Gobova omaka
Lahko poizkusiš tole:
1 majhno čebulo razreži na čimmanjše kockice in jo do rumenega popraži na olivnem olju. Dodaj na lističe 1/2 kg narezanih šampijonov, 2 česna, sol, ščep suhe bazilike in poper ter duši od 5 do 10 min. Nato posipaš z 1 do 2 žlici moke, dodaj 2 sirčka za topljenje (Bučko z Lučko) in mešaj, da se raztopi, nato dolivaj mleko do ustrezne gostote. Vse to naj na kratko povre. Ko je jed kuhana, vmešaj žlico ali dve kisle smetane. Namesto smetane lahko vliješ nekoliko kislega mleka Yoviland iz tetrapaka, jed je tako bolj zdrava, okus pa je bolj kiselkast. Zraven zelo pašejo rezanci.
Dober njam!
Ali pa probej:
na olivnem olju prepraži čebulo do svetlo rumene barve in dodaš narezane šampinjone. Vse skupaj dušiš cca.20 minut, da šampinjoni oddajo lastni sok. Nato dodaš malo juhe cca. 2dl (jaz kar govejo kocko raztopim v vodi in prevrem posebej nato dodam omaki), dodaš česen v prahu, rdečo papriko v prahu, vegete, lovorov list itd., skratka začimbe po okusu. Vse skupaj prevreš. Nato dodam 1 kislo smetano in malo zenfa (samo žličko, ker ima zelo močan okus),premešaš. Jaz na koncu dodam še gobov koncentrat (priporočam kar gobovo juho, vendar je bolje od jurčkov kot od šampinjonov) in raztopim v malo vode – cca.2-3 dl in to preverem(posebej) in dodam omaki. Prevreš in to je vse.
Koliko vode boš dala, je odvisno koliko omake želiš imeti. Kisla smetana in gobova juha, ki je skuhana posebej, pa omako zelo zgostita.
Jaz to omako naredim tedenski.
LP
Iris