geslo
Sem bolj neračunalniške sorte in me zanima sledeče: delam v državni upravi, kjer smo vsi priključeni na mrežo. Ker bom poleti dlje časa odsotna, ne želim pa, da kdo brska po računalniku – kot gesla imamo namreč kar svoja imena, bi rada spremenila svoje geslo. Ti podatki, ki naj bi bili za ostale uslužbence nedostopni niso sicer kako pomembni, rada bi le preprečila kopiranje teh podatkov, služba ob tem ne bo nič trpela.
Zanima me, če to lahko naredim s spremembo gesla na DOS-u:
start – programi – dos – in nato ukaz setpass ter vpis novega gesla. Ali se res tega gesla ne da odkriti? Rada bi 100% varnost, ker imam za to posebne razloge in ne želim, da kdo brska po moji e pošti in zadevah, v katere sem vložila kar precej truda, pa čeprav so te zadeve sprintane in vložene v mape.
Hvala za odgovor.
Pika, najprej nam vsaj zaupaj kakšen operacijski sistem imaš in ali je ta računalnik samostojen, ali je povezan v kakšno mrežo?
Verjetno imate tudi kakšnega vzdževalca, zato bi bilo verjetno najbolje povprašati njega, drugače pa nam zaupaj tele stvari pa bomo mi zamenjali to geslo.
O operacijskem sistemu nimam pojma. Vem pa da smo tako kot vsi v državnih službah povezani na skupno mrežo. Mogoče s tem res zvenim kot totalna nevednica, ampak mene tole računalništvo tako zelo odvrača. Je zelo daleč (po vsebini mojega področja), uporabljam le Windowse, internet in elektronsko pošto, sem ter tja exel, drugače pa o teh stvareh nimam pojma.
Vzdrževalec mi je rekel, da si moram zamenjano geslo dobro zapomniti, saj če ga bom pozabila, bom izgubila vse dokumente, ki jih imam. Rekel mi je namreč, da sem z tem ukazom spremenila svoje geslo na mreži. Se ga res ne da odkriti in lahko našemu vzdrževalcu zaupam?
Če sem ga prav razumela se lahko na moji mašini prijavi vsakdo z svojim passwordom in svojim geslom. Moj password je avtomatsko napisan na ekranu, ko računalnik prižgem, geslo pa moram vtipkati sama. Torej naj ne bi šla skupaj moj password in drugo geslo. Zanima me le, če se to geslo da izslediti?
Hmmm, jah vzdrževalcu bi bilo verjetno za zaupat, saj je verjetno prav on tisti, ki skrbi za varnost sistema.
Kdo se lahko prijavi na tvojo mašino pa je odvisno od nastavitev v sistemu. Če ste povezani v neko mrežo, potem verjetno lahko res vsak s svojim geslom pride v sistem(ni pa nujno), vendar ima omejene pravice in ne more odpirati map, ki pripadajo tebi (Documents and Settings, My Documents,…)
Ko prideš v vwindowse se na ekranu pojavi tvoje ime (ki ni skrivnost), vtipkati pa moraš geslo(ki je skrivnost).
Če te zanima, ali se da to geslo izslediti, potem je moj odgovor DA.
Ampak ni pa tako preprosta ta zadeva in je ne more nardit ravno vsak, ki ima 5 minut časa.
Skratka v 99,9 % si z tem geslom zavarovana in do svojih datotek lahko dostopaš le ti.
In ni odveč tudi omenit, da bi bilo tako početje kaznjivo.
pika, vse zgornje lahko enostavno odmisliš, če si nastaviš POWER ON geslo, ki se pojavi takoj ko prižgeš računalnik in to še pred logirajem v mrežo.
To geslo se da zbrisati, če za določen čas iz računalnika vzameš napajalno baterijo, kar lahko pri vas naredi le pooblaščeni serviser. Brez šraufarije namreč ne bo šlo.
Logiranje v mrežo je potrebno za dostop do informacij na mreži, do podatkov na lokalnem disku pa ti še vedno lahko nekdo pride brez logiranja v mrežo.
Pa še to: službeni računalnik NI TVOJ !! in se ga po kodeksu mnogih podjetij lahko izključno uporablja samo za službene zadeve. Torej tvoje privatne zadeve tja ne sodijo. Zato pa se toliko bolj potrudi, da do teh vsebin res nihče ne pride ;-))
Seveda pa ima služba vedno pravico da ti pregleda disk (ko obstaja kak utemeljen sum) in tedaj ti ni rešitve. Kdor več zna ima prednost in ti torej nisi v prednosti.
Kako se nastavi power on geslo (če se na tvojem rač. sploh da) pa povprašaj vaše tehnike. Če ti ne povedo, moraš vedeti vsaj nekaj osnovnih podatkov o BIOSu itd.
Pika živjo!
Jaz pa ne bom nič moraliziral in teoretiziral, ali je prav ali ne, vprašala si za
nasvet in evo odgovora.
1. V vaši firmi imate za mrežni operacijski sistem Novell Netware, sklepam po tem
ker geslo menjaš v dos oknu z ukazom setpass, in to je samo od Novella
ter od nobenega drugega, pa še ker delaš v državni upravi, tam je pa itak
veliko Novella (osebno vem).
2. Če svoje datoteke shranjuješ na “mrežo” in če nobeden ne ve tvojega gesla
še vedno obstaja možnost, da kdo vidi tvoje dokumente. Namreč na Novellu (pa tudi drugje) je možnost skupinske uporabe določenih direktorijev. Najlažje vidiš
kako bo poleti, če greš k sodelavki v isti pisarni, ter poizkusiš poiskati in odpreti
dokumente na mreži.
Verjetno imate neke skupne mape in osebne mape, običajno
je za osebne mape napisano nekako kot:
\users\ime_uporabnika ali pa \home\ime_uporabnika.
Ok in če sodelavka ne vidi tvojih dokumentov potem si 95% sigurna da ne bo
nihče odpiral tvojih dokumentov.
Seveda ima do celotnega sistema vpogled tvoj administrator, ki ima na
omrežju uporabniško ime:
Supervisor ali Admin, odvisno od verzije Novella, 3.12 ali višje. On je edini, ki to
lahko vidi, to pač mora biti.
Torej
Start
Zaženi
command.com
setpass
odtipkaš staro geslo
odtipkaš novo geslo
odtipkaš novo geslo za preverjanje
in zadeva je končana.
Če bi pa rada bila še 100000% da nihče ne more do tvojih dokumentov jih
pa lahko vse skupaj še z npr. Winzipom “stisneš” in shraniš z nekim geslom.
No in sedaj si edina na svetu, ki ima dostop do dokumentov.
Pa še nasvet:
Geslo na mreži (ukaz setpass) naj bo dovolj dolgo, npr. 8 znakov, vsebuje naj
številke, črke in še kakšen poseben znak, npr. _ ali –
ne sme pa vsebovati slo posebnih znakov: ščćžđŠĐČĆŽ
Glede morale me pa ne briga nič, to je stvar vašega podjetja in če to dopušča
pač dopušča, če te bodo zaradi tega iz službe vrgli tudi ni moja stvar,
želela si nasvet – imaš ga.
Pa lep dan!
Ja še nekaj sem pozabil!
Geslo od mreže je različno od gesla za Windows okolje, torej govoriva o
dveh različnih zadevah.
Če e-pošto shranjuješ na mrežo potem je no more nihče brati, v kar sicer
moćno dvomim, glede na to, da imaš najbrž Outlook (Express) ta se
običajno shranjuje na lokalni disk tvojega računalnika in za branje stare
pošte običajno ni potrebno vedeti gesla, sveda pa to ne velja za novo pošto.
aha pa še nekaj:
Administrator mrežnega sistema ti lahko zamenja pozabljeno geslo
kadarkoli, to naj te ne skrbi, saj je on glavni in ima vse pravice, med drugim
tudi lahko zamenja geslo katerega koli uporabnika brez njegove vednosti,
to je pa ravno zaradi razloga ko ljudje pozabljajo sve geslo, kar se
dogaja vsak dan hehe..
lp
Ma ne gre za privat zadeve. Gre za to, da sem v svoje dokumente vložila preveč dela, da bi jih kdo kopiral in se potem hvalil da jih je on naredil. Imam namreč tako sodelavko – cimro, ki kar naprej nekaj vrta – daj mi ta mušter pa oni…potem pa izpade kao da je ona najbolj pametna in ogromnooo naredi. seveda, če hoče moje muštre, ki jih jaz delam po cel teden, ona bi pa samo podatke spremenila. Sedaj ko me poleti ne bo v pisarni, pa sem se odločila, da temu naredim konec. Naj še ona malo misli in se zaj… pa bomo potem videli koliko % bo kdo. Pa ji nisem fouš, daleč od tega, ker je tako nesposobna pri delu, da me kmalu še ne bo ujela, ampak vsakdo naj se kiti s svojim delom, a ne.
Hvala vsem za odgovore.
Kolikor vem, ima polovica DU zaščitne programe PC guard. Tko, da imaš lahko definirane uporabnike, ki brskajo po določenih sektorjih diska. Administrator pa ima še svoje administratorsko geslo. Če imate PC guard, tvoji podatki ne bodo skriti pred vsemi.
Sicer pa…Kaj imaš tolko za skrivat, če maš vse printano?
CIAO
Forum je zaprt za komentiranje.