Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Glagol v tem stavku me je zmedel

Glagol v tem stavku me je zmedel

Pozdravljeni

Jaz sem mislila, da s slovensko slovnico nimam težav, ampak nek stavek me je pa zmedel. Govorim o tem stavku:

Njen namen je bil/a provokacija.

Zmedel me je glagol v tem stavku. Namreč ne vem, na kateri samostalnik se glagol nanaša. Ali na prvega (namen) ali na drugega (provokacija)?

Najlepša vam hvala za odgovor in lep pozdrav 🙂

Zdravo!

Nisem šolan jezikoslovec, a morda ti bo pomagalo, če dejanja ne zapisuješ trpno (pasivno), temveč dejavno (aktivno), kar dosežeš, če namesto samostalnikov namen in provokacija uporabiš ustrezna glagola. Potem ne boš več v zadregi. Predlagam sledeče:

“Njen namen je bil provocirati.”

(ali še bolje)

“Nameravala (Hotela) je izzivati, dražiti (provocirati).”

Velja pomniti, da je slovenščina glagolski jezik, ki dejanja izraža s pomočjo glagolov, torej v dejavnem (aktivnem) načinu, ne trpnem (pasivnem). Tvoj zapis zelo diši po neposrednem prevodu iz tujega jezika, verjetno angleščine.

Povedkova določila niso vedno preprosta, v slovenščini se zgodi, da je v stavku samostalnik tako v osebku kot povedkovem določilu, in takrat je težko določiti, kaj je povedkovo določilo. Preprostejši primer je npr. Soseda je lačna: kdo je lačen? Soseda, torej je soseda osebek, povedkovo določilo pa je lačna. V zgornjem primeru pa je treba najprej določiti, kaj je osebek povedi, kaj pa povedkovo določilo, temu ustrezno se določi tudi glagolska oblika.

Poglejmo pobliže: njen namen je bil/a provokacija. Kaj je bil njen namen? Provokacija. Zdi se, da bi provokacija lahko bila osebek stavka, pomeni, da bi bil njen namen povedkovo določilo. Torej bo pravilno: njen namen je bil provokacija. Seveda pa se lahko morebitnemu dvomu tudi izognemo s preoblikovanjem stavka, na primer njen namen je bil provocirati.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Kaj ne bi po predhodni razlagi bilo pravilno: Njen namen je bilA provokacija.
Če je provokacija osebek, spol povedka pa se ravna po osebku -> provokacija -> je bila?

In še: ali ni to “tiste vrste” stavek, ko sta osebek in povedkovo določilo lahko zamenljiva?
In veljajo vse štiri možnosti:
Njen namen je bil/-a provokacija.
Provokacija je bil/-a njen namen.

Ali si s tem jemljemo že preveč svobode?

New Report

Close