Gospa doktorica
Jaz bi izbrala samo: Dober dan.
Gospa doktorica lahko ni pravilen naziv, ker morda ni doktorica znanosti, ampak “samo” zdravnica (torej s končanim študijem na medicinski fakulteti, ne z doktoratom). Nazivati zdravnika z doktor je pa staro poimenovanje in se danes šteje za pogovorno.
Gospa zdravnica je po mojem mnenju malo vsiljivo, se pa zavedam, da je to povsem subjektiven občutek. To je podobno, kot da bi prišla v trgovino in pozdravila: Dober dan, gospa prodajalka. Malo bi me čudno gledala, se mi zdi. 🙂 Če pa rečem: Dober dan, je pa to lahko prijazen in vljuden pozdrav.
Najlepša hvala za odgovor …
Ja, saj pozdravimo z dober dan, ampak smo se o tem nekaj pogovarjali in ugotavljali, kaj bi bilo najbolj prav, če bi želeli uporabiti eno izmed zgoraj naštetih možnosti, predvsem nam pogosto uporabljena “gospa doktor/gospa profesor” dela težave in zato me zanima samo še to, če izvzamemo vse dejavnike (npr. vsiljivost, primernost, stopnja izobrazbe, pogovornost), gospa doktor v nobenem primeru ni pravilno, ne knjižno in ne pogovorno ali kako.
Nimajo vsi poklici/dejavnosti te sreče, da bi zanje imeli poimenovanje za žensko in moškega, npr. lovec, kupec, enako velja tudi za stranko in še kaj bi se našlo.
Za doktorja znanosti imamo ustreznico za žensko, to je doktorica znanosti. Če torej govorimo o ženski, ne vidim razloga, zakaj ne bi rekli: doktorica Ana Novak. Če govorimo o ženski in uporabimo naziv za moškega (doktor), smo zmešali nekaj podobnega kot: medicinska sestra Matjaž. Predlagam, da ostanemo raje pri zdravstvenem tehniku Matjažu (če prav vem, je ta tehnik ustreznica medicinski sestri) in doktorici Ani Novak.