Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek gimnastika

gimnastika

Otroke bi rada vpisala na gimnastiko. Tako, da bi jo obiskovali enkrat tedensko, največ dvakrat.(tako malo za rekreacijo? Stara sta 7 in 10 let. Kaj mi priporočate?

V Odrancih ali v Zg. Kašlju? 🙂

V Ljubljani je za gimnastitiko zelo znana Zelena jama, ne vem pa kako točno se reče društvu, ampak kar nekaj otrok od mojih znank hodi tja.

Gimnastika kot zmerna rekreacija je ok.
Če pa se otrok, najstnik resneje z njo ukvarja, pa je ZELO škodljiva za njegovo hrbtenico (pa tudi nekatere druge dele telesa).

Vsekakor pediatri in šolski zdravniki tega športa ne priporočajo, ker ni zdrav.

Vem pa tudi iz prve roke, ker sem kot otrok trenirala gimnastiko in bila tudi zelo dobra. Na srečo me je v kritičnem obdobju razvoja (pri 9-ih letih) veselje malo minilo in sem rajši trenirala košarko in kasneje odbojko.

Sem resno razmišljala o vpisu svoje kmalu 4-letnice na telovadbo za otroke, ki ga izvaja Gimnastično društvo Zelena jama (nekje okoli 6 leta pa se začne že s pravo gimnastiko) – je pa to skoraj sosednja hiša od mene, zato me je zelo mikalo, ker je res pri roki. Pa sem zamisel opustila, ker bi hči lahko bila zelo dobra (gibčna je izredno – po meni) in če bi jo gimnastika zelo veselila, ne vem, kako bi potem otroku po parih letih rekla – veš, zdaj pa končajmo, ker to ni zdravo zate. Otrok pa recimo ves zagret in navdušen.

Zato sem se raje svoje razmišljanje usmerila v plavanje, ples, atletiko in druge veliko bolj zdrave športe.

Vsak šport je na rekreativni ravni zdrav, na vrhunski pa noben več. Zmerni treningi gimnastike dvakrat tedensko, z dobro usposobljenim trenerjem, ne bodo naredili škode. Na tak način je ponavadi organizirana vadba kar na šolah, pozanimaj se na vaši šoli.

zelena jama, narodni dom, gib … odvisno, kje si doma. (ce si iz Lj.)

No, to ni res. Plavanje, atletika, nogomet, košarka, odbojka, judo … – to so športi, ki ne povzročajo nobene škode telesu tudi ob vrhunski vadbi (razen če gre za kake poškodbe zaradi udarcev npr. zvin gležnja, zlom noge) – nikakor pa ne zaradi same vadbe.

Gimnastika pa je škodljiva za hrbtenico, ker dejansko temelji na nezdravem gibanju (pretirano usločenje hrbtenice, ko so vretenca čisto skupaj). In to v času razvoja otroka lahko povzroči velike in trajne posledice na hrbtenici. Podobno nezdrav je še balet, zaradi prisiljene drže stopal.

Res sicer je, da vadba 1 ura 2x tedensko ne bo nikomur škodila, samo kaj boš pa rekel, če se bo otrok izkazal za talentiranega in se bo hotel malo bolj resno ukvarjati z gimnastiko (pa ni treba, da je ravno vrhunski športnik!) – kako potem otroku to preprečiti?

New Report

Close