Gorgonzola
V vse recepte, ki predvidevajo gorgonzolo, lahko daš poljubni sir s plemenito plesnijo, tudi vse sorta belih “plesnivih” sirov obstaja, pa z različnimi procenti dodatkov teh plesni, skratka, gre za mehke bele sire,
Za njoke si v eni posebni majhni skledici za poskušino naredi omako s temi “plesnivimi sirčki”, posebej pa brez njih, komot daš tudi kakšne variante topljenih sirov, ki jih tudi obstaja cela vrsta, ali pa običajno vrsto sira, kot ti je pač všeč…
Meni je zakon jesti njoke z uno (sicer ultra klasično) omakco, pelati prepraženi na česnu in olivnem olju, pa potem veliko bazilike čez in ko je vse to malce prekuhano, prelijem čez njoke pa čez trdi sir ponavadi in če se le da, parmeggiano reggiano, pa tudi kak zbrinc, ali kak pecorino…
Očitno ti siri kar ležijo. Obožujem sir čeprav bi me kar malo srce bolelo če bi kak brie na pašto dajala. Bi mi ga bilo absolutno škoda. Ali sem pa samo škrta.
Če nisi ravno primorka in si ljubiteljica sira poizkusi z žličko parmezana v goveji juhi. Zakon.
Pri nas sir tlačimo skoraj povsod. Nam je pač zelo dober. Kateri naši siri so ti všeč. Poznam bolj primorske.
Toplo ti priporočam sir z modro plesnijo Regina Blue, dobiš jo na delikatesi v tanajtrbulšem sosedu ali pa ta tadrugih sosedih. Zraven kupi še 1 sladko smetano. Sira rabiš za 4 osebe cca. 30 dag.
Potem pa na smetani raztopiš sir, popopraš in soliš po potrebi. Jaz omaki ne dodajam nič drugega, če ti je preredka dodaj malo moke zmešane s mlekom. Osebno imam raje, če omako zmiksam s paličnim, ker mi na videz cevke (ki so v siru) niso všeč. Zraven pa špageti ali rezanci.
Posuje si pa vsak sam še s parmezanom.
Zakaj ta sir, ker ima bolj nežen okus, dovolj močen. Pri nas ga je tudi naš bolj zbirčen fantek. Alternativa temu siru je le moder trikotnik od Vindije, ki ga dobiš pri zapakiranih sirih.
Očitno ti siri kar ležijo. Obožujem sir čeprav bi me kar malo srce bolelo če bi kak brie na pašto dajala. Bi mi ga bilo absolutno škoda. Ali sem pa samo škrta.
Če nisi ravno primorka in si ljubiteljica sira poizkusi z žličko parmezana v goveji juhi. Zakon.
Pri nas sir tlačimo skoraj povsod. Nam je pač zelo dober. Kateri naši siri so ti všeč. Poznam bolj primorske.[/quote]
Sem primorka, ampak živim v LJ že x let. Moja nona je delala sanjske njoke, z omako iz domačih pelatov in granapadanom ali parmeggianom reggianom povrh..
Sicer teh gorgonzola in brie variant ne maram preveč, za silo že, ampak ker se leti čedalje bolj zavedam, kako so siri mastni, predvsem in nažalost tudi pre-slani, se jih zaradi kilc in zdravja tudi sicer skušam izognit.
Od domačih sirov, slovenskih, so mi odlični bohinjski sir, kranjska gauda, zbrinc, odličen je tudi dalmatinski originalni Paški sir, pa kozje imam rada, ovčje, skratka če povzamem so mi najbolj všeč trdi aromatični siri. Sicer ja pa tudi kak Auricchio dolce, pa Old Amsterdam…hmmm
(une sire, ki so zaviti v rdečo/rumeno/zeleno folijo pa sploh pogledam ne, jih imenujem “plastični” sir, tko da kaj dost izbire nimamo)