Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Golota v družini

Golota v družini

K razmišljanju – in to kar dolgemu in globokemu- so me spodbudil posti BB pod temo “Mamice deklic” (proti koncu), kjer je govora o menstruaciji, kako razložit, pa kasneje o kopanju z otroki. Zelo mi je dalo mislit njeno mnenje o goloti, intimi, seksu. Nikakor ne mislim napadat ali se zgražat, čeprav se z njenim mnenjem ne strinjam. Zanima pa me, kako v vaših družinah gledate na te zadeve? Je golota “tabu”? Se tuširate za zaprtimi vrati? Se kopate skupaj z otroki? Skočite, če vas “zasačijo ” brez obleke? Se pogovarjate o spolnosti? Se objamete, poljubite pred otroki?

Pri nas sicer ne letamo brez vzroka in potrebe goli naokrog, od vekomaj pa lulamo in kakamo v dvoje (sin+odrasel), saj ga ni buldožerja, ki bi sina deložiral iz WC-ja, če nekdo sedi na školjki. Še najslabše s tem shajajo stari starši, saj se tudi njim naslika v WC, čim se vrata zaprejo. Drugim nikoli (obiskom, žlahti – tam samo pred vrati sprašuje “kaj dejas???”) Zaleže sicer zaklepanje, ampak dretje pred vrati je tako huronsko, da so vsi odnehali (pa ne zato, ker bi jim kdo težil zaradi tega). Da o večurni užaljenosti potem spoh ne govorim. Občasno se kopamo skupaj, ko se zjutraj preoblačimo, pa tudi ne zapiramo vrat kopalnice in se ne skrivamo pred sinom. Nismo nudisti, na plaži smo “oblečeni”. Njegovim “ka pa j to?” ob pogledu na moje dojke in atijevega lulija smo razložili s temi imeni (dojke-da dojenčki mleko pijejo, luli-za lulat, kot ga imaš ti, imajo ga vsi fantki, lulika-imajo jo vse punčke za lulat, tko kot mami). Tudi objameva se z atijem pred njim in poljubiva. Meni se zdi, da to ni nič -ne vem!-čudnega, nezdravega, pregrešnega… Kaj pa pri vas??

Evo, grem palačinke pečt!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Enako kot pri vas, s tem da naši pupi pri meni skoz vse štima, kadar pa vidi atija golega se pa vedno hihita – (pač sama nima lulčka in ji je atijev zelo zanimiv) :-)))

Pri nas golota ni tabu. Prav tako letamo goli naokrog tudi pred otroci, tudi mož. Nikoli se nismo skrivali in zaklepali v kopalnico oz. WC. Tavelika hči stara 5 oz. že skoraj 6 let, se sploh ne reagira, če je kdo nag. Mislim da ji je to čisto vsakdanje. No 4 mesečnica pa še tako ali tako ne ve za kaj gre. pa bomo pri njej ravnali čisto enako..

Helov!
Srbna se strinjam s tabo. Mi smo se doma vedno ful skrivali in zaklepali in nebi rada da bi tudi zdaj bilo tako. Mož že še hodi nag včasih, ampak ker ne živimo sami v stanovanju je meni to pač mim.Pa še kuhinja je tako, da ko kdo vstopi skozi vhodna vrata vidi direkt vanjo.Pa še tast in tašča hodita kar naprej in niti ne pozvonita!Sem zadnjič rekla, no a ne dela zvonec, pa ni bilo nobenega odgovora, le čuden pogled!
Ampak po pravici povedano mene to ful obremenjuje, da še v lastnem stanovanju ne morem biti naga!
Nudisti pa nismo, ker mož noče!!

Ne skrivamo, ne zaklepamo. Če bosta hoteli zasebnost, jo bosta dobili. Kadarkoli.
lp Andreja

tud mi se ne skrivamo … ključev ni v nobenih vratih .. oči in 6-letnik se še vedno kdaj skupaj kopata na željo miškota … ko se jaz tuširam mali velikokrat sedi zraven in se pogovarjava … karkoli … sploh je bilo zanimivo ko sem bila noseča in je trebušček rastel … ga je vsakič premeril .. tudi ko dojim, 6-letnik velikokrat od blizu gleda kako mleko šprica ven .. pa tudi vložke je že videl in pogovor zakaj jih imam smo opravili nekako okrog tretjega leta … starosti primerno jasno … pogovor o ‘kako otroci ratajo in kako se rodijo’ … pa ko sem bila noseča … se je fino izšlo.

ko bo pokazal da želi intimo jo bo pa jasno imel.

B.

Imamo dveletno hcerko. Nikoli se ne skrivamo, nikoli ne zaklepamo vrat. Vcasih se mala naslika, ko je kateri od naju na straniscu, pa nama dela druzbo. Zakaj pa ne? Golota je nekaj povsem normalnega. Sicer ne hodimo goli po celi hisi kar tako, gremo pa iz kopalnice do sobe, kjer so nasa oblacila brez problema goli. Kopamo se tudi vcasih z njo, tako moz kot jaz. Mala nama redno dela druzbo, ko se kateri od naju tusira. Izprasala je ze tudi, kaj je to: lulek za lulanje, ki ga imajo fantki, lulika za lulanje, ki jo imajo puncke, ….

Kar se pa tice poljubljanja in topline: seveda se poljubiva z mozem pred hcerko. Sicer se ne greva ne vem kaksne poljubovalne predigre pred njo, ampak toplina in ljubezen med starsema se vendar mora izkazovati tudi pred otroki. Tako tudi oni vidijo, kako je, ce se imata dva cloveka rada, se posebej mami in oci…..

LP,
Meli

Pri nas se vsak kopa sam, noben pač nima želje po kakšnem druženju v banji. Zaklepamo se ne, goli pa tudi ne hodimo po stanovanju. Drugače pa je sin tudi mene kdaj videl z vložkom, saj poskušam včasih zakrit, ampak pač ne gre. Če sva šla recimo na kakšni javni WC, ga nisem starega recimo 3 leta pustila samega zunaj, ampak je šel z mano noter. Zdaj ko je star 6 let, me čaka pred vrati in želim, da mi kaj razlaga, ker se pač bojim, da bi ga kdo odpeljal. Sem pač ena tistih “paranoičnih” mam, ampak to se lahko zgodi samo 1x in konec. Tudi ko dojim se n eskrivam, ker se mi to ne zdi nič takega. Na morju sem večkrat zgoraj brez. Tudi ata je že videl golega in je sam občudoval njegovega lulota, češ zakaj ima on tok večjega. Zdaj pa se mu dopade ker ima dojenček manjšega kot on.
In poljubi niso tabu, tudi sama želim, da mu pokaževa, da se imava rada in da je nekaj lepega, če nekomu pokažeš s poljubom in objemom, da ga imaš rad.

Nikoli se nisva skrivala ali zaklepala pred otrokoma, golota je obema otrokoma naravna in čeprav je hči stara 14 in sin 9 let, se tudi onadva ne zapirata in ne bežita v intimo. Pozdravček

Nikoli se nismo skrivali in golota pri nas ni tabu! Je pa res, da ko je sin odraščal, je želel svojo zasebnost in intimnost; normalno! In tudi sedaj, ko je v puberteti se zaklene v kopalnico. Meni se zdi to čist normalno.

Tudi mi se ne skrivamo, je pa tako naneslo, da hčerka dolgo ni videla atija golega (saj veste, ženske se večkrat preoblačimo, hi hi!). No, ko se je nekoč tuširal, je prijavila, da jo tišči lulat in sem ji rekla, naj kar gre, saj kopalnice na zaklepamo (ključ smo dali iz ključavnice, ko se je enkrat noter zaklenila). Pol sem šla pa pred vrata prisluškovat in še zdaj jo slišim, ko je moj vstal iz banje: “Kaj pa imaš to?” Sva ji razložila o lulčkih in lulikah in potem je bila še 14 dni obsedena. “Nona, ti imaš luliko in si punca.” “Stric ima lulčka in je fant.” “Ta kuža je fant, ima lulčka.” Smo se režali…

Zanimivo, da pri teh letih in štirih mesecih še ni vprašala nič o tem, kako dojenčki pridejo v mamičin trebuh in iz njega, čeprav ima sedemmesečnega bratca.

Mi se nič ne skrivamo niti zaklepamo. Tudi po stanovanju gre kdo kdaj gol, če kaj rabi ravno takrat (po navadi mobitel, he, he). Tudi pri nas doma je bilo tako, se pa spomnim, da mi je šlo ful na živce, ko sem prihajala v puberteto, pa se nobeden ni zrajtal, da bi lahko postal malo uvidevnejši. Enkrat sem se zaklenila v kopalnico, pa je bil potem cel kažin. Zato vem, da bom mojima otrokoma ponudila intimo, takoj ko bom zaznala, da bi jo želela. No, mala še ne šestletnica je že izrazila željo, da ji zapremo kopalnična vrata in jo pustimo samo, kadar kaka in to spoštujemo. In tudi, če bom začutila, da ju bo začela motiti moja in moževa “neintima” (vem, da je bilo meni nelagodno – takrat, v puberteti – tudi če sem nabasala na golega očeta ali mamo), bova to upoštevala. Dokler pa vsem paše, pa ne vidim razloga za skrivanje…

Mali je moj najboljši prjatu na WC-ju;-)))))))). Dobr da me vsaj mož tačas pri miru pusti…

Drugače pa ne plešemo nagi po stanovanju, skrivamo se pa tudi nikoli. Pa ne verjamem, da bo mulo kaj travmatiziran, če me kdaj vidi golo ali pa drugič čisto zapeto…

Pravica do zasebnosti je pri nas zelo močno pravilo. Kar pomeni, da če moj mož ne želi, da se ga na stranišču moti, malemu dopovedujemo, da potrebuje mir. Ker mene ne moti, če mi uleti, ko se tuiram ali kopam oz. to še vedno kdaj narediva skupaj (zdaj je star 5 let), že ve, da imava z možem drugačne meje zasebnosti. Meje so subjektivna stvar, kar mene ne moti, gre možu na živce in podobno deluje tudi mali. Na stranišču želi mir, ko je v banji, pa družbo. Včasih hoče, da gresta skupaj z očkom lulat, ker je v fazi identificiranja z njim in rabi potrditev, da je tak kot očka.
Smo nudisti, okoli po stanovanju sicer ne paradiram več gola kot nekoč – ker imamo na nosu sosede in se je že zgodilo, da smo se “srečali” s pogledi, jaz pa ravno natikala modrc :), smo pa precej sproščeni, s tem da sem jaz bolj kot mož. On si v kopalnico vedno vzame stvari za oblečt, jaz grem iz kopalnice do spalnice naga. Mali je zelo rad gol, tako da smo ga še letos komaj prepričali, da za v mesto poleti rabimo za oblečt – če pa je vroooče 🙂
Glede vložkov in tega – krvi mu ravno ne kažem, me je pa že zasačil, ko sem si menjavala vložke in sem mu lepo razložila, da se vsak mesec v mamicinem trebuščku naredi gnezdece za dojenčka in če tisti mesec dojenček ne nastane, se to gnezdece očisti ven iz telesa. Star je bil 4 leta. Poprej so bili vložki pleničke za mamico. Zdaj obvlada 🙂

Mislim, da je negativni odnos do golote večji problem, saj otroci ne znajo ločiti med pozitivnim in negativnim obnašanjem do telesa, ne znajo ločiti prave in neprave dotike in predvsem – pomembno je, da otroku damo vedeti, da je njegovo telo nekaj, kar spoštujemo in njegove želje glede telesa, upoštevamo.

hm, jaz hočem na WCju imeti mir in ga tudi imam. Petletni sine neženirano sedi pri odprtih vratih in prepeva, midva z možem se zapreva, devetletna hčerka tudi. Golota pa ni tabu, daleč od tega. Kopamo se ne skupaj, vendar se preoblačimo in iščemo nogavice napolnagi brez težav. Se pa zavedata, kaj je normalno le pred domačimi – če imamo recimo obiske, se oblačita in slačita v sobi.

New Report

Close