Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika gensko spremenjena hrana II.

gensko spremenjena hrana II.

Za comp-a in vse ostale, ki jih take zadeve zanimajo ali jim povzrocajo pomisleke (ker ravno slucajno prihajam iz seminarja na temo gensko spremenjena hrana)…

Gensko spremenjena hrana ni le tisti tako opevani paradajz, ki bi naj imel vecjo vsebnost vitamina C. Je se toliko drugega… Gre predvsem za zivila, kjer so v laboratoriju nacrtno spremenili del genoma, del genskega zapisa. Pomeni: vstavljeni so bili bodisi doloceni geni, ki zivilu omocajo vecjo rezistenco na dolocene vrste pesticidov, herbicidov itd. ali pa so bili doloceni geni, ki so zavirali rast zivila v dolocenih pogojih, odstranjeni (se vedno si pa nrp. prizadevajo ustvariti gensko spremenjeno banano, ki bi rasla tudi v susnih obmocjih).

Gensko spremenjena zivila (zavestno ne pisem rastline, ker prav isto pocnejo tudi z zivalmi, mikroorganizmi in glivami) pa morajo, preden pridejo na trzisce, skozi 1000 in eden preizkus – najprej jih gojijo v laboratoriju, nato na tako imenovanih “pilot”-poskusih, nato na manjsih njivah, kmetijah, sele nato se lahko pogovarjamo o “industrijski” pridelavi. Glede pomislekov vseh laikov pa: ce je zivilo gensko spremenjeno, to nima popolnoma nobenega vpliva na kvaliteto zivila (razen, ce gre npr. za gensko pogojeno povisanje beljakovin v rizu ali “bolj zdravih” mascob v soji)… Alergije se pojavijo le, ce je clovek alergicen recimo na xy-aminokislino, ki je do sedaj npr. v soji ni bilo najti, je pa ta nesrecna xy-aminokislina prisotna v gensko spremenjeni soji (na primer – govorim na pamet). Sicer pa genom nekega zivila nima posebnega vpliva na naso prehrano.

Kako gledati na vse to, pa prepuscam posamezniku (jaz osebno take in podobne zadeve cisto odobravam, dokler gre za dobrobit clovestva). Opozorila bi le vse skeptike, da je nabolj pridelovana prav gensko spremenjena soja (soja, v vseh moznih oblikah, pa je prisotna v ca. 60% vseh zivil) in ne kaksna koruza (sicer na 2.mestu) in da pri nas v Sloveniji nimamo niti pravilno urejene zakonodaje niti deklaracij na zivilih, ki vsebujejo gensko spremenjene sestavine.

Toliko o tem… Sem pa vedno na razpolago za razna vprasanja…

Mishika !

Torej ti verjameš,da je možno izdelati boljša živila,kot pa so originalna oz. naravna ?

Torej so tebe tudi izdelali znanstveniki v laboratoriju ?

Zanimivo je to,da če ima človek probleme na primer z zdravjem,potem sklepa,da je s hrano nekaj narobe in jo je zato treba prilagoditi našim željam.Saj šele,ko bomo dovolj “dobro”gensko spremenili ta svet,šele potem bomo vsi zdravi in srečni.
Ker je pač človek inteligentno bitje,je nemogoče da bi bilo z njim kaj narobe,zato mora pač biti s tem svetom nekaj narobe.
Ker se ima človek za popolnega in si misli,da se mu ni treba spremeniti,želi spremeniti ves svet.
Če neka hrana vsebuje “nezdrave” maščobe je treba spremeniti rastlino,da bo vsebovala “zdrave” maščobe.Zato,ker tako nam paše.Kako bodo te spremembe vplivale na druge rastline in na druge organizme,to pa seveda ni pomembno.
Človek s svojim omejenim zavedanjem se ne zaveda,kakšne reakcije lahko to manipuliranje povzroči.Kako hitro lahko stvar uide iz kontrole in pride do raznih verižnih reakcij.In seveda “nepričakovanih” posledic.
Problem je v tem,da človeka še vedno vodi pohlep in sebičnost in zato ta dejanja ne morejo prinesti nič dobrega.
Dokler bomo iskali vzroke za svoje probleme nekje izven sebe in čakali,da nas bodo znanstveniki odrešili vseh bolezni,bomo se utapljali v vedno večjih problemih in si ustvarjali vedno nove in nove bolezni.

Draga mishika, vse lepo in prav…iz tvojega stalisca…zakaj pa potem kmetje delajo tak halo okoli gensko spremenjene hrane ? In zakaj je bilo na televiziji govora, da je kmet prideloval gensko spremenjen fizol…veter je prenesel semena na sosedovo njivo in ker ke korporacija, ki je hotela ta fizol iz sosednje njive odkupiti, naredila hitre teste na prisotnost spremenjenih genov( in jih tudi nasla ), razdrla pogodbo z kmetom, ki sploh ni bil nic kriv? zakaj tako, ce je vse v redu s to hrano ?In kdo lahko napove dolgorocne posledice ?

Lp Mojca

Ne, glej, saj se narava ze sama po sebi skozi evolucijo spreminja. In tako pac tudi cisto po naravni poti rastline (ziva bitja) spreminjamo svoj genom pac po svojih potrebah. In ker se ima clovek pac za “najvisje” razvito bitje (ni moja teza), si je “sposodil” tehnike narave, da si olajsa marsikatero stvar. Gensko spreminjanje je pac trenutno vrh tega. In ker se znanstveniki tako vneto prizadevajo minimirati vse vzroke (fizicnih) bolezni, je to pac eden izmed temeljnih razogov za gensko manipuliranje hrane (hrana kot eden izmed glavnih vzrokov za razne rake, koronarne bolezni, itd. – zato tudi npr. spreminjanje proteinske ali mascobne sestave ).

Nikakor pa ne trdim, da je to resitev vseh tezav… Za kaj takega je potrebno precej vec. In da je clovek precej sebicen, moram tudi priznat. A to ga trenutno postavlja pac na “vrh” sveta (ceprav se osebno s tem se dalec ne strinjam). Tega ne mores spremeniti ne ti, ne jaz.

Poglej, nic proti kmetom… So po svoje inteligentni ljudje. Ampak je precej lahko z njimi manipulirati, ker pac niso zmeraj na tekocem s stanjem v znanosti. Kar se fizola tice… Najbrz gre za tiste kmete iz Amerike, ki so pri nas poskusali narediti tak cirkus. Kar se mene tice: vsaka zgodba ima dve plati. S strani industrije gre za hud konkurecni boj – ce mene vprasas, v Ameriki se toliko bolj (po moje gre deloma tudi za placano antipropagando, ki jo ustvarijo konkurencne firme, ki ne proizvajajo gensko spremenjenih semen). In to, da je fizolova semena odnesel veter…. No, ja, vsi vemo, kako velika so ta semena, kako morajo biti v zemljo zakopana…. Pa mislim da v Ameriki tudi nimajo kmetje svojih njih takooo blizu ali tako mocnega vetra… Kar se mene: rahlo za usesa privleceno.

Dolgorocne posledice? Hmmm…. Za nic na tem svetu ne gre napovedat dolgorocnih posledic. Se posebej ne, ko gre za stvari povezane z naravo. Kdo pa je znal takrat napovedat, da bo npr. DDT izpadel tako skodljiv? In nihce ne trdi, da je gensko spreminjanje “THE solution for all problems”, nikakor. Vsak posten znanstvenik, ti bo znal razlozit, da lahko te rastlinice svojo novo lastnost cez cas “izgubijo” (npr. pride do mutacije). Lahko se tudi zgodi, da postanejo skodljivci, ki bi jih naj s pomocjo novega gena pregnal, odporni na to vrsto “preganjanja”. Lahko se zgodi marsikaj. Ampak znanost zacne takrat znova mleti in poskusa popraviti napako. Kot ze tolikokrat v zgodovini. In takrat si bodo izmislili nekaj novega. Do takrat pa se meni osebno gensko manipuliranje ne zdi tako slaba resitev, ne za vse, a za marsikatero tezavo.

Osebno sem prepričan, da je v pridelavi hrane boljša genetika kot kemija. Nekaj je vsekakor potrebno narediti, da se nasiti pretirano razmnožena človeška usta. Seveda je najboljši način vrnitev v sonaravno pridelavo hrane, a to so le pravljice, ki so uresničljive, če podremo vsa večja mesta in takoj zgradimo veliko število krematorijev ter pristopimo k iztrebljanju človeške rase po nekem ključu vsaj za 75%. To je le šala, ker bo “veliki brat” še naprej odločal, kdo bo imel pravico do prenažiranja in kdo mora umreti od lakote. Misli globalno, najej pa se lokalno!

Lahko pa tudi obrnemo razmišljanje. Mogoče so kmetove njive namenoma okužili z gensko spremenjenimi semeni, da ga lahko tožijo.
Verjetno vsi govorimo o istem kmetu, ki je desetletja selekcioniral semena. In zdaj naj bi si jih sam namenoma okužil in se spustil v boj z multinacionalko?

O genetsko spremenjenih rastlinah se slišijo tudi informacije, da je zaradi njihove odpornosti na pesticide in ostale strupe pravzaprav narasla uporaba le-teh.
Kapital pač ščiti kapital.

Spoštovani vsi prisotni na tole temo in ostali, ki si jo drznete brati!

Ko takole jutranje trezna in spočita berem vaše pogovore, se zgrozim ob tem, kam gre ta svet. In še bolj ob tem, kako različni smo si ljudje…in naša gledanja. Pa še ta se spet v nas samih spremenijo s časom, redki ostanejo trdni.
Skozi vaša gledanja sem si vas drznila hitro oceniti. Po branju osebe “comp” lahko rečem, da je srčno ozaveščen in da mu ni vseeno za naravo. Za vas, Mishika, pa bi rekla, da ste podlegli družbenim normam, modernizaciji, kapitalizmu, manipulizmu, besedam velikega brata, kot najbrž Ameriko ocenjuje Stane. Pa pustimo to, kako gledate vi, naj vam povem svoje mnenje.

Preprosto bom rekla takole: dve generaciji nazaj je moje deda jedel naravne jabolke in res dober slovenski krompir. Doma ni bilo veliko za jesti, a kar je bilo, je bilo domače, naravno in kvalitetno. Generacija za njim (mama, tete) so podlegle družbenim normam in se kot marsikdo razveselile nad moderno hrano. Posledice so tu: v tej generaciji se je pojavila velika bolezen DEBELOST. Ne rečem, da je to zavoljo nezdrave hrane, vzrokov je več: prevelika količina, manj gibanja…
Po opazovanju moje družine in širše (potovanja po Aziji in Ameriki) sem spoznala naslednje: v Ameriki je ogromno ljudi, najbrž predvsem zato in seveda tudi denarja (več dela, več ljudi, več profita, več denarja…) se je razvila genetika živil. Pa poglejmo te človečke in njihova stanja. Takšno kot je stanje njihovega zdravja je žalostno. Ravno oni so tisti, ki imajo najbolj pogoste bolezni: debelost, koronarne bolezni, mislim tudi rak na črevesju… Ne morem trditi, da je vzrok genetska hrana, a sama globoko verjamem številnim znanstvenikom, ki so ugotovili, da bolj kot je predelana hrana, slabše je. Pa poglejmo na vzhod, kjer je še več ljudi. Pri njih je umrljivost večja, a “ameriške” bolezni so tam veliko manj prisotne.
Mislim, da je ravno Amerika tista, ki je začela z vsem tem norenjem (predelava hrane, genetika in vsi ostali nenaravni postopki), zato bom rekla takole: TISTI, KI SE STRINJA Z GENETIKO IN OSTALIMI NEZDRAVIMI IN NENARAVNIMI METODAMI, NAJ GRE ŽIVETI V AMERIKO ZA NEKAJ MESECEV in naj spozna, kako grozna je njihova hrana. In ja, žalostno je, da to ni samo paradižnik, to je že vse: jabolka, pomaranče, banane, cvetača, korenje….vse!!! In najbolj žalostno je, da VSI TAKO HITRO PODLEŽEJO TEMU GROZNEMU VELIKEMU BRATU. Neverjetno kako zlahka prepriča vse male sestrice! In naj vas vprašam: ali bi skočili skozi okno, če bi vam brat rekel, da skočite. Morda bi, a verjamem, da ne bi, če bi pred tem storil to že on in se pošteno poškodoval, če ne celo ubil.
Zadeva je čisto preprosta. Potrebno je reči NE. In ni res, da tega ne moreta narediti “comp” in vi, Mishika. Ravno vi, ste rekli, da sodelujete na teh seminarjih, zato vas prav lepo prosim, da malo razširite oči, možgančke, srce in pogledate, kakšno je stanje tam, kjer to počno. In ne stanje hrane, ki je navidezno lepa in znotraj polna samih najboljših snovi, vi poglejte ljudi in njihovo zdravje. Bodite široki. Hrana potegne marsikaj za seboj: po kvalitetni hrani se človek bolje počuti, zdravje je boljše, njegova zavest je drugačna. Takšna hrana vpliva na naravo ion drugo hrano in ljudi naokoli. Marsikaj potegne genetika za seboj.
Prosim vas za temeljit in širok razmislek. Mi smo tisti, ki odločamo, kaj bomo dali v usta. Jaz bom zmeraj kupila pri ljudeh, ki jih poznam in vem, kaj delajo na svoji njivi s svojo zelenjavo. Tisti, ki kupujejo pri izdelovalcih genetske hrane, pa so nosilci posledic, ki bodo sledile. In ne razmišljajte samo o sebi, prosim, pomislite tudi na druge. Slovenija je nekoč bila čudovita, zdrava deželica, v katero so z veseljem prihajali in se navduševali tudi tujci. Ali jo bomo skupaj ohranili takšno, ali bomo podlegli norenju velikega brata, ki po eni strani kriči, kako je to dobro, sam pa zelo slabo izgleda.
To je moje skromno gledanje. Lahko pa se tudi motim.
Zdrav pozdrav,
Helena

Živjo

Jaz imam samo eno mnenje. Hrana mora biti označena ali je gensko spremenjena ali pa ne. Potem se bomo pa sami odločili,

JAZ JE ŽE NE BOM JEDLA PA PIKA!!

Drugi pa kakor hočete. Potem bomo pa videli kako in kaj..več ljudi bo to hrano kupovalo, dle se bodo igrali z geni. kupci bomo povedali svoje,

Za razmišljanje…poglejte kaj je naredila kostna moka…prej so pa trdili da je vse OK če živali to jedo.Če preveč posežeš v naravo..dažival je sama sebe in podobno..se narava precej maščuje.

Lina

Pa ne spet za vse tezave tega sveta (psihicne, fizicne) kriviti genetiko. Genetika sama po sebi se odvija ze od samega zacetka zivljenja na svetu (sicer se tako sirok spekter zivih bitij niti priblizno ne bi mogel razviti).

Ja, morda sem res malo pod vplivom svojega podrocja, priznam, a po drugi strani kar obcudujem cloveski um, ki je sploh prisel na tako mogocne ideje in posegel v naravino “delo”. Nikoli ne trdim, da je to resitev za vse, ali da je ne-vem-kako dobra ideja, kar se narave in ljudi samih tice, toda genetika je trenutno pac eno izmed podrocij, na katerem je se dovolj neraziskanega, da pritegne se tako zdolgocasenega znanstvenika. A na zalost so se prav razprave na temo genetike prevec odvijale v medijih… Zakaj pravim, da prevec? Preprosto zato, ker, razlozeno z napacnega in prevec laicnega vidika, povzroci zadeva velike (vecinoma neutemeljene) polemike med laiki.

Kar se Americanov in njihove prehrane tice: nimam besed. Ni mi vsec ne njihov nacin zivljenje, ne njihova politika, kaj sele njihov nacin prehrane. Edina dobra stran je (gledano z vidika “znanstvenice”), da se pac zelo velika denarja (predvsem s strani industrije) vlaga v nov razvoj in v razne raziskave (torej, v znanost). Toliko o tem.

In se ena na racun genetike: genetika nima prav nic z nezdravimi ali celo nenaravnimi metodami, kot pravis, draga Helena (se opravicujem, ce bi koga moje “tikanje” motilo, samo se mi zdi veliko bolj osebno). Da bi bili gensko spremenjena zivila nezdrava – ti dokazi do sedaj niso uspeli (sicer pa: kaj je sploh zdravo?). Kar se nenaravnosti tice: beri zgoraj ali prejsne poste na to temo.

Sicer pa: vsakemu svoje…

Naravna genetika se odvija na tem svetu,vendar do določenih meja.
Ne morejo se križati geni mačke in psa,kot bi to na primer hotel človek.
Genetika sama po sebi ni nič kriva,ampak človeška primitivnost.

Praviš,da občuduješ človeški um,ki je posegel v naravo.To ni nič drugega,kot sebičnost in da ti ni mar za naravo,ampak samo za neke človeške dosežke.
Saj se ne zavedaš tega,da smo odvisni od narave.

Pišeš,da te motijo polemike med “laiki”.Ti verjamem,saj na nek način ogrožamo tvoje želje.Res ne razumem,kako si lahko tako sebična in si na nek način lastiš žive organizme.Kot,da so organizmi na tem svetu zato,da lahko z njimi manipuliraš.To je še en dokaz,da ne spoštuješ narave.In kdor ne spoštuje narave,tisti bo jo uničeval.
Tako je bilo in tako je.
Tudi mi laiki,smo odvisni od narave in kako potem lahko rečeš,da mi nimamo pri tem nobene besede ?
Torej po tvoje moramo biti samo tiho,ker ste vi pač znanstveniki,vi vse veste in vi najbolje veste,kaj je za nas dobro.
Saj razumem,da je tisto,kar nasprotuje vašim interesom “laično” razloženo.
Razumljivo je,da si bodo znanstveniki neko stvar razlagali tako,kot njim ustreza in z ljudmi manipulirali.
Vsem vam manipulantom predlagam,da si izdelate svojo umetni ekosistem in v njem uživate svojo ta boljšo hrano,da boste potem vsi srečni in zdravi.
Zemlja ni tvoja in ne od genetikov in ne od nikogar drugega,saj smo vsi odvisni od nje.Zaradi uničevanja in onesnaženja moramo vsi nositi posledice,nihče pa zato ne odgovarja.

Do zdaj še je vedno vsak poskus izdelave bolj “zdrave” prehrane od naravne prehrane propadel in bo tudi ta.Enostavno zato,ker je naše telo del narave in je prilagojeno za naravno prehrano,ne pa za prehrano,ki je okužena s človeškim primitivnim umom.
Bolj,ko se ljudje oddaljujemo od narave in želimo izdelati nek boljši svet,več problemov imamo.
Zgleda pa,da je še veliko ljudi slepih in se tega ne zavedajo ali pa tega nočejo videti.
Vidim tudi,da ni lahko manipulirati le s kmeti,ampak tudi s takoimenovanimi “pametnimi” ljudmi.

Spoštovani mishika!

Tudi sam sem se malo poučil o gensko spremenjeni hrani in ugotovil, da ni prav nič nedolžna, temveč je prav nevarna. Ne bi rad dajal vtis, da sem zaslepljen gorečnik oz. da govorim v prazno, zato si oglejte poročilo mednarodne raziskave o GS rižu vrste liberty link.

Riž liberty link: Riž za človekovo prehrano, ki je odporen na herbicid glufosinat
napisal profesor Joe Cummins (za celotno poročilo glej http://www.amberwaves.org/web_articles/joecummins.html)

Gensko spremenjeni riž liberty link je odporen na herbicid glufosinat (imenovan liberty oz. basta); prideluje ga podjetje AgrEvro (ki se je združilo s podjetjem Aventis).

Zdravstvena škodljivost (teratogenost) glufosinata

Glufosinat je herbicid (sredstvo za zatiranje plevela), ki mori skoraj vse zelenje; na veliko se uporablja pri pridelovanju gensko spremenjenih poljščin, med drugim tudi koruze, ogrščice in soje. Kanadska in vlada ZDA sta dovolili sejanje poljščin, ki so odporne na herbicid glufosinat, čeprav so obstajali nedvoumni dokazi, da je herbicid povzročal prirojene okvare na poskusnih živalih. Kemikalija povzroča v nerazvitih možganih prezgodnje umiranje celic zaradi apotoze. Zavira tudi razvijanje glutamatskih poti v možganih, zato je moteno izmenjavanje informacij med celicami. Novorojene poskusne živali so imele prirojene okvare možganov, ki povzročajo vedenjske motnje. Človeški novorojenci, ki so bili med nosečnostjo izpostavljeni delovanju glufosinata, so imeli zajčjo ustnico in okvare okostja ali rane na ledvicah in sečevodih. Herbicid je pri nosečnicah, ki so prišle v stik z njim, povzročal tudi splav in zmanjšal sposobnost zanositve. Kmetom, ki so uporabljali glufosinat, pa so se rojevali otroci s prirojenimi okvarami.

Z uvajanjem poljščin vrste liberty link, recimo koruze, ogrščice, soje ter tudi riža za človekovo prehrano, se bo znatno povečalo uporabljanje glufosinata. Herbicid se lahko uporablja tudi kot predžetveno sušilo za žito, ki nanj ni odporno (na ta način se pospešuje zorenje zrnja, da se žito požanje, preden bi ga uničila pozeba). Uporabljanje glufosinata pred žetvijo ni priporočljivo, ker se zaradi nizkih temperatur upočasni delovanje drobnoživk, ki razkrajajo glufosinat, zato pride več teratogenega herbicida v zemljo in podtalnico.
—————————
Profesor Joe Cummins, upokojeni profesor genetike na Univerzi Zahodni Ontario, je eden najbolj znanih znanstve-nikov, ki se zavzema za neškodljivo pridelovanje poljščin, zdravo hrano, človekovo zdravje in okolje. Preden je 1972 prišel na univerzo Western, je predaval genetiko na Univerzi Rutgers in Univerzi Washington v Seattlu, že od 1968 pa se ukvarja z okoljevarstvenimi vprašanji živega srebra, azbesta, PCB-jev, pesticidov, strupenih odpadkov in genskega inženiringa. Prof. Cummins je napisal več kot 200 znanstvenih in poljudno-izobraževalnih prispevkov, nedavno pa je objavljal v revijah Nature Biotechnology, The Ecologist in Biotechnology and Development Review. Živi v kanadskem Londonu v zvezni državi Ontario. Njegov elektronski naslov je [email protected].
iz neodvisne raziskave, ki jo je naročila mednarodna organizacija
Amberwaves; P.O. Box 487, 305 Brooker Hill Rd., Becket, MA 01223,USA (ZDA)
(poslovenil Mitja Fajdiga, C. na Brdo 40a, Lj.; t.(01) 2565-215)

Zato po Sloveniji širim mednarodno peticijo za ohranitev ekološkega pridelovanja živil oziroma proti njihovemu genskemu spreminjanju. Z mano se strinja že več kot 1100 podpisnikov peticije. Namen peticije je predvsem osveščati javnost o nevarnosti, ki je dejansko še nismo dobro izkusili. Obeta se nam, da bomo postali neprostovoljne poskusne živali, ker to področje še ni zakonsko urejeno. Namreč, v tujini, zlasti v ZDA, se je pridelovanje GS poljščin in njihovo predelovanje že razvilo v donosen posel, živila, ki vsebujejo GS organizme in se prodajajo za človeko prehrano, pa niso označena.
Namen peticije je tudi pritisniti na našo zakonodajno oblast, da se sprejme tak Zakon o ravnanju z GS organizmi, ki bo zaščitil Slovenijo pred okuževanjem z GSO (s prepovedjo sejanja GS rastlin na prostem) in dal potrošniku možnost, da svobodno izbira, ali bo kupoval GS hrano ali ne.

Za dodatna pojasnila sem vam na voljo. (Lahko vam posredujem tudi utemeljitev zdravstvene nevarnosti GS hrane.)

Mitja Fajdiga

Spoštovana Helena!

Popolnoma se strinjam z vami! Sam se že precej let ukvarjam s proučevanjem prehrane, zato sem se lanskega septembra, na pobudo znancev iz ZDA, vključil v mednarodno prizadevanje za osveščanje javnosti o nevarnosti GS organizmov za okolje, predvsem pa za človekovo zdravje, njegovo preživetje in prihodnost naših potomcev.
Ker vem, da je brezplodno prepričevati se brez razčiščenih osnov, sem pred kratkim pripravil več obvestil za javnost. Enega sem vključil v odgovor Mishiki, drugega navajam v nadaljevanju. Obvestilo nima namena agitirati; daje le vedenje in poziva zdravo misleče ljudi, naj se zamislijo. Odločitev in ravnanje ne bi smela biti težavna.

OBVESTIILO ZA JAVNOST Ljubljana, 28. 2. 2002
V imenu več kot 1100 podpisnikov peticije za ohranitev zdravih živil (proti njihovemu genskemu spreminjanju) želim podpisani Mitja Fajdiga s spodnjim zapisom:
* obvestiti javnost o vse bolj uveljavljenem spoznanju, da je človekovo zdravje odvisno predvsem od kakovosti njegove prehrane; po izročilu starodavnih zdravilstev, recimo daljnovzhodne medicine, se obolelost zdravi predvsem z zdravilno prehrano, ki zdravi s svojo energijo in le v manjši meri s svojimi učinkovinami; (vse druge oblike zdravljenja le dopolnjujejo prehransko); in
* opozoriti na zdravstveno nevarnost genskega spreminjanja živil: z nenaravnim genskim spreminjanjem živil se bosta sčasoma tako spremenili njihova kemična sestava in energijska kakovost, da se ne bo več vedelo, katera hrana je še zdrava; človek bo s tem izgubil najosnovnejše sredstvo za svoje preživetje.

ZDRAVSTVENA NEVARNOST GENSKO SPREMENJENIH ŽIVIL

A) Zdravje je odvisno od kakovosti živil
Poljščine, vrtnine in sadje nastajajo iz sončne svetlobe, zraka, vode in snovi v prsti. Živila so torej njihova materializirana oblika in vsebujejo energijo, ki človekovo telo krepi, slabi ali ohranja v energijskem ravnotežju. Od kakovosti hrane je odvisna kakovost človekove krvi, celic, tkiv in organov. Živila vplivajo na človekovo zdravje. Zato se, recimo, skušamo aditivom in kemikalijam v hrani ogibati s kupovanjem bolj zdrave hrane. Kako pa je z umetno, gensko spremenjeno hrano?

B) Stopenjsko razvijanje bolezni
Treba je poudariti, da veljajo opisane stopnje za nezdravo prehranjevanje z običajnimi živili. O tem pričajo civilizacijske bolezni in njihovo naraščanje kljub napredku medicine. Stopnje obolelosti so pripomoček za razumevanje, kako huda obolenja bo povzročalo uživanje gensko spremenjene hrane.

I. stopnja obolelosti: Obolenje se začne z občutkom telesne in umsko-duševne utrujenosti. Tako počutje pogosto spremljajo mišična napetost ali otrdelost, pogosta potreba po uriniranju in potenje, občasna driska ali zaprtost in kratkotrajno mrazenje ali vročičnost telesa. V umsko-duševnem oziru se začetna obolelost odraža v manj jasnem razmišljanju, slabšem dojemanju dogajanja okrog sebe in odzivanju nanj. Obolelost na začetni stopnji se pozdravi zelo hitro — v nekaj urah do nekaj dneh — s počitkom, ko se človek temeljito naspi, primerno naje in telesno dovolj giblje.

II. stopnja: Ko se začne splošna utrujenost pojavljati pogosto oziroma je dolgotrajna, se v telesu pojavlja bolečina ali mučno nelagodje. Občasno človeka zbada kje v telesu, boli ga glava, grabijo ga krči ali občuti kakšno drugo vrsto bolečine. Na tej stopnji obolelosti človek včasih občuti, da ga duši, srce mu udarja neenakomerno, je vročičen ali ga mrazi in zmanjša se mu gibljivost telesa. V umsko-duševnem oziru se morda pojavljajo občasna potrtost, zaskrbljenost in splošen občutek negotovosti. Za ozdravitev obolelosti na tej stopnji je potrebnih nekaj dni do nekaj tednov pravilnega prehranjevanja, telesne dejavnosti oz. nujnega počivanja.

III. stopnja, krvna obolenja: Če se še naprej prehranjuje neskladno z zahtevami svojega življenjskega okolja, se slabša kakovost krvi, torej rdečih in belih krvničk ter krvne plazme, zato telo ne dobiva več vseh potrebnih snovi za svoje obnavljanje in se ne zmore več prilagajati zahtevam svojega naravnega okolja. Kakovost krvi določa kakovost vseh celic v telesu (tkiv, organov in vsetelesnih spletov). Nezdrava kri začne v telesu povzročati nezdravo stanje, zato se pojavljajo znaki obolelosti. Na tej stopnji se pojavljajo kislost krvi (acidoza), visok in nizek krvni tlak, slabokrvnost (anemija), škrlaten ten kože in podkožnega tkiva (purpura), belokrvnost (levkemija), pa tudi nadušnost (astma), padavičnost (epilepsija) in kožna obolenja. Duševna obolelost na tej stopnji se odraža v živčnosti, preobčutljivosti, trajni potrtosti, sramežljivosti in brezciljnosti v življenju. Za ozdravitev obolenja zaradi obolelosti krvi je morda potrebnih deset dni, lahko pa trije do štirje meseci, odvisno od posameznikovega zdravstvenega stanja. Tudi v tem primeru se ukrepa s spremembo prehrane, zadostnim telesnim gibanjem in počivanjem.
Morda je potreben tudi kakšen zdravilen pripravek ali ukrep za izboljšanje telesne prekrvavitve, in sicer v okviru domače zdravstvene nege.

IV. stopnja, čustvene bolezni: Če je kri dalj časa slabe kakovosti, se začnejo pojavljati različna čustvena obolenja. V vsakdanjem življenju postaja človek nepotrpežljiv, hitro se razburi, kar naprej je zlovoljen in preveva ga obup. Svojih težav ne zmore več reševati učinkovito in na miren način. Boji se nenadnih sprememb in novega okolja, zato se odziva skrajno nestrpno, tj. napadalno ali pa se počuti ogroženega. Telo postaja okorelo in postopno izgublja gibalno ter umsko-duševno prožnost. Za ozdravitev telesnega ali čustvenega obolenja na tej stopnji je potreben en mesec ali več. Poleg telesnega in umskega sproščanja je za zdravljenje na tej stopnji nujno, da se oboleli začne prehranjevati bolj uravnoteženo.

V. stopnja, bolezni organov: Če je človekova kri dalj časa slabe kakovosti, se postopno spreminjata kakovost in delovanje človekovih žlez ter organov. Začne se spreminjati ustroj telesa, se izrojevati (degenerirati) in delovati napačno. Na tej stopnji se začnejo arterijske žile zoževati in otrdevati (ateroskleroza), razvijajo se sladkorna bolezen (diabetes), žolčni in ledvični kamni, različna rakava obolenja, propada osrednje živčevje (multipla skleroza) in pojavijo se številne druge dolgotrajne bolezni. Umsko-duševna obolelost postaja vse bolj opazna in se odraža v trmoglavosti, predsodkih, ozkosrčnosti in splošni togosti ter v napačnem dojemanju sveta. Obolelost na tej stopnji se pozdravi šele po daljšem zdravljenju; potrebnih je nekaj mesecev, eno leto ali celo več let pravilnega prehranjevanja in korenita sprememba življenjskih navad — sem spada tudi temeljit razmislek o svojem življenju.

VI. stopnja, živčne bolezni: Izrojevanje in propadanje telesa se iz stopnje bolezni organov in žlez razvija naprej v razna živčna obolenja, recimo paraliziranost telesa, in v umsko-duševna obolenja, kakršni sta duševna razdvojenost (shizofrenija) in preganjavica (paranoja). Postopno se slabša usklajenost telesnega in umsko-duševnega delovanja. Človek postaja vedno bolj črnogled, pogosto razmišlja o samomoru ali pa ga obhaja želja, da bi uničeval vse okrog sebe. Na tej stopnji obolelosti je za ozdravitev potrebnih nekaj mesecev do nekaj let, zdravljenec pa si mora povrniti zaupanje vase in veselje do življenja. Korenito mora spremeniti svoje življenjske navade, tudi prehranske, zaživeti bolj ubrano s svojim okoljem ter biti umsko-duševno in telesno dejaven, pri tem pa naj mu bodo v oporo tudi ožja družina in njegovi prijatelji.

VII. stopnja, prevzetnost: Večletne napačne življenjske, zlasti pa prehranske navade povzročijo najvišjo stopnjo obolelosti — prevzetnost, čeprav se vse predhodno opisane stopnje obolelosti morda ne izkusijo v polnem obsegu. Prevzetnost je najvišja stopnja telesne in umsko-duševne obolelosti in je tudi najbolj razširjena bolezen današnjega človeka. Njeni najpogostejši simptomi so sebičnost, domišljavost, puhlost, samohvala, izključevalnost in zagovarjanje svojega ravnanja. Prevzetnost je najvišja stopnja obolelosti in obenem tudi vzrok za pojavljanje vseh predhodnih stopenj. Ker je vse bolj razširjena med ljudmi, ves svet preplavljajo obolenja, bridkost in nesreča, ki pa niso le telesni in umsko-duševni znaki obolelosti pri posameznikih, temveč se odražajo tudi v načinu, kako se družba odziva na hude preizkušnje, in v njenih svetovnih nazorih (ideologijah). Za ozdravitev je treba vsaj leto ali dve živeti bolj ubrano z okoljem ter s hvaležnostjo za dano življenje, zdravljenje pa lahko traja tudi vse življenje. Vendar pa se prevzetnost lahko ozdravi, če človek doživi čustven ali duhovni pretres, zlasti ob velikih težavah ali neuspehu. Z ozdravitvijo se mu takoj vzbudita čut za ponižnost in skromnost. Navda ga občutek hvaležnosti, saj se zaveda svoje nevednosti. Ko se človek otrese prevzetnosti, sam od sebe zaživi ubrano s svojim življenjskim okoljem.

(Vir: The Book of Macrobiotics, Michio Kushi in Alex Jack, Japan Publications, Inc., Tokijo in New York, 1987; poslovenil Mitja Fajdiga, februarja 2001; prevod se objavlja z dovoljenjem; pravica pridržana)

V zgornjem zapisu so jasno nakazane stopnje obolelosti (glej stopnje V. – VII.) in resnost obolenj, ki jih bo povzročalo trajno uživanje gensko spremenjenih živil.

C) Gensko spremenjena živila bodo povzročala degenerativne bolezni v epidemični razsežnosti. Celo povsem zdrav človek bo zaradi uživanja GS živil, čeprav se bo skušal zavestno prehranjevati zdravo, začel prej ali slej kazati znake obolelosti, značilne za bolezni izrojenosti.

Varovanje zdravja je najpomembnejši razlog, zakaj se velja odreči GS živilom.

In trajna rešitev? Ohranitev neoporečnega (ekološkega) pridelovanja živil in uporabljanje njihove že znane kemijsko-energijske (celostne) zdravilnosti.

(Še tole: Ko sem se začel zavzemati za ekološko pridelovanje živil, sem se ustrašil, da navijam za nekaj, kar ni izvedljivo v večjem obsegu. Zato sem se o stanju po svetu in pri nas pozanimal na Biotehniški fakulteti in na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Ekološko kmetijstvo je rešitev. Takih kmetij je v Sloveniji že okrog 900, več sto pa v preusmerjanju, ki traja vsaj dve leti. In v Evropi je gibanje še v dosti večjem razmahu.)

Mitja Fajdiga C. na Brdo 40a, Ljubljana t. (01) 256-52-15

Dragi Mitja očitno si popolnoma zaslepljen kako genetsko spremenjena hrana škodi človeku. Naj te opmnem da so genetsko spremenjena živila ali transgeno spremenjena živila ali tu mislimo o rastlinah ali živalih sele na dobrem začetku raziskovanja zato te prosim ne objavljaj neumnosti ko pa še ni nič konkretnega dokazano o škodlijivosti človeku razen alergij ki se pojavljajo, če sem bolj natančen so tudi ljudje kateri so alergični na meso, na gesnko nespremenjene organizme in podobno.
Ko omenjaš že glifosinat to je totalen herbicid, ki pa je manj škodljiv kot herbicidi ki so selektivni npr.na oskolistne plevele se pravi da uničijo vsako širokolistno rastlino ki jo poškropimo. Na poljih kmetje uporabljajo bistveno večje količine selektivnih herbicidov kot pa na poljih kjer raste rastlina ki je odporna na glifosinat iz tega sledi da se zmanjša uporaba kemičnih sredstev—> manjše onesnaževanje…
Ko je bilo v ospredju kloniranje so se ljudje zgražali češ kaj človek počne, to je groza ali se ti ljudje zavedajo da v kmetijstvu kloniramo že tisočletja ali vedo gospodinje doma ko za svoje rožice delajo podtaknjence in s tem na vegetativen način razmnožijo novo rastlino, ki je idntična materni rastlini tako vizualno kot genetsko ali vedo da je to KLONIRANJE!!!
LP

Najlepsa hvala. Koncno se nekdo, ki ni tako obseden z vsem, kar mediji se kako radi prenapihnejo. Se popolnoma strinjam. Bav-bav od kloniranja se dolgo bo pozabljen, ceprav se to po naravni poti pocne ze od pamtiveka. In nikoli mi ne bo jasno, zakaj lahko kmet v svoji privatnosti lepo klonira, gensko spreminja (t.j. kriza) itd. vse od rastlin do zivali, ce pa to pocnejo “znanstveniki” v v svojih laboratorijih je pa naenkrat vse narobe. Z clovestvom je nekaj narobe…

“Clovek” hvala za podporo: sem ze mislila cisto obupati, ker s stenami lahko tudi doma razpravljam in mi ni treba tega poceti preko neta. In se pojavi nekdo, ki da vsaj malo podpore: se enkrat hvala.

Kadar koli, saj tudi sam ne prenasam ˝oslarij˝, ki ji tvezijo nevedneži podpihnjeni s strani novinarske napihnjenosti. Tudi sam se s te strani zanimam osebno in studisko in sem seznanjen iz strani strokovnjakov in znanstvenih revij ne pa iz SLOVENSKIH NOVIC in podobno.
lep pozdarv !!!

ugotovitve znanstvenikov: http://stres.a.gape.org/GSO/clanki_gso/gso_krompir.htm

New Report

Close