gluten
Kako imam jaz informacijo je pira pšenici podobna , a ne sorodna žitarica. Strokovnjanki jo vse bolj priporočajo zaradi visoke vsebnosti beljakovin. Rečejo ji pa res pražito – vendar neaj ne bi bila sorodna pšenici (to piše na deklaraciji mojega kruha iz pire od firme PEMA-Nemčija.
Zdaj me pa res zanima a to je pšenica al ne. Kaj pa recimo rž ?
To sem skopirala z interneta:
“Pira je stara sorta pšenice, ki so jo na poljih širom Evrope zaradi večanja intenzivnosti pridelave zamenjale nove, selekcionirane sorte z velikimi hektarskimi donosi. Želja po prvobitni genetsko nemodificirani hrani pa ponovno postavlja v ospredje alternativne sorte žit, med katere uvrščamo tudi piro, včasih vodilno vrsto pšenice. Pira je plevnata pšenica, zanimiva pa je zaradi velike vsebnosti vlaknin. Pridelovanje pire se je ohranilo v hribovitih predelih osrednje Evrope. Primerna je za naravne, neintenzivne načine pridelovanja in daje majhne pridelke.
Tako kot vse ostale sorte pšenice tudi pira vsebuje gluten in zato izdelki iz pire, ki se v zadnjem času pojavljajo tudi na našem tržišču, niso primerni za obolele s celiakijo.”
V kolikor gre za alergijo na gluten tudi pira ni primerna.
Men so ugotovil alergijo na pšenico-primarna alergija, sekundarna pa na določene oreščke. Rekli so naj izločim pšenico za 1 mesec (alergija se kaže v obliki vnetja okoli ust- rdeči madeži). Potem naj bi sledilo zdravljenje.O piri ni bilo govora, ne vem pa ali gre pri tej stvari za alergijo na gluten ali samo na pšenico – to bom ugotovila na naslednjem pregledu.
Izločila sem pšenico, piro pa ne- stvar se je izboljšala ni pa še OK (sedaj je 10 dni diete tko da ne vem al gre to bolj počasi al je fora v piri). . Nimam pa nobenih črevesnih težav kot celiakaši, samo kožni problem na obrazu (zaenkrat se alergija manifestira le na ta način ).
Bom pa najbrž eliminirala še piro. Sam ne vem kva naj bolj jem namesto kruha, al naj kupim brezglutenskega /a mi kdo pove kter je najbolj okusen, ker je menda zanič/ al obstaja še kakšna druga varianta.
Sicer malo pozno odgovarjam, samo punce ne tako komplicirat. Ne izveš vseh informacij na internetu. Včasih prav pridejo tudi dobre stare knjige. Gluten poleg pšenice vsebujejo tudi nekatera druga žita, trenutno mi pride na pamet oves. Vendar bolj pomembno za nas je, da vemo, katera živila glutena ne vsebujejo. To so ajda (ki mimogrede ni žito), koruza, rž, proso in še kaj bi se lahko našlo. Problem je, da v trgovinah izdelki (kruh) iz ajdove, koruzne … moke še vedno vsebujejo predvsem pšenično moko. No, in tukaj lahko uporabite svojo domisljijo, bodite malo drzne in pošarite malo po kuhinji, vse bo še kul. Aja, v naših trgovinah (npr. Mer… dovolj reklame!) lahko kupite kruh iz 100% ržene moke. Tako vsaj piše na deklaraciji, upam, da ji lahko zaupamo.
Veliko uspeha in veselja pri kuhi in peki z ajdovo, koruzno, rženo, sojino moko…!
A si ziher za rž ? Kolikor jaz vem rž ni primerna za občutljive na gluten.Meni je bilo svetovano da naj ne uživam rži.
Sem pa zvedla da se da v Maxiju-samopostrežna da naročiti precej cenejši brezglutenski kruh (ki ga lahko tudi zamrzneš)-naročiš do torka , dobiš v četrtek. Pravijo da je kar dober – jaz imam naročenega za drug teden
Če bi bila alergična na gluten, bi ti to povedali in bi ti tudi povedali, da poleg pšenice ne smeš uživati še ovsa,ječmena in rži.
Alergična si na pšenico in v temu primeru bi se jaz izogibal tudi piri. Ko boš videla, da izogbanje pšenici odpravi tvoje težave, lahko poskusiš piro, pa boš videla, ali si alergična tudi nanjo.