Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek GFRENKE KUMARE

GFRENKE KUMARE

Evo,ful sem jezna. Grem danes pobrat kumare na vrt, pa spet tričetri grenkih. Prvo rundo pobiranja so bile večinoma dobre,zdaj pa tole. A mogoče veste, zakaj se to dogaja? Še komu? Obrodile so dobro,so lepe,čvrste,na pogled zdrave, škodljivcev ne vidim. Upam,da pri tej letini kumar ne bom morala ponje na tržnico,domače pa v kanto. So pa vse ista sorta. Če imate kakšen nasvet,prosim zanj. Hvala.

A cele kumare so grenke?

Ker ponavadi zagreni samo par cm na začetku in koncu. In če to odrežeš, so čisto OK.

Če so pa cele grenke, to pa ne vem pomagat….

Lani so bile vse kumare moje tašče v celoti grenke. Letos sem jih prvič zasadila in ni grenka nobena.
Nekateri pravijo , da so grenke, če jih začneš zalivati, potem pa nehaš. Jaz sem slišala, da jih je redno treba zalivati in jih skoraj vsak dan.

Od česa zagrenijo, sicer ne vem. Vem pa, da lahko grenko kumaro olupiš, narežeš na večje kose (recimo 2 do 3) in pustiš ležati kako uro v mrzli slani vodi (toliko vode, da so kumare pokrite). Potegne grenkobo ven.

(še sreča, da imamo še tudi stari ljudje mame in smo imeli babice in smo se imeli od koga naučiti pametnih stvari; čeprav bi bilo po mnenju nekaterih treba vse nad 50 postaviti pred strelski vod)

rekle branjevke, da je kumara grenka zaradi suše.

Drži. To tudi moja mami pravi. Zato jih je verjetno potrebno redno zalivati….

Ja, premalo vode so bile deležne…kumare so pijandure :)))

Kumare rabijo vodo vsak dan. Ker imajo premalo vode so grenke. Ne smemo jih zalivati po listih. Če pa dežuje pa bog pomagaj. V glavnem, da se listi hitro posuše pa je dobro. Zalivaj vsak dan cca ena do dva litra najbolje zjutraj.

Ja, res je, kot piše že zgoraj – kumare je potrebno redno in precej zalivati, ne po listih.
Še nasvet – približno enkrat na teden (če vmes dežuje, pa po dežju) jih poškropite s sirotko – naravni preprečevalec plesni in rje, če pa se že pojavi, pa dvakrat na teden. V tem primeru je ne preprečite, jo pa precej zvirate, tako, da lahko kumare pobirate dlje.

Kot že napisano: premalo vlage + pomanjkanje kalija = grenke kumare

jaz pa kumari odrežem vogal in ga nazaj prislonim in krožim z njih dokler se ne naredi pena ob straneh. To naj bi potegnilo ven grenkobo. Zakrat je bilo z njimi še vse ok, ker to vedno naredim brez da bi sploh preverjala ali so res grenke ( preventiva).
lp

New Report

Close