GFRENKE KUMARE
Evo,ful sem jezna. Grem danes pobrat kumare na vrt, pa spet tričetri grenkih. Prvo rundo pobiranja so bile večinoma dobre,zdaj pa tole. A mogoče veste, zakaj se to dogaja? Še komu? Obrodile so dobro,so lepe,čvrste,na pogled zdrave, škodljivcev ne vidim. Upam,da pri tej letini kumar ne bom morala ponje na tržnico,domače pa v kanto. So pa vse ista sorta. Če imate kakšen nasvet,prosim zanj. Hvala.
Od česa zagrenijo, sicer ne vem. Vem pa, da lahko grenko kumaro olupiš, narežeš na večje kose (recimo 2 do 3) in pustiš ležati kako uro v mrzli slani vodi (toliko vode, da so kumare pokrite). Potegne grenkobo ven.
(še sreča, da imamo še tudi stari ljudje mame in smo imeli babice in smo se imeli od koga naučiti pametnih stvari; čeprav bi bilo po mnenju nekaterih treba vse nad 50 postaviti pred strelski vod)
Ja, res je, kot piše že zgoraj – kumare je potrebno redno in precej zalivati, ne po listih.
Še nasvet – približno enkrat na teden (če vmes dežuje, pa po dežju) jih poškropite s sirotko – naravni preprečevalec plesni in rje, če pa se že pojavi, pa dvakrat na teden. V tem primeru je ne preprečite, jo pa precej zvirate, tako, da lahko kumare pobirate dlje.