Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Goljufija, da te kap… – delojemalci, previdnost je na mestu

Goljufija, da te kap… – delojemalci, previdnost je na mestu

Potem, ko sem vam včeraj tule pojamrala o polovičnem plačilu malice in prevoza ( ), sem danes dobila odgovor na forumu Delovno pravo (draga Katarina, iskrena hvala, ker imam končno razčiščene pojme).

Naj povem še to, da sem kompletno včerajšnje popoldne zapravila s prebiranjem ZDR, kolektivne pogodbe za “našo” dejavnost ter pravilnika o povračilu stroškov prevoza na delo in z dela ter konec koncev tudi s ponovnim natančnim branjem pogodbe o zaposlitvi.

No, na forumu Delovno pravo sem najprej dobila odgovor na svoje vprašanje glede prevoza in malice:

A, glejte hudiča, prevoz in malica nista bila edina parametra, kjer so me krepko nategnili! V moji pogodbi o zaposlitvi, sklenjeni za krajši delovni čas, je namreč navedena tudi osnovna plača. Ki so mi jo pri obračunu plače ravno tako prepolovili!!! Zato sem dobila takšno revščino!

Zdaj mi je jasno, da mi pripada več kot le slabih 36 jurjev neto (+ nekaj jurjev raznih dodatkov na minulo delo ipd), celoten prevoz in malica.

Kako bom jutri zaropotala v službi! Sita sem teh nesposobnih, površnih, goljufivih drekačev, ki grejejo svoje riti na bedi drugih!

Danes imam spet pregled pri ginekologu – sem že v 13. tednu moje tretje nosečnosti, juhu 🙂 – in upam, da tokrat moja vest ne bo preglasila razuma in jo bom v kratkem gladko pobrisala v bolniško, ki mi zaradi rizične nosečnosti pripada.

Hvala vsem, ki ste mi prisluhnile in mi pomagale.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Želim ti veliko uspeha pri borbi z mlini na veter. Žal je res tako, da te probajo nateg…, kjer te le morejo.
Pazi nase in čuvaj pikico!

Držim pesti zate! Čuvaj se, pa še posebno bušija!
Lp

Živjo:-)))

Kako si opravila pri gin.?
Držim pesti, da tvoja sreča pridno raste.

Poljubček od mene

Madonca, ti si pa nekam pozno na netu ;))) No, tudi moja “bed-time hour” je že mimo, ampak sem šele zdajle uspela dokončno spacati skupaj dopis, ki ga bom jutri oddala v službi – skupaj s kopijami ustreznih dokumentov in dokazil, seveda.

Bebica je že kar velika (skoraj 7 cm) in je tako migala, da je kar trajalo, da jo je gin. na UZ spravil v primerno pozo :)))) Vse je v najlepšem redu :))) Dohtar je bil danes spet zelo zgovoren in sem se naposlušala njegovih izkušenj iz porodnišnice 😉
Poleg tega sem imela tudi srečo, ker sem potem na hodniku srečala še svojega splošnega zdravnika, ki je bil ves navdušen nad novo nosečnostjo, poleg tega pa sva se dogovorila, da ga za bolniško le pokličem in mi jo bo odprl – ginekolog mi je že izdal svoje mnenje, zdaj je samo še od mene odvisno, kdaj ostanem doma.

Zelo sem vesela, da sva se danes videli!!! Mož pravi, da kar pridite na obisk k nam, le prej se najavite, da Simono nateramo pospravit sobo ;)))

Lepo pančkaj!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Tudi jaz spremljam tvojo ponovno nosečnost in se veselim skupaj s tabo… LP Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Špelin@, preišči še enkrat forum delovno pravo, mislim da ti je tam nekje pustil sporočilo moj mož. Zaenkrat še ni vidno.

LP

Špelina živjo,

Kaj si dobila moje maile? Sklicuj se na Zakon o delovnih razmerjih, tam ti lepo piše kaj mora vsebovati pogodba in če tega ni je pogodba nična – poglej si člen 29, kjer ti opisuje kaj mora imeti pogodba, pa člen 130 kjer je lepo opisano da mora delodajalec povrniti stroske za pot na delo in iz dela, predvsem pa 64 člen, ki se nanaša točno na pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, pa še ena malenkost; k 64 členu obvezno preberi še 159 člen – torej ti pripada tako dopust kot tudi regres in to polno ter pred iztekom 6 mesecev in ne šele po 6 mesecih.

Link za zakon ki je v rabi je pa tlele:

http://www2.gov.si/zak/Zak_vel.nsf/13bc548b5c3b1d2ec1256616002db5f5/c12563a400338836c1256ba500446eda?OpenDocument

oprosti ampak ne znam narediti aktivnega linka 🙁

Je pa tako, da mi je moj rekel, da mora vsaka ustanova ali podjetje obvezno upoštevati zakon o del.raz., kajti to je osnova vseh kolektivnih pogodb, ker če jih ne, potem je to kršitev zakona, in zaradi kršitve jim lahko lepo pripelješ delovno inšpekcijo.

Upam, da boš rešila zadevo in lepo se imej pa hura za 7 cm (a mas slikco)

Manca1

No, ce so ze taksni do tebe in mislis pobrisati v porodnisko prekini prej pogodbo za skrajsan delovni cas in se vrni na normalnega, bodo morali za 30 dni placati polno bolnisko

Mialim, pa to ni za verjet od kje delodajalcem take butaste ideje. Imam podobne probleme. Delam 30 ur tedensko. Malce do pred kratkim itak nismo dobili izplačane, meni so pa plačo obračunavali iz neto zneska in ne iz bruto – kar seveda pomeni bistveno nižjo bruto osnovo zame in seveda tudi neto znesek.

Zdaj naj bi dobili nove pogodbe vsi razen mene, ker sem za skrajšani delovni čas. (?!).

Je pa naša šefinja pred kratkim prijavila res nekaj brilijantnih:
– menda moraš v tekočem letu porabiti zakonsko predpisani dopust (torej 20 dni) ostalo pa do 30.6. —– bla, bla, je pa res, da moraš v tekočem letu porabiti 10 dni dopusta, ostalo pa do 30.6.
– tale je pa še boljša: ravno okoli novega leta se bomo verjetno selili izven LJ. Zdaj dobim povrnjene stroške LPP, potem pa naj nebi dobila nič več, ker je pač moj problem, če se selim izven območja LPP. MISLIM PA OD KJE TO!!!!!! Po tej logiki se npr. lahko moja sodelavka preseli iz Celja v LJ. pa ji bomo še vedno plačevali stroške do Celja, ker je pač njen problem, če se je preselila bližje službi ….

Skratka ne pustite se.

Ampak pri vsem tem me jezi, da nihče nič ne reče. Sodelavka je imala letos 10 let delovne dobe in ni nič dobila, čeprav ji po kolektivni pripada. Samo nekaj se pritožuje, naredi pa nič. Podobno je z ostalimi, se mi zdi, da stalno samo jaz nekaj težim okoli delovnih pogojev. Ampak res me totalno moti, da stvari niso urejene in da se vsi po vrsti pustimo “nategovati” delodajalcem samo zaradi neke službe, v katero pa žal moramo hoditi zaradi denarja. Začaran krog.

Dragica, poskrbi zase in za svoje dete. Čuvaj se…

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Mana,

Glede izrabe dopusta ima tvoja šefica prav, Zakon o delovnih razmerjih:

163. člen
(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

Glede povračila stroškov pa seveda nima prav, to piše tudi špelin@ Že ime ti pove, da gre za povračilo stroškov, ki so nastali. Če hodiš v službo 5x tedensko, ti za tolikokrat tudi pripada povračilo potnih stroškov in malice. Obstajo pa različni načini obračunavanja prevoza – npr. javni prevoz – dnevna karta, mesečna vozovnica, kilometrina, ipd. Po tej logiki ti nadomestilo stroškov tudi ne pripada za dneve, ko si bila odsotna – zaradi bolniške, dopusta, ipd.

Ob selitvi izkoristi izredni dopust, ki ti pripada (vsaj po splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo ti pripada), nato pa napiši uraden dopis in ga izroči šefici oz. kadrovski.

Delodajalci si danes res preveč privoščijo in dokler bomo tiho, si bodo samo več upali. Zato špelin@ in ostale, ki ste se pripravljene boriti, lahko vam le čestitam za pogum. Srečno!

:-)))

oh, uboga punčara, zdaj bo pa še sobo zaradi nas morala pospravit. Ne je preveč terat, saj nas potem ne bo marala (matr, k uni pridejo, moram pa pospravlat:-))

Narobe sva se razumeli.

Šefica namreč trdi, da je potrebno izkoristiti zakonsko predpisani dopust v tekočem letu – to je 20 dni. Meni bi tako propadlo kar precej dni dopusta. Pa vseeno hvala za skopiran člen. Bolje je informacijo dobiti dvakrat.

Kaj si mislila s tem:
“Ob selitvi izkoristi izredni dopust, ki ti pripada (vsaj po splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo ti pripada), nato pa napiši uraden dopis in ga izroči šefici oz. kadrovski.”
Po kolektivni pogodbi mislim, da mi pripada 1 dan – moram še pogledat. Kakšen uradni dopis naj napišem?

Veš kaj Špelin@, kot prvo čuvaj sebe in otročka!

Kar se tiče zakonov, jih ne poznam, oglasila pa sem se, ker spremljam tvojo zgodbo in prosim PAZI SE. Pojdi na bolniško, če lahko ………….

Upam, da čimprej rešiš zadeve na čimbolj miren način.

Čuvaj se, ŽivaM

Ja, sem na hitro prebrala, oprosti.

Drugače zakon govori tako, kot sem ti napisala in dvomim, da bi lahko kakšna kolektivna pogodba, splošni akt ali pogodba o zaposlitvi določala tako, kot trdi tvoja šefica. To bi bilo za delavca manj ugodno, omenjeni akti pa lahko določajo le bolj ugodno kot je to zapisano v zakonu.

Za dopis pa predlagam, da napišeš nekako takole:

Podpisana _______ sporočam, da sem se dne _______ preselila na nov naslov, ki se glasi: ______________ Na tem naslovu imam prijavljeno novo stalno (oz. začasno) bivališče, kar dokazujem s prilogo _________.

Na tej podlagi prosim, da spremenite mojo prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Ker od dne ______ tudi dnevno prihajam na delo z naslova _______ prosim za nov obračun povračila stroškov prevoza.

Lep pozdrav.

Podpis

Priloge:
– kopija osebne izkaznice
– potrdilo o ceni mesečne vozovnice za relacijo _________

Kaj boš priložila je stvar tega ali boš imela prijavljeno stalno ali začasno bivališče, potrdilo o ceni priložiš v primeru, da to običajno zahtevajo.

Verjetno je dovolj, če dopis dostaviš v kadrovsko službo oz. se tam predhodno pozanimaš ali je potrebno, da jim pišeš uradno.

Se pa s takim dopisom izogneš temu, da ti naknadno rečejo, da “niso vedeli”, da si se preselila.

Ma, upam, da nisem preveč zakomplicirala.

:-(((
sreda-beda

Mogoče bo pa jutri bolj srečen dan od današnjega.

Objemček

Zaposlena sem za krajši delovni čas, ker nadomeščam 4 ure, ki ostanejo, ker ena od sodelavk dela krajši del. čas zaradi otroka, mlajšega od treh let, tako da se nimam kam oz. kako vrniti na “normalni” 8-urni delovni čas.

Morala sem pač vzeti, kar je bilo – za službe je pa takšna kriza, da raje ne grem razglabljat…

čao

Draga Manca, hvala za tvoj mail – sem dobila in bom poskusila urediti zadeve, zdaj imam kup pravnih osnov, moram le še imeti dovolj sreče, da pridem do pristojne osebe. Kar mi danes ni uspelo, grrrrr!!!

Ja, imam tudi slikico bebice :)))))))))))

Prijazni pozdravčki :)))))))))))))))

Ej Spelina malenkost, to pa res ni bilo nic! Gljev v nekaj postih zgoraj sem ti napisala katere člene zakona poglej, kajti kolektivna pogodba ne sme biti oblikovana s slabšimi pogoji kot določa osnovo zakon o delovnih razmerjih.

Če še kaj rabiš, pa povej pa ti bomo skušali pomagati.

Jaz pa zdajle šibam na eno kavico s prijateljico in se vrnem kasneje po 9 uri in se takrat slišimo.

LP

Manca1

p.s. jaz bi tud mela bebico pa ne morem … 🙁

Še enkrat hvala :))) Uživaj na kavici ;))

Sem si prebrala vse člene in nasploh vse napotke, ki si mi jih dala, in temu ustrezno pripravila dopis, ki ga bom oddala pristojnim v službi. Ja, tudi kolektivna pogodba govori o vsem v skladu z zakonskimi določili, prav tako pravilnik o povračilu stroškov prevoza na delo in z dela, ki je bil izdan v skladu s statutom, tako da sploh ni vprašanje, kdo ima prav.

Zdaj sem zgleda še zbolela, ker imam vročino in me trese mrzlica, poleg tega imam glavo kot balon :(((

najlepša hvala. Bom tako tudi naredila, ko bom imela vse zadeve tudi uradno pošlihtane – torej prijava in novi dokumenti.

Joj, kaj pa je zdaj to?

Naj bacili bežijo od tebe!!!

Ah, ti povem, da zdaj več ne vidim razloga, zakaj bi vztrajala v službi. Saj grem z delom dejansko sama sebi v minus. Na bolniški bom prejemala pač samo tiste procente plače brez prevoza in malice in se ne bom več razburjala.

Samo da opravim zadeve glede novembrske plače in da odpravimo Dedka Mraza (otroku pač ne grem požreti veselja), potem pa pa-pa…

Aja, mož pravi, da se bo, ko boste prišli, potrudil in pripravil kaj dobrega za jest ;)))))))))))))

Njama, komaj čakamo na hišno specialiteto:-))

Ti pa se res čuvaj in upajmo, da je vročina posledica stresa.

New Report

Close