Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Gimnazija Vič – izkušnje in informativec

Gimnazija Vič – izkušnje in informativec

Sem bivši dijak Gimnazije Vič. Tja sem se vpisal, ker se mi je na informativnem dnevu šola prikazala kot razgledana in prijetna. A v resnici je na informativnem dnevu šola prikazana zelo idealistično, dejansko stanje na šoli sploh ni podobno temu vzdušju.
Nekateri profesorji so nesramni in delujejo rahlo psiho (kemija, fizika, slovenščina, tudi ravnateljica) in mečejo slabo luč na ostale. Na žalost šola dobi veliko talentiranih dijakov, ki pa v večini ne izkoristijo svojega potenciala, saj jih ne motivirajo ali kar zatirajo. Neumna je ta delitev da si naravosloven razred ali ne, ker se takoj ustvari, da oni so nekaj več, ostali pa niso dobri v naravoslovju.
Na maturi je dober uspeh posledica tega, da veliko dijakov potrebuje dober uspeh za vpis na fakulteto, in se zato na maturo veliko samostojno pripravljajo. Je tudi nekaj dobrih stvari, kot je telovadnica, dijaki so prijazni, a šola je daleč od tega za kar se promovira da je.
Če bi se še enkrat vpisoval, ne bi šel na Vič, ampak bi si izbral kakšno bližjo gimnazijo, recimo Poljane. Če to bere kakšen, ki se mogoče odloča o tem da bi šel na Vič, naj ima v glavi, da so stvari na informativnem dnevu predstavljene zelo rožnato in je realnost žal drugačna.

Jaz glede omenjene gimnazije lahko rečem le, da sem inštruirala dijaka 1. letnika pri informatiki in da sem glede na na zapiske in naloge videla, jih je bila snov minimalno razložena. Dobili so vaje, ki so jih morali narediti v smeri znajdi se kakor veš in znaš.

Zakaj misliš, da je na Poljanah kaj boljše? Te moram razočarat, ker je precej podobno. Ti sam si ključ do uspeha, ne profesorji. Sicer pa vsi bi imeli radi nadarjene in motivirane dijake z minimalnim vložkom vanje.

Tudi sama sem bivša dijakinja in lahko potrdim, da se je naravoslovne razrede res pretirano povzdigovalo. To da poudarjajo naravoslovno usmerjenost šole nikakor ne upravičuje dejstva, da je kakovost poučevanja ostalih predmetov dokaj slaba, saj gre še vedno za splošno gimnazijo. Slaba kakovost se najbolj kaže pri geografiji in zgodovini, kjer dijaki samo prepisujejo s powerpointow medtem, ko se profesorica meni tretje stvari z dijaki v prvi vrsti. Profesorji pogosto zamujajo na ure več kot 20min, testi pa se popravljajo vse do enega meseca ali pa se celo izgubijo. Krivdo za lastno nesposobnost profesorji valijo na dijake in do konca šolanja na gimvič gojijo zamere. Te stvari se dogajajo pri večih profesorjih. V zadnjih letih je močno upadla tudi kvaliteta dodatnih aktivnosti. K sreči je med profesorji tudi nekaj svetlih izjem, ki se konstantno trudijo in enako obravnavaji use dijake, tistim ki potrebujejo več pomoči pa se individualno posvetijo. Za hrano pa res nimam besed ker je nezdrava in ogabna (3 različne salame v sendviču).

Sem dijakinja Poljan in lahko potrdim, da je pri nas drugače. Vzdušje na šoli je super, res imaš nek občutek pripadnosti. Učitelji so razgledani, humani in razumljivi. Niso nesramni in kaotični (seveda obstaja nekaj izjem; biologija, fizika). Šola je izredno težka ampak se zaradi vseh dodatnih aktivnosti (gledališče,debatni klub, športi in še nešteto drugi stvari) in ljudi ki jih spoznaš skozi svoje šolanje splača. Ponuja ti tudi mnogo možnisti za širjenje svojih potencialov, pa naj bodo ti naravoslovni ali družboslovni. Ne delimk ljudi na skupine ampak smo vsi tretirani enako.

Ma ja, te gimnazije res mislijo kako so vzvišeni in pomembni na tem svetu, visoko inteligentni …

Se spomnem v osnovni šoli, ko nas je profesorica za matematiko vprašala, kam bomo šli po osnovni šoli, v katero smer, pa sem ji rekel da na tehnično srednjo, pa je rekla, ti bi pa lahko šel na gimnazijo (imel sem 4.5 matematiko pri njej), češ kaj boš pa počel na tehnični …

Koneckoncev, ni važna izobrazba, ampak koliko služiš po koncu izobraževanja.

Ena mama se sekira, da njen zlati sonček ne bo na Vič prišel. Pa si izmišljuje zgodbice.
Po mojih izkušnjah je Gimnazija Vič ena boljših Ljubljani. Nanjo se vpisujejo učenci z dobrimi ocenami, ki znajo delati in se učiti. Naučijo se dovolj za vpis na katerokoli fakulteto. Moj nečak je recimo razturil fiziko in kemijo in angleščino.
Informatika je pa tako obrobni predmet, da se z njo ni potrebno ravno pretirano ukvarjati. Če si primeren za gimnazijo, tudi informatiko izpelješ z levo roko. So pa v okolici še druge šole, ki prav tako izvajajo gimnazijski program in z njih dejansko tudi pridejo maturanti (ne vesoljci).

Merilo za vpis bi morala biti predvsem bližina doma. Ne pa da se nekdo z Viča vozi v Šentvid in nekdo s Poljan na Bežigrad. Popolna izguba dragocenega časa. To je edina stvar, ki nam je dana. ČAS.

Nikjer ni vse idealno, je pa tukaj brati veliko negativizma o Vicu, pa ne vem zakaj. Jaz jo vidim kot izjemno dobro gimnazijo, z dobrim vzdusjem, stimulativno, izjemno uspesni dijaki. Da bi bili dijaki samo zato uspesni, ker rabijo za vpis, je pa absurd. Kot da se samo odlocis, kako uspesen bos. Zakaj se pa drugod ne? Nudijo kar nekaj dodatnih dejavnosti, spodbujajo k dodatnemu delu tiste, ki jih zanima. Tudi raznolika hrana je na voljo, imajo telovadnico, organizirajo zanimive ekskurzije (zdaj jasno ne). Sem prepricana, da je bolje kot marsikje. Res pa je zahtevna.

Jah no, Vič.
Če si v a ali b naravoslovnem razredu, si avtomatsko mali car, ostali oddelki avtomatsko nižje rangirani, kar je beda.
Družboslovci res potegnejo ta kratko, sploh kakšni introverti tudi.
To je šola, ki vzgaja vodje, kot ponavlja ravnateljica.
Projektov je kar dosti, pritiska tudi, o kakšni dijaku prijazni šoli pa raje ne bi govorila.
Tržna usmerjenost, če so rezultati, je denar in potem se forsira.
Dijaki so zvečine še kar, veliko je prepotentnih sinčkov in hčerkic privatnikov iz manjših krajev JZ od Ljubljane.

Nekje sem bral, da je bilo kar nekaj samomorov dijakov s te šole zaradi pritiskov v šoli. Je to res?

Ja, je bilo kar nekaj samomorov dijakov te šole, točno zaradi česa, pa vedo samo umrli.

ne; zadnji zaradi družinskih razmer ( starši šli narazen).

nekaj podobnega govorijo tudi za Bežigrad? Da se profesorji nič kaj ne pomatrajo z razlago snovi, je to res?

Iz prve roke ti lahko povem, da pojdi raje na GIMB kot pa Poljane, v kolikor se odločaš za gimnazijo. Šola na daljavo nepremerljivo. V bistvu so na prvošolce letos na Poljanah gladko pozabili. Septembra dobimo tudi novega ravnatelja, ker gre ta v penzijo, pa še mena nekaj drugih prfoksov, tudi zaradi penzije. Pričakuj predavanja kot na faksu, ampak ne po kvaliteti, zgolj enosmerno komunikacijo, veliko samostojnega dela doma, nikakršnih olajševalnih prilagoditev, saj vse teče, kot da sediš pri pouku v šoli, seveda z izjemo, da je ta pouk le senca običajnega. Ocenjevanje teče po programu, imaš nekaj psihotov (biologija, angleščina, matematika, letos celo informatika). Krožkov letos ni zaradi situacije, zato se ne odločaj na podlagi teh. Drugače so pa kaotični odnosi med profesorji, česar na GIMB ni. Kar zadeva razumevanje življenja, lahko samo rečem, da je GIMB zakon, ker ne živi v nekem mehurčku, kot pa Poljane.

Kako to, da je Vič na vrhu top gimnazij v SLO, prehitel celo Škofijsko Šentvid in Bežigrad?

zadnji zaradi problemov v družini ( med roditeljema).

poznam dva, ki obiskujeta 4. letnik Viča, izjemna dijaka, se nič ne pritožujeta nad šolo. Je pa verjetno razlika med dijaki, ki so osnovno šolo naredili s “pravimi peticami” in tistimi, ki jim je bilo bolj šenkano in katerih starši so pritiskali na učitelje in izsiljevali boljše ocene, taki imajo kasneje v gimnazijah veliko problemov z uspehom, posledično se taki itak vedno pritožujejo nad vsem…

Ne jit gor.

Odgovor na objavo uporabnika
starševsko ocenjevanje, 04.02.2021 ob 06:55

poznam dva, ki obiskujeta 4. letnik Viča, izjemna dijaka, se nič ne pritožujeta nad šolo. Je pa verjetno razlika med dijaki, ki so osnovno šolo naredili s “pravimi peticami” in tistimi, ki jim je bilo bolj šenkano in katerih starši so pritiskali na učitelje in izsiljevali boljše ocene, taki imajo kasneje v gimnazijah veliko problemov z uspehom, posledično se taki itak vedno pritožujejo nad vsem…

Nisem rekel, da je problem v dijakih, ker so le oni tisti, ki držijo šolo na visokem nivoju. Problem je v nekaterih učiteljih in ravnateljici, ki drži skupaj z njimi.

Živjo

Na spletni strani Gimnazije Vič vidim, koliko jih bodo sprejeli v prihodnjem letu sprejeli v prve letnike in koliko je bilo željenih vpisov.

Nikjer pa ne najdem podatka, kakšni učenci, s koliko točkami 7. in 8. razreda, bi se tja vpisali.

Namreč, nekaj ostalih gimnazij ima objavljeno tabelo, s koliko točkami- koliko učencev.

Mene pa zanima ta podatek, za omenjeno gimnazijo, mogoče kdo ve? Je kje objavljeno?

Hvala za odgovor in lep dan!

Če želiš odlično gimnazijo, je izbira lahka. Bežigrad je zagotovo najboljša gimnazija v Ljubljani in Sloveniji. Največ znanja, najboljša organizacija dela, izbrana populacija dijakov.

A ni včasih na Viču učil en hud in strog prfoks za matematiko? Samo sedaj je verjteno že zdavnaj v penziji.

vsi so se ga bali…

bežigrajka, 14.06.2022 ob 11:45

Če želiš odlično gimnazijo, je izbira lahka. Bežigrad je zagotovo najboljša gimnazija v Ljubljani in Sloveniji. Največ znanja, najboljša organizacija dela, izbrana populacija dijakov.

… ja, predvsem živijo od izbrane populacije, to je res. Učitelji so pa tam taki, kot drugod. Če vas že res zanima, kje se ukvarjajo z mulci (ker nimajo izbrane populacije), so to na primer Moste. Aja, premalo prestižno, ajme …

Ja, smo tudi to gledali. Npr. bežigrajska ima lepo predstavljeno to tabelo o kateri sprašujem.

Anonimno 7945, 14.06.2022 ob 11:56

… ja, predvsem živijo od izbrane populacije, to je res. Učitelji so pa tam taki, kot drugod. Če vas že res zanima, kje se ukvarjajo z mulci (ker nimajo izbrane populacije), so to na primer Moste. Aja, premalo prestižno, ajme …

Prek zooma smo gledali predstavitev Gimnazije Moste.

Bili smo zelo pozitivno presenečini, resnično.

Nismo iz Lj, malo gledamo tudi na lokacijo.

New Report

Close