glava od klopa!!! pomoč
Če je klop okužen je verjetno že prepozno. V vsakem primeru bodi pozorna na pojav simptomov bolezni, ki se prenašajo s klopi.
Sicer pa – razkuži mesto ugriza, sterilno iglo v roke ali pa razkuži šivanko in glavo izbrskaj ven. Če ti ne bo uspelo, se bo mesto ugriza rahlo vnelo, zagnojilo in telo bo samo odstranilo tujek.
Pa brez panike.
Se strinjam z m.b.
Na urgenci ne bodo rešili nič drugače, počakajte in opazujte, opazujte tudi potem, ko bo šla glava ven, znaki se lahko pojavijo po več tednih.
Obočajno se naredi rdeč izpuščaj, ki prične na sredini bledeti in se naredi ti. kolobar. Izpuščaj je lahko na kateremkoli delu telesa in ni nujno, da je na mestu, kjer je bil klop.
Če je ostal del klopa v koži, ni to nič bolj nevarno, kot pa če se klop cel odstrani. Ugriz klopa je pač ugriz klopa, če ostane glava v koži, pa je kvečjemo večja verjetnost, da se zagnoji, ker je to tujek.
In ja, seveda je potrebno opazovati kožo še nekaj tednov, ampak neka posebna panika pa samo zaradi te glave, ki se je zatrgala ni potrebna.
Se pa strinjam, da so grozna nadloga ti klopi, ena redkih vrst življenja za katero ne bi bila nič žalostna, če bi kar takoj izumrla.
verjamem, da se jim nihče ne smeji, to sem samo tako napisala; vendar mislim, da imajo tam več pomembnejšega dela, kadrov pa manjka.
za zdaj sem stvar pustila pri miru, ker z iglo ni šla ven. bo že, saj ni prvi klop, je pa prvič, da mi ni uspelo odstraniti nadležneža v celoti.
Eh, eh, brez panike. Če je bil klop okužen, je vate že spustil “strup”. To naredi najprej, ker mora preprečiti strjevanje krvi, da lahko potem v miru sesa. Če je glava ostala noter, je prav možno, da si ga odstranjevala s pinceto ali celo kakšno kremo/oljem. V obeh primerih iztisneš še več snovi iz klopa v svoje telo, tako da … če je bil okužen, je že prepozno. Kot so ti rekli, pusti, da telo izloči tujek, pa glej, če bodo kakšni simptomi bolezni, ki jih klopi prenašajo. Mimogrede, imam psa, ki občasno faše kakšnega klopa: v trgovini (Mr. Pet na primer) se dobijo nekakšne vilice s katerimi se dostikrat da klopa odstraniti tako, da gre z glavo vred ven. Pri psu sem večkrat že naredil tako. Ga zahahljaš, malo zavrtiš in potem povlečeš. Tudi klop, ki se je že konkretno prisesal in že malce napolnil to svojo veliko vrečo, je šel z glavo vred ven.
sicer ne vem kolk boš razumela.. bom poskušal
znanec ga je mel pa sem ga dobil ven
nič z iglo al pa kaj…
daš prst gor na glavo in nežno začni vrtet… pač “vrtet”… tako nekako kot da bi hotela razmajat… kot krožni gibi… kot da bi ga hotela posvaljkat z prstom… ampak nežno
tako sem ga jaz dobil ven tak čist mejhen je še bil kot neko res majhno materino znamenje
Pustis, kaksna uegenca neki, mesec dni nazaj je otrok imel klopa, pa je glava ostala, vse je samo slo ven . Mislim da sem malo popraskala cez par dni. Kar se tice okuzbe, pa to nima veze, KME dobis takoj ob ugrizu, borelijo pa je fajn da ga das ven v roku 24 ur,da ne bruha iz crevesja, to je nevarno, ce ostane samo glava ni problem.
o klopih kroži veliko neresnic in zmot. Klop ko se prisesa te v nekaj minutah okuži s boleznijo klopnega meningoencefalitisa. Za lymsko boreliozo pa te ponavadi okuži šele po 18-24 urah ko je že krepko sit in izloča snovi v tvojo kri.
Če je glava ostala notri ni nič hudega, ker si cepljena kot praviš in če ni minilo veliko časa od odkritja se nimaš česa bati. Spremljaj se vsaj 1 mesec. Lp
Pozdravljena.
Bolje oditi na urgenco.
- Ker moj sin je pred 2leti imel klopa. Bil v celoti odstranjen ampak v obdobju 3mesecev je dobil gnojno spremembo na usedo.
Diagnoza borelioza, se danes ima tezave, se zdravi proti zahrbtni bolezni.
Svetovala bi, da spremljate, ce se naredi kolobar. Takoj k zdravniku.
Pred odhodom v gozd pa se zascitite z sredstvi proti klopom.