si čimbolj umirjen in dihaš
bila pa sem pri gospe vižantin tadeji v celju,res prijazna zdravnica,sem se kar oddahnila,ko se videla,da bo ona opravila gastroskopijo,
skratka,strah,ko zajca,,samo je za preživeti,,le pogumno
Večino mnenj je kar pozitivnih, torej res ne more bit kaj groznega!
jaz sme bila na gastroskopiji prvič pri dvajsetih letih, to je dobrih 40 nazaj, ja takrat so imeli tiste cevi kot za vrt zalivat debele haha….pa sem jo požrla, čeprav imam ogromne mandlje in res malo prostora v grlu…..ko sem potem šla drugič ali tretjič, sem bila čisto šokirana, ko zagledam eno drobno cevko…bila sem pa nazadnje tam ob Ljubljanici, ob Poljanski cesti, ne spomnim se imena ustanove, a delali so izredno lepo in hitro je bilo konec, samo da pogoltneš cev skozi grlo, potem drsi sama naprej, nič ne boli, , res ne.
Ko je bilo že govora o Japljevi, tam sem pa bila na kolonoskopiji, bilo je grozno boleče in tja nikoli več ne bi šla.
Nič se ne boj, srečno!
Ce imas odprto rano na zelodcu ali dvanajstniku, zelo hudo boli-ne glede na nacin dela zdravnika.
Ce pa imas samo vnetje ali refluks ali nic, pa nic ne boli.
Kaj jamrate brezveze, cevka je kakrsna je. Sprej pomaga, da grlo ne boli!4
Zelo malo ljudi ima rano, zato se ne bojte, ce bi jo vi imeli, ne bi mogli takole pisat po forumih)
Hvala, za tako izčrpen odgovor. Pa tudi vsem ostalim hvala, ker ste me malček pomirili
Mah, pri meni so se začele težave kak mesec nazaj (no, februarja), kar naenkrat sem občutila simptome kisline – pekoč občutek v grlu, špikanje za prsnico, pa po obroku čutim kot cmok v grlu, ko se dvigne kislina. Pa zbudim se z zelo slabim zadahom, prav čutim, da prihaja z želodca. Poskusila sem s spremembo prehrane . izključila oz. omejila kavo, sveže sadje, gaziranega itak ne pijem…in jemala Nolpazo 20mg zjutraj. Bilo je boljše, ampak takoj, ko sem se malo pregrešila in nehala z nolpazo, se je spet vse skupaj ponovilo. Zdaj sem spet začela z nolpazo, ampak čim spijem kavo ali dve, ali pojem npr. surovo čebulo (v solati npr), se spet vse skup ponovi.
Želim si pa tudi ponovno zanosit (stara 35 let) in nolpazo ne smeš jemat vsaj prve 3 mesece – pa tudi kasneje v nosečnosti ne bi želela zdravil. Zato poskušam to poštimat. Z zdravnikom sem govorila le po telefonu – je rekel, da pri teh težavah se začne z nolpazo, ki si jo lahko kupim v lekarni. Če ne deluje, je naslednji korak gastro….in smo tam.
Za moje težave pa zelo sumim na Sumamed. Par mesecev preden so se mi pojavile težave, sem namreč jemala Sumamed. Ko sem ga vzela me je želodec tako krčil, da je bilo groza. Mislim si, da mi je antibiotik vzdražil sluznico in naredil ranice…mislite, da je možno?
[/quote]
Naj na začetku povem, da ničesar ne vsiljujem, ker se takoj kdo najde s tem komentarjem.
V glavnem sama sem imela leta težave z želodcem, tablet tisoč in pregledov tudi. V glavnem stanje se mi je tako poslabšalo, da sem bila čisto neuporabna. Ker zdravnica ni več vedela kaj naj mi je svetovala naj poskusim z rastlinsko (vegansko) prehrano. V roku meseca do dveh se mi je stanje tako zrihtalo, da zdaj po enem letu sploh ne morem verjeti, da sem imela kdaj težave z želodcem in to leta in leta. V glavnem zgubit nimaš kaj, če poskusiš.