gibanje najemnin v ljubljani
Antonio num1, hvala za tvoj odgovor. Stanovanje je popolnoma opremljeno, in to zelo z okusom (Vsaj po moje).
Lastnica je moja prijateljica.
Najemnik se bo konec meseca izselil in ji noče plačati zadnje najemnine (češ, da ga je že dovolj odrla ali nekaj podobnega).
Najemnina znaša 330 evrov/mesec.
To je zelo zelo ugodna cena čeprav se bo spet nekdo našel, ki bo rekel da ni. Ponavadi tak niti ne razmišlja o kakšni investiciji se gre oz. tržni vrednosti stanovanja. Če je kdo koga odrl v tem primeru kar se tiče najemnine je to najemnik.
Upam, da je zahtevala varšćino in bo odštela od varščine.
Antonio Num, hvala še enkrat, ker si odgovoril. Ravno v tem je stvar – nagarala se je, da je kupila to stanovanje (trenutno stanuje drugje), zdelo se ji je, da je postavila “razumno najemnino” – poleg tega se je najemnik s to številko očitno strinjal ves čas svojega bivanja v najetem stanovanju (dve leti), niti enkrat v teh dveh letih ni bila v tem stanovanju (najemnino ji je plačeval na TR) in ne razume, zakaj tak gnev na koncu.
Že en čas (na svojo srečo) ne vem nič o višinah najemnin v Ljubljani.
Zanimalo me je, kakšne so trenutno razmere. Ali ga je torej res tako “odirala”, da je moral na koncu izbruhniti ta spor?
Tudi moje mnenje je tako. Smo na trgu in imamo možnost izbire. Če je olje v trgovini X 1.5 EUR v trgovini Y pa 1 EUR ga bom kupil v Y. Verjetno ne bom kupoval 2 leti olje v trgovini X po 1.5 EUR in potem prišel na blagajno in rekel od zdaj naprej pa ne bom več plačeval , ker ste me že odrli v prejšnjih dveh letih.
Ko je ta najemnik najel stanovanje je pač sprejel tako ceno kot je bila dogovorjena. Če mu ni ustrezala bi lahko že takoj zavrnil ponudbo. Očitno ga 2 leti ni nič motilo in je to samo nek izgovor, da nebi plačal zadnje najemnine. Višina najemnine sigurno ni previsoka. Glede na lokacijo in opremljenost je smešno nizka.
Obstaja zdravilo za take primere. Moj kolega je to rešil zelo elegantno. Dva, ki obvladata vsakemu 100 EUR. Sta zadevo uredila v dveh dneh. Najemnik je plačal najemnino + 200 EUR za stroške izterjave, ki jih je plačal “strokovnjakoma”.
Če mene vprašaš naj se ga reši takoj, ker s takimi izmečki je samo izguba časa in denarja. Če bi bil pošten in recimo, da nebi imel denarja bi rekel oprostite v taki situaciji sem ali se lahko dogovorimo drugače. Čimprej ven z njim in drugega najemnika in ta pravo ceno., ki pa naj ne bo oderuška, ampak primerna glede na ostale ponudbe. Pri sklepanju pogodbe naj da v pogodbo obvezno varščino, ki ni vezana na najemnino, ampak na odpravo morebitnih poškodb. Kar pomeni, če najemnik ne poravna najemnine za mesec vnaprej lahko prične s postopkom odstranitve najemnika in se neplačana najemnina ne poravna iz naslova obvezne varščine.
Če nebi bil že lastnik stanovanja bi tako ceno kot je takoj sprejel in bil najemnik in z investiranim denarjem kaj drugega počel.
Antonio Num1, se strinjam s tole primerjavo. 🙂
In tudi s tem, zakaj pa je tako “trpel” dve leti. Pa naj bi stanoval v Litiji, verjetno ceneje.
Ko sem bila študentka, sem vsakič, pravzaprav dvakrat, stanovanje zapustila čisto in prebeljeno – pa še celo varščine nisem imela. (To, da česa ne bi plačala, mi tako in tako še na misel ni prišlo.) In vedno, ko se je katera selila, smo imeli v prijateljskem krogu delovno akcijo – fantje so belili in selili, punce smo čistile. Tako da so bila stanovanja, ki smo jih zapuščali, videti kot lekarna. Varščino je vsak dobil nazaj.
Tvoj kolega pa je bil učinkovit. 🙂 Ni bil posebej prizadet zaradi tega, kaj si najemnik misli o njegovem odiranju (tako kot moja prijateljica) 🙂
V enem od prejšnjih pisem si napisal, kako se določi višina najemnine. Kaj pomeni ROI?
Še enkrat hvala, ker se ti da ukvarjati s tem problemom.
Pozdravljena,
pač nekateri najemniki so pošteni, nekateri so pa izmečki svoje vrste.
ROI pomeni Return Of Investment se pravi povrnitev investicije.
A bo za tako ceno stanovanje še oddajala? Mogoče me zanima.
Forum je zaprt za komentiranje.