Glineni lonci
Pravkar kupujem glinene lonce za teraso – enega za bambus, drugega za rože. Bambus bom posadila v plastični lonec, ki ga bom dala v glinenega. Če lonci niso za pozimi, jih je treba pozimi pospraviti.
Našla sem lonce, ki pa nimajo luknje spodaj – ima kdo izkušnje s takimi? Kam gre odvečna voda? Verjetno se vpije?
Lonci, ki imajo luknjo spodaj, vendar niso dvakrat žgani – ali postanejo mahasti od vode?
Nekdo z izkušnjami, prosim – kaj je najpametneje kupit?
Če lonec nima luknje spodaj se bo noter zadrževala voda in posledično bodo zgnile korenine. Voda se sicer nekoliko res vpije nikakor pa ne more vsa pronicat skozi.
Če ima lonec zunaj še glazuro potem je sigurno žgan 2x in vode ne bo spustil skozi.
Število žganj ni takega pomena kot je to ali ima glazuro ali je nima.
1x žgan lonec bo ravno tako zdržal, če le pozimi ne bo zmrznil.
Vsem loncem lahko sama narediš luknjo. Vrtalni stroj in mirna nežna roka pa je.
Vse kar je teh opečnatih loncev navadno ne prenaša prav dobro nizkih temperatur.
Kje je smisel plastičen lonec dajat v glinenega? Rastline v plastiki zelo rade zakuhajo zato se jo je pametno izogibat. Če seveda imamo to možnost.
Hvala, šavrinka, sadila bom bambus, za katerega ne priporočajo, da se sadi v glineni lonec, ker lahko ta poči, plus bambus bi pustila pozimi zunaj, glinenega lonca pa ne morem, če ni 2x žgan ali z glazuro, skratka za pozimi. Ti za pozimi so pa svinjsko dragi.
O luknji sem že sama razmišljala – a si to ti poskušala? – se bojim, da bi lonec počil.
Ja bambus ima pa res divje korenine. Načeloma velja, da ga drago preplačaš in potem ti je žal, da si ga kupil :))) Kaj pa mogoče cementni lonec, ki ga pozimi ni potrebno umikati? Meni sicer niso preveč všeč ampak prodajajo se pa dobro, verjetno zaradi praktičnosti.
No jaz sicer delam z glino zato sem poiskusila že marsikaj:) Luknjo se lahko zvrta vendar res nežno. Jaz recimo luknje vrtam na vseh majhnih okrasnih lončkih zato, da posadim direktno v njih. Na deset lončkov mi en poči. Če nimaš prakse in gre za nov lonec katerega je škoda potem mogoče raje v štartu kupi lonce, ki že imajo luknje. Danes dobiš že krasne lonce za dokaj malo denarja.