Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Gorenjska prata

Gorenjska prata

Zdaj sem na TV gledala kuharja, ki je naredil gorenjsko prato.

Toooooooo je pa tako dobro:

– na kockice narezan star kruh in šunka, jajca, peteršilj, čebula, česen…..Vse zmešamo v tako maso in damo pečt za eno uro na 180 stopinj.

Kuhar je uparabil umetno črevo.

Mene pa zdaj zanima, če lahko to spečem tudi v čem drugem (folija) ??

Hvala vam!

Seveda da lahko v foliji.

ta prata ni nič drugega kot kruhov knedl

Lahko tudi samo v pekaču spečeš, ne bo nič hudega.

Ni kruhov knedl če ima pa meso notr 🙂
Jz jo imam rada s kranjsko klobaso 🙂

In ja – ponavadi jo dam v peki papir k je na način narejen kot črevo (oval) in ga na koncih samo zavežeš.

Jaz jo že, odkar je bila prepoved prodaje goveje danke, pečem v papirnatem škrniclju od kruha. Dobro ga namažem (prepojim) z oljem in nafilam s prato.
Ali pa uporabiš folijo za pečenje, ne pa alufolije.

Hvala vsem, še posebej vam ‘pratarka’.

Točno tako bom naredila. Pa z zobotrebcem malo prešpikaš, kajne?
Sem si mislila, da v alufoliji ne bi bilo preveč dobro.

Vsem želim lepe praznične dni!

mi smo se zadnjič učil pri jezeršku, da se zavije v svinjsko mrežico in je fuuuul dobr

lp

Jaz pa jo dam v tiste vrečke za pečenje (npr.piščanca…), oblikujem štruco, zaprem, prepikam in je krasna, nič suha, pri črevesih mi je pa vedno smrdelo.

Taprav okus je pečena v črevesu, seveda dobro obdelanem , se dobi v mesariji Arva je še malo dimljen , posušen. To je taprava gorenjska prata!

Pozdravljeni, dragi kuharji in kuharice. Jaz sem danes prvič slišala za to jed, mi je teta iz gorenjske povedala, da jo je naredila za veliko noč. To je verjetno gorenjska jed, saj jo pri nas v zasavju ne poznamo. Jo bom sigurno naredila, saj bo verjetno od velike noči ostalo kaj suhega mesa, vendar jaz ne bom dala toliko jajc, verjetno le kakšne štiri. Sem pa jaz naredila “jezusov velikonočni kruh”po mojem receptu in sicer: 1 kg moka, kocka kvasa , 4dc mlačna voda, 1 dc oljčno olje, malo soli in malo slatkorja. Posebej sem prepražila dve veliki čebuli, pol kg. suhe šunke in pražila približno 20 minut. Naredila sem kvasec, v moko dala vse sestavine in dobro pregnetila. Vshajati sem dala za pol ure, nato pa še pol ure v pekaču.Kruh sem premazala z mlekom, prerezala in dala v pečico na 200 st. ca.50 minut. Probajte, ne bo vam žal, zelo lepo zgleda. To je namesto navadnega kruha za veliko noč. Lep pozdrav.

New Report

Close