Gosta hrana … čist zmedena
Ne vem več kako naprej s to gosto hrano. Gledam v knjigi in piše da najprej uvest za kosilo med dojenjem mal gostega … po potem počasi še dopoldan … in komaj potem popoldan … zvečer pa samo dojenje. Pri nas je pa tako, da že en lep čas poje en komplet obrok za kosilo in pa zvečer mu dajem kašo in če je potrebno ga še mal podojim. Včeraj je bilo tako, da je zaspal preden sem mu utegnila dati kašo in se mi je ponoči zbujal na dve uri in dobesedno hlastal po hrani … torej očitno zvečer rabi. Zdej pa ne vem … ali naj mu začenjam dajati tudi dopoldan gosto … ali naj ukinem večerno gosto … ali kaj?! Uff … sploh ne vem kako naprej.
Sicer mu pa gosta hrana zelo odgovarja in je tudi zelo ješč fantina. :))
Živjo, rada spremljam tvoje poste, ker si zelo polna pozitivne energije. Delaj, kot vama paše s tamalim, ne beri raznoraznih priročnikov in ne poslušaj raznoraznih pametnjačenj. Če mu paše dopodne gosto, mu daj takrat, če ne popoldne. Saj vidiš, da mali lepo napreduje in da je zadovoljen. To pove vse. Lp Adda
Predvsem bi mu rada uvedla tudi dopoldne gosto, ker se mi zdi, da mu moje mleko ne zadošča več in mu je samo še za cartanje oz. da se odžeja. Je pa tudi res, da odkar mu dajem gosto sem opazila, da imam manj mleka oz. po domače … joški so se mi zmanjšali … :))) Sam ko se pa ta mali doji ima polna usta mleka, pa še z drugega mi curlja kot za šalo. :)))
Mah … bomo videli. Mogoče mu bom pa res dala mal kašice. :))
Hvala za odgovor. Saj imaš prav … gledati moram to kako se on obnaša in kaj on želi, ne pa kaj piše v knjigah.
Hoj, tudi sama sem, ker nisem imela nič mleka in je mala že v porodnišnici dobila flaško, kmalu začela z gosto hrano. Dopoldne sem dajala sadne kašice s kakšnim piškotom (Plasmon, Mellin), rižolino z zmečkano banano ali jabolkom. Opoldne gosto mineštro z belim mesom (kasneje) ali z zmečkanim rumenjakom, pa malo mleka. Postopoma uvajaša tako, da ostane mleko za zjutraj in zvečer. Vedno pa: ubogaj otroka! Lp Adda
Jaz ti svetujem,da ravnaš tako kot si želi tvoj otrok.Lahko si zelo zadovoljna,da ima sam tako veliko željo po gosti hrani.Imam prijateljico,ki ima 8 mesecev staro punčko,katera niti slučajno noče poskusiti kakšno gosto hrano,tako da jo še vedno hrani samo z mlekom(adaptiranim).Če zvečer rabi gosto hrano mu kar ponudi,če zato ponoči bolje spi.Nikar pa se ne ravnaj po knjigah,jaz sem to delala pri mojem prvem sinu,pa ti povem da to ni najbolje,saj si potem skoz v skrbeh in nič ne gre tako kot tam piše.
Ne kompliciraj, naredi kar se ti zdi najbolje. Važno je, da je in če rabi zvečer gosto hrano potem mu jo daj. Se verjetno bolj naje in se ne zbuja toliko. Naš se je tudi zvečer napokal do nezavesti, potem pa še podojil – in spal do jutra. Zdaj je obratno. Takoj ko se zbudi je najprej am, am, in bolj ko gre dan proti koncu manj je. Anpak očitno mu tako paše. Važno da spi celo noč in sva z očijem čisto hepi …
Zivjo, z gosto hrano smo tut mi imeli veeelllike probleme. Brala sem naj zacnemo s korenckom, pa tut patronazna je tako rekla. Pa smo zaceli. Korencka ni hotel videt, ne jest. Pa sem probala vse mozne nacine od soka do kaj pa jaz vem cesa vsega.
Pol sem obupana pisala na med.over net in so mi punce svetovale, naj pustim korencek pri miru in probam z jabolki in drugim sadjem. Vsekakor pa naj pocakam, da bo otrok sam pokazal znake, da bi rad jedel.
No, pa sem pocakala kake 3 tedne, pol pa pocasi jabolko, banano, keks,…in res zacel je jesti. Potem pa vse ostalo. Pri 9 mesecih je z nama jedel ze skoraj vsa kosila. Drugace ni hotel, kakor to in takrat ko mida jeva.
Sedaj sem vesela (11 mesecev), da sem pocakala in ga nisem silila.
Aja, korencka pa se do danes ne mara!!!
Jaz te tudi veliko berem, in verjamem da boš sama najbolje vedla kako. Lahko pa ti povem, da imam doma 9 mesečnico, ki je prav tako hitro prešaltala na “pravo hrano”, torej zelo hitro sva imeli tri obroke, zdaj pa se praktično dojiva samo še ponoči in mogoče kdaj za zaspat. Izjemoma pa sva se dva dni samo dojile, ker ji je rastel zobek in je odklanjala vso hrano, tko da mleko se naredi po potrebi in se resnično tvori sproti. Jaz sem imela samo dva meseca res polne prsi, kasneje pa ne, pa sva se kljub temu lepo dojili. Vidva pa kar pogumno s hrano…
Lp P.
Glede na to, da sta uvedla že kar nekaj “prave” hrane, pa ti res ni potrebe gledati v knjige za nazaj…
Če misliš, da bi mu tudi dopoldan prijala druga hrana in, če bi rada nehala dojiti, stori tako. Vrstni red ni pomemben, tu je pomembna edino tvoja odločitev, koliko dojenja bi rada ohranila. Kajti bolj, ko boš dodajala, manj bo otrok potreboval mleka… pa to ti je tako in tako jasno.
Jaz sem začela uvajati drugo hrano sicer šele po 6-em mesecu, a sem najprej začela z riževo kašico za večerjo, naslednji dodani obrok je bila opoldanska sadna malica, potem pa še zajtrk in kosilo.
Ravnaj po svoji vesti in bo zagotovo prav.
Vladka
Hojla!
To, da so se ti joski pomanjsali, se ne pomeni, da imas manj mleka!!! :))) To pomeni samo, da se ti je uredilo ravnovesje: povprasevanje – ponudba.
Poslusaj sinka, saj ce vidis, da mu pase jest zvecer mu pac daj vecerjo. (ceprav sama nisem zagovornica tega, ker zvecer ni dobro niti za odraslega, da se prevec naje…)
Definitivno pa mu lahko uvedes tudi dnevne obroke, saj ce zmore vecerjo, bo zmogel tudi vse ostale obroke pojest.
Poskusi cimmanj komplicirat in prisluhnit njemu. Edino pazi, da ga ne bos prevec basala s hrano, saj tako majhni otroci se ne potrebujejo takih kolicin goste hrane. So se bolj na tekocinah in redkih kasicah. In se takole basanje lahko vodi v debelost.
Starsi pac vcasih ne moremo iz svoje koze in smo zelooo ponosni, ce nasi malcki dosti pojedo , hehehe 🙂
Ne vem, ce sem ti kaj v pomoc, pa vseeno!
Lep dan, Tejca
Oi,
mi imamo od petega meseca red tudi pri hranjenju….zal pa nam nic ne pomaga ponoci,saj se se vedno zbujamo na 2-3 ure,ker nagajajo zobki..imamo ze stiri in je kar pestro :))
S hrano sem komplicirala prvi mesec….nisem vedela kako in kaj….od petega meseca naprej pa mu dajem cisto vse….tudi kravje mleko…ima pa pet obrokov na dan…od tega redno skrbim,da je en obrok saden in en zelenjaven…vse ostalo kombiniram….ce zelis ti na mail posljem ene ful hude recepte…od 4meseca pa tja do 5 let…je ful prakticnih idej…ce zelis seveda..
papa,teja
Teichi, tudi jaz bi prosila za te recepte, če lahko.
Naša račka (7,5m) pa kar noče in noče jesti – ko zagleda žličko sicer odpre usta, a večino potem izpljune nazaj oz. poje le žličko ali največ dve . In še to kako sadje ali sadje s skuto (navadno). Hvala bogu, da zaenkrat še ni problema s težo.
Tako, da bodite kar vesele, da tako pridno jejo.
Lp, Ivana
PS. Teichi – sem hotela poslat e-voščilnico za pol svečke (23.10. – mi smo tudi 23.4.), pa smo bili tolk zaposleni z obiski, da je šlo mimo. Kot nalašč so smo imeli cel vikend obiskov (so si kar kljuko podajali :)) prej pa celih 6m nobenega.
V glavnem uživajta.
Res ne kompliciraj, uvajaj pa hrano tako, kot jo boš kasneje. To pomeni recimo, dajaj samo polento, ne pa recimo s slivamo, z jabolki… (samo nasvet), svetujejo čim manj “mešanja” hrane, saj ti tudi najbrž ne ješ polente z jabolki. Tako so meni svetovali, čim bolj preproste jedi. En sadni obrok, en zelenjavni obrok (lahko dodaš žita), en žitni obrok, zjutraj in zvečer mleko (zdaj tudi čez dan). lp