Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek gorilnik, črpalka

gorilnik, črpalka

Ne vidim več kaj ste mi pisali svetovali po 11 uri, nazadnje mi je napisal simpl to kar kopiram, ostalo ne vidim. Ne vem zakaj, zato sem odprla novo temo.

To vidim ostalo ne več.

osnovni gradniki ogrevalnega tokokroga (centralne)
PEČ (z gorilcem)- karkoli že (oljni gorilnik, kupersbush za centalno-na drva, plinski gorilnik, peletni gorilec..)
CEVI (lahko tudi odatni kotel za zalogo vode)…. za prenos toplote/vode
ČRPALKA (ni nujna)…za pogon vode
VENTILI (vsaj za izpust, mešalni itd..)
TLAČNA/RAZTEZNA POSODA (tista rdeča okrogla)..zaradi raztezanja vode
IZMENJEVALEC (radiator)… za oddajo toplote

al je vse skup na enem stikalu al na 362-tih je lih vseen..
gre za termodinamičen proces, ki se zaradi toplotne vztrajnosti odvija počasi..
zato ima sistem ČRPALKO, da ta proces POSPEŠI..
in da, dobro je da če črpalka NE obratuje, da je narejen BYPASS, da po eni strani ne OVIRA pretoka termosifonskega dviga, in drugo da se na lopaticah ne nabirajo odpadne snovi in lahko tudi črpalka ne steče..
nastavljamo dve temperaturi..
temperaturo ogrevalne vode (te v peči/ceveh)..
in prostora..na sobnem termostatu..
in da jasno je da 80 st C voda lih ni pametna..
saj se lahko fejst opečeš na radiatorju..
no tud 40 stopinjska lih ni dobra
ker ne bo nič ogrevala..
vsaj pri tem pod 0 st C
Odgovori

moj odgovor je bil:
….
me veseli, da ste se kaj novega naučili, upam da bo tudi v praksi imelo efekt..

torej glede temperature vode..
da pametno je med 65 do 72 stopinj C..
spodnja vrednost za naftne gorilce in zgornja za drva..(če NIMATE mešalnega ventila, sicer vam to uravnava le-ta)

če kurite na drva, tako ne MORETE uporabljati sobnega temostata da krmili črpalko, saj temperaturo vode v sistemu krmili mehanski element, ki zapira dovod zraka, da voda ne bi zavrela..
lahko jo pa ko se sistem segreva, uporabite da hitreje prenesete toplo vodo do radiatorjev..in jo kasneje ugasnete,-vse ročno seveda.

v primeru ogrevanja z oljem, s sobnim termostatom vklapljate črpalko, le to pa ima za posledico da se prižge gorilec, to je ena možnost, je pa možnost tudi druga, da je črpalka vezana povsem ločeno, da sobni termostat zgolj vklopi gorilec-ta varianta NI običajna, dopušča pa možnost da sami upravljate s črpalko preko tistega stikala ki ga omenjate.

če črpalka NI vklopljena to po eni strani pomeni da se toplota od peči do radiatorjev pomika po polžje in obstaja možnost da se na stoječi črpalki (le ta ima lopatice) nabira umazanija , ki lahko tudi uniči pogon oz “zapeče” črpalko, se bo pa ogrevanje VSEEENO izvajalo.

v takem primeru, torej če želite da črpalka NE obratuje, je ponavadi narejen t. i. dodatni obvod cevi mimo črpalke, v tem primeru je črpalka varna pred nesnagami v vodi in tudi ne predstavlja dodatnega upora vodi pri prostem dvigu.
….

zanima me, če imate mešalni ventil, oz ali veste kaj to je??

Ne, ne vem kaj je to mešalni ventil? Mi prižgemo oba stikala za nekaj urc, potem vse skupaj ugasnemo. Bi pa radi, da se centralna sama prižiga in ugaša. Kako to gre nimam pojma?

New Report

Close