Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis glagola moči in morati

glagola moči in morati

S tema dvema glagoloma se pa vedno obremenjujem in se sprašujem, kateri od njiju je pravzaprav pravilen. Nekaj primerov dilem:

Jaz moram/morem hoditi v šolo.

Oni se morajo/morejo navaditi na življenje brez alkohola.

Mi ne moramo/moremo k temu prispevati nič.

in podobno …

Nikoli, ampak res nikoli, ne vem, kateri glagol je ustrezen v teh primerih. Prosim za obrazložitev, da se končno naučim ločevati rabo teh dveh glagolov.

Najlepša vam hvala in lep pozdrav

Glagola moči in morati se precej razlikujeta po pomenu. Glagol moči pomeni, da nekaj zmorem, morem, znam, lahko naredim, glagol morati pa pomeni, da nekaj moram ali je obvezno narediti. V navedenih primerih sta pravzaprav mogoča oba glagola, pomenska razlika pa je očitna:
– Jaz moram hoditi v šolo pomeni: obiskovanje šole je nujno in obvezno, izogibanje šoli ne pride v poštev.
– Jaz morem hoditi v šolo, še bolj običajno zmorem, pomeni: lahko hodim v šolo in za to ni nobenih ovir.

– Oni se morajo navaditi na življenje brez alkohola pomeni: nimajo izbire, edino mogoče je življenje brez alkohola, zato se morajo tega navaditi.
– Oni se morejo/zmorejo navaditi na življenje brez alkohola pomeni: lahko živijo brez alkohola brez najmanjših težav in se tega tudi zlahka navadijo.

– Mi ne moramo k temu prispevati nič. < Lahko bi uporabili glagol morati, ampak je treba stavek nujno preoblikovati: Nam ni treba k temu nič prispevati.
– Mi ne moremo k temu prispevati nič pomeni: radi bi prispevali (pomagali), ampak ne moremo, to žal ni mogoče, za to so nepremostljive ovire.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close