Gorenjska prata
Zdaj sem na TV gledala kuharja, ki je naredil gorenjsko prato.
Toooooooo je pa tako dobro:
– na kockice narezan star kruh in šunka, jajca, peteršilj, čebula, česen…..Vse zmešamo v tako maso in damo pečt za eno uro na 180 stopinj.
Kuhar je uparabil umetno črevo.
Mene pa zdaj zanima, če lahko to spečem tudi v čem drugem (folija) ??
Hvala vam!
Pozdravljeni, dragi kuharji in kuharice. Jaz sem danes prvič slišala za to jed, mi je teta iz gorenjske povedala, da jo je naredila za veliko noč. To je verjetno gorenjska jed, saj jo pri nas v zasavju ne poznamo. Jo bom sigurno naredila, saj bo verjetno od velike noči ostalo kaj suhega mesa, vendar jaz ne bom dala toliko jajc, verjetno le kakšne štiri. Sem pa jaz naredila “jezusov velikonočni kruh”po mojem receptu in sicer: 1 kg moka, kocka kvasa , 4dc mlačna voda, 1 dc oljčno olje, malo soli in malo slatkorja. Posebej sem prepražila dve veliki čebuli, pol kg. suhe šunke in pražila približno 20 minut. Naredila sem kvasec, v moko dala vse sestavine in dobro pregnetila. Vshajati sem dala za pol ure, nato pa še pol ure v pekaču.Kruh sem premazala z mlekom, prerezala in dala v pečico na 200 st. ca.50 minut. Probajte, ne bo vam žal, zelo lepo zgleda. To je namesto navadnega kruha za veliko noč. Lep pozdrav.