Gimnazijka bi rada bila avtomehaničarka…
imamo čudno situacijo. letos bo hči maturirala iz naravoslovne smeri-gimnazija. Izrazila je željo, da se vidi v poklicu kot so avtomehaničar in slično. To jo res veseli že od nekdaj in verjamem, da bi v tem uspela in bila zadovoljna, predvsem srečno opravljala svoje delo, kar verjetno najbolj šteje. Zakaj ni šla že prej v srednjo šolo za ta poklic, ni hotela, želela je preko gimnazije. je pa že od nekdaj rada šraufala, sestavljala male robotke, ko je bila stara šele nekaj let, veliko inovativnih zadev je že naredila, recimo iz starega naredila novo – palični mešalnik razstavila , vzela ven motorček in naredila ventilator za hladni zrak, če ti je vroče…torej smisel ima, veselje tudi, le mene če me že kaj skrbi me samo to, kam jo točno usmeriti, da bo lahko v tistem poklicu izrazila svoje veselje, znanje, ki ga ima že zdaj… ja, sama bo, seveda bo sama, midva kot starša pa ji lahko pomagava, svetujeva…
Pogoje ima, doma bi ji lahko uredili svojo delavnico, pomagali v začetku…
So pa tudi dekleta v tem-teh poklicu-poklicih zelo iskana tako doma, kot v tujini, sploh tujini in delo bi hči razvila bolj široko, tudi šolanje, da ne bi bila le avtomobilska bramža…
zdaj pa najprej vprašam tule, je kdo imel podobno izkušnjo, najbolj nas zanima kje, kam na šolanje, ker pač ni opravila srednjo šolo za ta poklic, temveč bo imela končano gimnazijo…kam naprej, da bi dobila najprej osnovni poklic in nato še kaj več, čim več izkušenj, znanja, da bo nekoč res lahko sama delala svoj poklic. Seveda bo šla v več takih podjetij, delavnic, dobila na licu mesta izkušnje in preverila ali je to res to kar jo veseli…ima kdo še kako idejo?? Hvala za pomoč, nasvet!
kaj menite na vse zapisano, več glav več ve…
Priporočam, da naj gre naprej na strojno/elektro/morda računalniško, ker to je naravnost idealno za njo. Za delavnice in svoj kapital bo še veliko priložnosti, v teh negotovih časih pa si lahko relativno zastojn okrepi znanje. No, vsakakor naj se sama odloči kaj ji najbolj paše, čeprav kakšen nasvet nobenemu ne škoduje.
http://www.fe.uni-lj.si/studij_na_fakulteti/1_stopnja_uni/elektrotehnika/predstavitev/
Naj si pogleda http://www.fe.uni-lj.si/studij_na_fakulteti/1_stopnja_vss/aplikativna_elektrotehnika/predmeti/2009011311363147/
Sorry, ampak to ni naravna želja za dekle. Kam je šel ta svet, da bi ženske rade opravljale čisto vsa moška dela ali kaj? A si predstavlja samo sebe v plavem pajacu, pa črno bo imela za nohti?
Namesto, da bi si nalakirala nohte in oblekla krilo…
Je tvoja hči možača? Ker če je, potem lažje razumem njeno željo.
Nič nenavadnega. Tudi redna profesorica za področje motorjev z notranjim zgorevanjem na mariborski Fakulteti za strojništvo je ženska (dr. Breda Kegl).
Priporočam torej Fakulteto za strojništvo (Maribor ali Ljubljana).
Ali pa Fakutleto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, smer elektrotehnika
Ali pa kombinacija strojništva in elektrotehnike: Mehatronika.
kam gre ta svet ja, da kljub vsem napredku eni še vedno mislijo, da če nekdo želi opravljati moški poklic-pa kje piše da je to poklic le za moške’??, da je pa potem nekaj zelo narobe, možača ali kaj še vem kaj…škoda vseh besed za take kot si ti!
Sploh veš kakšen je danes poklic avtomehanika lahko…v salonih se uporablja samo še računalnik…no za take ko si ti, se pa avtomobile in mašine še vedno šraufa in ima črno za nohti…ja narobe svet, tehnologija se tako spreminja in kaj, če to dekle veseli, hvala bogu!!
Vem da bo tole zvenelo grdo, ampak sem precej blizu tem krogom, da dobro poznam situacijo. Avtomehanik postaneš, ko narediš TRILETNO poklicno šolo. Vanjo se vpišeš po končani OSNOVNI ŠOLI, ne pa gimnaziji. Ker je to program z veliko fizičnega dela in bistveno manj teoretičnega, se že nekaj let vpisujejo vanj predvsem fantje, ki so sicer sposobni za delo, za učenje pa ne ravno preveč. Če me razumeš. Je to res pravo okolje za gimnazijko ?????
Če se punca lahko uči in jo avtomobili (ki so pravzaprav stroji) zanimajo, naj gre na strojno fakulteto. Tam bo zvedela o teh zadevah vse, kar jo bo zanimalo. S takim znanjem (ker razumeš delovanje) je lahko potem še vedno odlična avtomehaničarka, ki bo za sabo pustila bataljon poklicnikov. Namesto da bi med študijem preko študentskega servisa kelnarila, naj gre pa delat h kakemu avtomehaniku. Zmagovalna kombinacija, če ji to res leži, ni pa samo kakšna muha enodnevnica. Vem namreč za dekle ki se ej prepisalo na avtoličarsko šolo le zato, ker se je zaljubila v enega, ki je tisto šolo obiskoval. Seveda veš, da se ej vse skupaj žalostno končalo. Mladostniške ljubezni se hitro vnamejo in še hitreje pogasnejo, punca je pa obtičala v programu, od katerega nikoli v življenju ne bo imela nič.
Še to. Pojdita v kakšno delavnico in naj malo gleda, kako zgleda biti 8 ur dnevno od glave do pete umazan od strojnega olja, umazanije, prahu. Kako zgleda če imaš razžrte roke od razredčila, ko poskušaš iz sebe sprati v kožne pore in za nohte zažrti šmir. Kako zgleda, če cel dan smrdiš po bencinu in strojnem olju. Kako zgleda, ko z macolo nabijaš po zarjavelih delih. No ja, mislim da obstaja zanjo v tem segmentu precej boljših variant, kot pa delo v kanalu.
kam gre ta svet ja, da kljub vsem napredku eni še vedno mislijo, da če nekdo želi opravljati moški poklic-pa kje piše da je to poklic le za moške’??, da je pa potem nekaj zelo narobe, možača ali kaj še vem kaj…škoda vseh besed za take kot si ti!
Sploh veš kakšen je danes poklic avtomehanika lahko…v salonih se uporablja samo še računalnik…no za take ko si ti, se pa avtomobile in mašine še vedno šraufa in ima črno za nohti…ja narobe svet, tehnologija se tako spreminja in kaj, če to dekle veseli, hvala bogu!![/quote]
ja seveda, avtomehanik se niti umaže ne več… lol, pa kaj še. motorji so še vedno naoljeni in črni od saj, z računalnikom se lahko naredi osnovna diagnostika, kaj več pa ne več, če je treba šraufat, si še vedno umazan ko pujs s črnim za nohti… da ne govorim o tem, da je to tudi fizično zelo zahtevno delo, človek mora imeti moč v rokah…
jaz bi ji raje predlagala strojni faks, kot pa poklicno prekvalifikacijo za avtomehanika…
na strojnem faksu pa se tudi malo igrajo z motorji. v mariboru vem, da vsako leto sestavijo svojo formulo in tekmujejo z njo na nekih študentskih tekmovanjih.
Za “zate sory”
Očitno niti najmanj ne poznaš dela mehanikov. Računalnik se uporablja kot diagnostično sredstvo s katerim ugotoviš, kaj je v avtomobilu narobe. To predstavlja recimo 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} njihovega dela. Potem pa avto na dvigalko, v roke ključe, kladivo in na delo. To je pa 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} njihovega dela. Mehaniki ne delajo v salonih, ampak v mehaničnih delavnicah. Pokukaj še kdaj tja…
hvala vsem za nasvete. Smo razmišljali tudi v tej smeri, strojna fakulteta, računalniška, elektro, samo največja ovira je hčeri matematika. V OŠ jo je oboževala, imela vsa leta odlično, zdaj v gimnaziji ji je matematika še vedno ljub predmet, vendar je gimnazijska matematika zelo težka in se mora kar matrati, da jo ima pozitivno, pa to velja za cel njen razred, polovica otrok ima težave s tem predmetom, no, malo tudi zaradi profesorja. Na strojnem ali eketro faksu pa smo slišali, da je matematike veliko, da je tudi zelo težka in to hči najbolj skrbi. Drugače pa se tudi zelo nagiba za računalniško fakulteto, informatika…
Sploh ni nujno, da ima težave z matematiko, ampak ima verjetno težave s profesorjem.
Jaz sem v OŠ oboževala matematiko, v srednji pa sem jo zasovražila iz dna srca. A ko sem delala prekvalifikacijo, sem šla še enkrat delat MA, da sem izboljšala skupni uspeh in nam je predaval drug profesor, ki je bil baje strah in trepet v gimnaziji, a je bil vsaj meni super in sem jo spet vzljubila
Dobro, na elektro in najbrž na strojni tudi je matematike res veliko in kar zahtevna je tudi, vendar če se vpiše recimo na program aplikativne elektrotehnike (to je VSŠ ne UNI program) je tam kar precej lažje, več je prakse. Potem se usmeri proti mehatroniki in bo na področju, ki jo zanima. Ali pa poiščite kje so še kakšni programi za mehatronike – ima ga kolikor vem tudi strojna fakulteta.
Dej nehi ga sračkat!
Če je matematika edina ovira do njenega cilja, pa bo valjda preskočila to oviro!
Najbolj mi greste na Q jamrači, jooooj, tako bi rad tooooo, pa ne moreeeeem, ker je tam matematika ali karkoli že! Boga, boga hči… Fajn jo podpiraš, ni kaj. Tvoja naloga matere z 18 letno hčero je, da jo tam, kjer je ona nesigurna, lopneš po rami in rečeš, da ovire niso noben baubau in da bo zvozila, če le ima voljo!
Kar zadeva pa ostalo, naj gre na strojni ali elektro faks, naj pogleda predmetnike, kaj jo bolj zanima. Z informatiko ne vem koliko bo šraufala, če jo šraufanje zanima. Med študijem pa naj dela v avtomehanični delavnici, tako bo imela visoka strokovna predavanja in prakso ves čas študija.
Če jo to veseli, ni treba, da ima doma delavnico, lahko dela kje kot strojnik in sodeluje pri ustvarjanju mašinic.
joj, naj ne gre študirat mehatronike
brezposelnih mehatronikov je ko listja in smetja. imeli smo oglas za električarja, 5. stopnja, največ se nam je javljalo diplomiranih mehatronikov. pa kolikor sem se pogovarjala s tistimi, ki se malo spoznajo na to, je to skrajno nekvaliteten program, nič ti ne da konkretnega…
Avtorica, podpiram želje tvoje hčerke, zelo me veseli, da tudi ženske veseli tehnika in šraufanje. Želim ji, da bo nekoč lahko uresničila svoje želje.
Nekdo je predlagal, naj gre med študijem delat v avtomehanično delavnico. Ideja v teoriji ni slaba, v praksi se bo pa najverjetneje soočila s tem, da je noben ne bo hotel vzeti ali pa bo deležna nadlegovanja in prezira v kolikor bo dobra. Če ste kdaj bili v kaki avtomehanični delavnici, potem ste sigurno videli vsaj en koledar z razgaljenimi ženskami. V večini je ta sektor, žal, zelo šovinističen. Punca zna imeti težave.
Ženski v tipično moških poklicih ni lahko in zato marsikatere obupajo. Pa ne zaradi matematike ali česa podobnega, pač pa zaradi odnosov, nadlegovanja, prezira …
Tudi mene zanima panoga, ki je praktično popolnoma v moški domeni in vem, kako je to v praksi.