Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek glikemični indeks

glikemični indeks

do maja meseca bi rada shujšala približno 7 kg. 3x na teden tečem, vsak dan grem s psom na daljši sprehod (hitra hoja). zjutraj normalno zajtrkujem in okrog 14.00 imam ponavadi kosilo. namesto večerje bi si pripravljala smutije. včeraj sem si pripravila smuti iz 2 kivijev in 2 majhnih jabolk in 1 dcl lahkega navadnega jogurta. danes pa mi je sodelavka rekla, da je to pretežek smuti in da je njegova vrednost prevelika, če želim shujšati. Koliko je dopustno da ima sadje glikemični indeks, če si želiš, da bi shujšala. kakšne smutije mi priporočate iz katerega sadja jih naj pripravim. hvala za pomoč

Ne poslušaj sodelavke, ker pretirava.

Za večerni obrok ne imej sadja, tudi popoldne ga raje ne uživaj.
En sadež pojej pri zajtrku poleg ostalega (kos kruha, skodelica tekočine) in za dopoldansko malico (samo sadež). Kosilo v običajni količini. Popoldne kakšen navaden jogurt, kefir ali košček sira, zvečer pa zelenjavo (solato, kuhano zelenjavo, zelenjavno enolončnico) brez kruha seveda.
Bel kruh zamenjaj za polnozrnat. Sladkarije ukini.

kruha ne jem, sladkega tudi ne, mi pa paše zvečer sadje enostavno ga obožujem takega kot je ali pripravljenega v smutiju in sprašujem, katero sadje je najbolj primerno

V taki obliki nobeno, ker se nabašeš z njim. V tem je problem smutijev. Zaužiješ ful cukra in fruktoze. Bi lahko zbasala vase toliko sadja v naravni obliki? Pa daj. Ne vem, zakaj mora biti smuti. Tudi grizenje daje občutek sitosti.
Drugače pa, kjerkoli govorijo o smutijih, je to hrana za zajtrk in za dopoldne, da sadje v telesu ne povzroča vrenja. Za večerjo se jedo beljakovine, sadje pa za zajtrk.

Aja, pa pozabi na GI in štej kalorije.

Ne vem, kaj pretiravate..Koliko kalorij pa imata dva kivija in dve jabolki ?

Ma to je vse skupaj cca. 200 kalorij. Če je to res vse, kar poješ “sladkega”, potem se sploh ni za sekirat. Saj je res boljše zjutraj, ampak škoduje pa ziher ne 🙂

ne kompliciraj z GI pa kalorijam ipd – do maja imaš dovolj časa
če se redno rekreiraš in boš s tem res nadaljevala do maja, bi ti za hrano rekla le, da jej to kar se ti zdi smiselno, da je zdravo in da ne boš podhranjena
tvoj smoothie meni deluje super, jaz osebno bi ga naredila brez jogurta .. ker se pri svoji dieti bolj držim pravil, da se hrane ne meša (beljakovine, sadje,…) in mi to najboljš deluje. Za nobeno stvar ne vem niti GI, niti kalorij

Vse kar je premučkano, zmiksano, čimbolj na drobno narezano…. dobi kar takoj malo višji glikemični indeks. Zato je sadje super, smuti pa malo manj.

Že dolga leta, imam navado zvečer dati na mizo skledo sadja in ga vsi z veseljem malo pojemo. To smo delali tudi doma in moja starša, ki sta 80 let stara, tudi vsak večer jesta sadje.

Meni ne škodi, obratno, veliko bolj zdravo je jesti sadje, kot grizljati sendviče, pa neke kvazi beljakovinske večerje pripravljati ali grickati razne čipse, palčke, kokice….

Sekljanje ne povečuje GI živil.

KOmbinacija z beljakovinami je fajn takoj po športu, sicer pa po občutku.

Glede GI, z lahkoto boš vedela, katero sadje ima višjega, in sicer je to tisto, ki je slajše, torej grozdje, melone, lubenice, zrele hruške, kakiji, imajo visok GI. A ne glede na visok GI ima sadje veliko zdravih snovi, pa ni fajn, da ga izločaš.

Še nekaj, glede teka in izgube teže, teči moraš res veliko, da izgubiš kaj teže, vsaj od začetka. Veliko začetnikov pri teku še dobiva na teži, zato ker preprosto jejo več kot prej… pa ni tako.
Teči moraš res veliko in dolgo časa, preden začneš izgubljati težo. Jaz sem v prvem letu izgubila, mogoče 2-4kg, šele kasneje več.

Pa ne obremenjuj se s težo in ne seštevaj nobenih kalorij, zmanjšaj siceršnje količine hrane, ali pa če to ne gre, pa zamenjaj določena živila za tista, ki manj redijo.

Smuti v blenderju ni vredu.
Mora biti džus v mikserju.

Džus ima manjši GI. Smuti ima večjega. Blender pa bolje zmeša od mikserja.
Tako da bo džus + blender prava kombinacija in boš shujšala.

Joj no kaki nasveti.
Shujšala boš, če boš več porabila kot pojedla.
Pa, čeprav boš zvečer pojedla 5 kosov torte. To kar ti poješ za večerjo, je večerja za eno neaktivno osebo. Če si pa aktivna pa to sploh ni večerja.
Tek 3x na teden je pa drugače bolj malo gibanja pa nekaj hoje. Kaj pa vaje za moč?

Tudi tvoja sodelavka ne ve. Hrane, ki ti ga hitro dvigne GI je vsa nezdrava hrana: iz bele moke, kruh, testo…beli sladkor, določeno sadje in zelenjava. Drugače pa je presno in blanširano zelenjavo priporočeno jesti in pa tudi veliko sadja pa meso (perutnina, ribe, zamenjava mesa z belim fižolom….pa iks variant imaš). Jej pestro in zdravo pa se boš tudi bolje počutila pa tudi bolj sita boš.

tule je ena tabelca z živili ki opisuje kok GI vsebuje
http://www.planet-diet.si/glikemicni-indeks

lp

New Report

Close