Glagolnik sledenje + kateri sklon?
Ponavadi berem zveze, kot so: sledenje pošiljk, sledenje sprememb, sledenje uporabnikov …
Torej glagolnik sledenje + samostalnik v rodilniku.
Je to pravilno? Kaj ne bi moral tu stati dajalnik, kot pri glagolu slediti? Slediti ~ sledenje pošiljkam, spremembam, uporabnikom.
Velja za glagolnik drugačno pravilo?
Hvala.
Po svoje se strinjam z razmišljanjem, je pa res, da se v nekaterih poklicnih krogih sami odločajo za jezikovne rešitve in lektorja ne vprašajo za mnenje. To se zelo pogosto dogaja v raznih oglasih, no tudi pri poslovnih odločitvah. Bi znalo biti, da pri pošti (oz. kdorkoli je prvi to storitev opredelil kot takšno) niso vprašali lektorja za mnenje, ali je ustrezneje zapisati sledenje pošiljki ali sledenje pošiljke. Strinjam se, da je bolj smiseln tretji sklon, v pomenu, da sledimo nečemu, torej pošiljki. Sledenje pošiljke pa me prej asociira, da pošiljka sledi nečemu.
Še ena možnost se mi poraja. Predvidevam, da je sledenje pošiljk izšlo iz vzorca slediti pošiljke, torej slediti kaj, kar je pravilno, gl. npr. razlage s primeri v pravopisu. Morda se je zgodil le še prehod od glagola do glagolnika in se je “priredila” oblika za pošiljke, le da je ta “priredba” pomenila prestop k rodilniku, namesto da bi se uporabil dajalnik. No, samo razmišljam, odkod bi se lahko vzela ta rešitev.
Sledenje sprememb je mogoče bolj pogovorna raba ali pa le nerodnost pri prevodu programskega orodja; preverila sem v svojem Wordu, v različici 2013 so to zapisali kot Sledi spremembam, ne spomnim pa se, kako je bilo to poimenovano v prejšnjih Wordih. Torej sledenje sprememb bo morda le prešlo iz rabe, saj se bo večina – predvidoma – opirala na zapise v programu.
Sledenje uporabnikov pravzaprav ni napaka, lahko uporabniki sledijo nečemu, na primer postopkovnemu poteku. Če pa želimo spremljati, kaj uporabniki počnejo, se zdi edina smiselna rešitev sledenje uporabnikom. Tak vzorec pojasnjuje tudi razlaga v SSKJ.