gostišče Špacan v Komnu
Naj vam opišem kaj smo doživeli v gostišču ŠPACAPAN v Komnu na krasu…..
Vhodna vrata bi lahko popravili, ker so zelo dotrajana, začasno pa bi lahko zamenjali vsaj kljuko na vratih. Sanitarije so za silo, sicer pa vzdrževana. Takoj pri prihodu, ko nam je zelo mlad natakar posvetil svojo pozornost, sem ga opozoril, da ne jem smetane, mleka, oz. mlečnih izdelkov in tudi ne nobenega mesa, razen rib in morskih sadežev. Vse to sem mu zaupal, da bo pazil, kaj mi bo priporočal in potem tudi postregel. Že pri predjedi pa se je zataknilo. Prinesel mi je rakov-škampov cocktail, ki je bil lepo dekoriran in serviran, žal pa je bil v njem JOGURT. Nisem hotel že na začetku komplicirati, zato sta moj cocktail pojedli žena in hči. Za juho mi je natakar priporočal bučno joto, katere sem se prav veselil, saj sem bil zelo lačen….žal pa so bili v joti OCVIRKI, ali KOŠČKI KUHANE ŠUNKE, tako da tudi jote nisem jedel, bil sem pa še vedno tiho in sem jedel samo kruh….natakar pri odnašanju polnih krožnikov ni vprašal, zakaj jote nisem pojedel, enostavno jo je samo odnesel. Za glavno jed sem si izbral pečen tunin kare….no tega sem pa res komaj čakal in solato tudi….glavno jed je natakar prinesel zelo pozno in sem bil že rahlo nervozen, vendar potrpežljiv…..končno je prinesel glavno jed in spravil sem se k jedi, a glej ga zlomka, tuna je bila okrog preveč pečena, skoraj osmojena, notri pa popolnoma trda-ZAMRZNJENA. Sedaj pa mi je počil film in stopil sem diskretno do šefa lokala, ki je sedel v miniaturni recepciji pri šanku…seveda sem mu sedaj povedal VSE, tudi za JOGURT in OCVIRKE in ZAMRZNJENO TUNO…… Mladi natakar je trdil, da ocvirkov ni bilo v joti, zato se nisem hotel z njim sploh več pogovarjati…..prosili smo za račun in odšli. Imam pa še generalno pripombo na ta lokal in sicer: mi smo odšli iz lokala, ko je bilo kosil že konec, nekaj čez 15. uro…..na posebni mizici so imeli dva držala-nastavka za pršut in pečeno šunko v testu…gostje teh dveh jedi skoraj niso jedli, zato sta bili obe jedi, pršut in pečena šunka, komaj načeti. Torej bila je nedelja, v ponedeljek in torek imajo pri Špacapanu zaprto. Zanima me, oziroma se sprašujem, kam so dali predvsem pečeno šunko v testu…verjetno jo je del končalo tudi v BUČNI JOTI v naslednjih dneh…… Lahko si mislite, da nimam besed ……bili smo resnično zelo razočarani. Ta lokal je dobil celo priznanje, ne vem kakšno, a to sem bral v reviji 5 ZVEZDIC….jaz jim ne prisodim niti ene zvezdice…
Zanimajo me vaše izkušnje s tem gostiščem, če je kdo bil tam, naj prosim napiše svojo verzijo…..
Zahvaljujem se vam za prispevek o gostišču Špacapan v Komnu.
Pred kratkim smo bili namreč odslovljeni, ker nas najbrž niso smatrali za “dovolj dobre” porabnike, kljub še eni prazni mizi in
polni sobi “kravatarjev”. Hvala vam, ker ste potešili mojo željo po
radovednosti in mi prihranili ponovno pot do Komna. V kolikor se boste ponovno nahajali v tistih krajih, se zapeljite še malo dalje in se ustavite v Kraškem hramu – v Križu pri Sežani. Ne bo vam žal, vsaj nam kljub večkratnemu obisku še ni bilo.
Jože, upam da ne boš zameril tele moje pripombe.
Kot vegetarijanec (saj sem razumela prav, da to si?) bi pa
vendar moral imeti boljše ožilje od nas, ki uživamo tudi
mesne izdelke. Skleroza pa pravijo, da je posledica slabega
ožilja, prekrvavitve v možganih, za kar pa naj bi bile veliko krive prav živalske maščobe. Torej, kako to, da te daje prav
skleroza? Ali je posredi res že kar huda zamera? Menda ja nisi
tak “zlopamtilo”? Veš, imam kar nekaj znancev, ki ne uživajo
ničesar živalsekga, pa moram reči, da so veliko bolj umirjeni
in strpni, kot sem sama in jem vse. Iz njih veje nekakšen mir.
Torej, kaj je na stvari? Kaj te tako mori, Jože?
to o sklerozi je seveda hec, saj se vsega prav dobro spominjam….da sem zadevo dal še enkrat na tapeto, je dejstvo, da je bilo prvič zelo malo odziva in drugič mi je prijatelj tožil, kako je bil razočaran pri Špacapanu, ko je zadnjič naročil joto in ajdove žgance….bilo je med tednom, ko nimajo prav veliko obiska in so jim postregli kar z INSTANT AJDO……no, to me je spodbodlo, da pretipam ljudi na med. over netu, predvsem tiste, ki jih takrat še ni bilo tukaj (saj jih je vsaki dan več)….zanima me kaj se dogaja v takšnih gostilnah, ki jih je ena sama hvala v raznih revijah in se trudijo predvsem takrat, ko pridejo na obisk komisije za ocenjevanje………kaj pa ti Urša. si že bila tam……sicer pa jaz nisem vegetarijanec, saj jem meso-ribe in morske sadeže, moraš drugič malo bolje prebrati, kaj človek napiše…….;-)
jože je pisal/pisala:
> Takoj pri prihodu, ko nam je zelo mlad natakar posvetil svojo
> pozornost, sem ga opozoril, da ne jem smetane, mleka, oz.
> mlečnih izdelkov in tudi ne nobenega mesa, razen rib in
> morskih sadežev.
Ne vem, Jože, ampak do sedaj sem znala brati, kaj človek napiše.
Ti sam si napisal tole, kar je zgoraj citirano. Morda bi pa
moral ti sam prebrati, kaj si napisal. Jaz pojmujem vegetarijanstvo kot neuživanje ravno teh živil, kot si jih
navedel ti. Jože, si morda samo priložnostni vegetarijanec?
Potem te še težje razumem, zakaj so te mesni dodatki tako
strašno razkurili, da zadevo ponovno pogrevaš. No, konec koncev je pa to tvoj problem, pa tudi tvoja pravica, a ne?
Sicer pa pri Špacapanu nisem še nikoli bila in tudi nihče od
mojih prijateljev. Pa še sanja se mi ne, kje in kakšen lokal
je sploh to. Mar si morda pomislil, da imam kako vezo z njimi?
Sem iz popolnoma drugega konca Slovenije, čez Komen sem se pa
(vsaj zdi se mi tako) pred leti enkrat peljala.
Draga Ursa, mislim, da nimas razciscenih pojmov, kaj pomeni vegetarianstvo.Le tega je vec vrst in ce clovek je ribe in morske sadeze, je prav tako lahko vegetarianec.Prav tako je vegetarianec nekdo, ki je OBCASNO kaksen kos mesa.Saj vegetarianstvo v koncni fazi pomeni zdrav nacin zivljenja, ne pa popolno neuzivanje vseh vrst mor. sadezev in mesa.Ljudje , ki ne uzivajo morskih sadezev in rib, pa tudi ne jajc itd. so vegani….torej zvrsti vegetarianstva je mnogo …
Pa nekako se mi ob vseh tvojih odgovorih zazdi, da kar naprej uporabljas napadalen nacin pisanja….pa oprosti, ce sem te s tem mogoce uzalila…
Glede Jozeta pa poskusi razmisljati v tej smeri…tudi ce bi obcasno bil vegetarianec, ni s tem nic narobe in je to stvar njega samega….
Glede obnasanja pa so ljudje, ki ne uzivajo mesa ali ga uzivajo samo obcasno, na splosno bolj umirjeni in nenapadalni…
lp Mojca
Spoštovana Mojca!
O napadlnosti pisanja bi rekla le, da gre vedno za presojo vsakega posameznika. Z vso pravico!
O tolerantnosti do drugih nima smisla razpravljati, čeprav sem “puščice” v tvojem zadnjem stavku prav dobro razumela. Vendar
naj za tvojo informacijo povem, da sem sama velika ljubiteljica sadja, zelenjave, žitaric, pa tudi rib. Meso sicer zmerno jem,
že zaradi ostalih v družini. In kje si prebrala, da komu
oporekam njegovo odločitev za vegetarijanstvo?
Mislim, da si zgrešila bistvo, ki je bil namen mojega odgovora.
Ti očitno nisi, jaz pa sem razumela Jožetov prispevek kot
pisanje nekoga, ki je toliko netoleranten, da nekogaršnje
slabo ravnanje tudi po treh mesecih ne more pozabiti. Saj smo
ljudje vendar živa bitja, z vsemi svojimi napakami in dobrimi
lastnostmi. Velik Človek je tisti, ki zna tudi odpuščati in pozabiti krivice in napake storjene njemu. Treba je vedeti,
da si neko gostišče kar tako ne pridobi dobroga imena, izgubi
pa ga lahko v trenutku. To se sicer lahko zgodi vsakemu izmed nas kadarkoli.
To pisanje pa je bilo daleč od umirjenosti, nenapadalnosti ali
celo tolerantnosti.
Ravno ta izjava, da sicer je tudi meso, v gostišču pa je rekel,
da ga sploh ne je (jedel je samo kruh!), lahko razumem tudi kot kapric nekega gosta. Da pa javno napadaš (in to večkrat) nekoga samo zaradi svojega kaprica, se mi pa ne zdi povsem na mestu.
Sicer pa povprašaj kakega lastnika lokala, pa boš videla, kako
težko je ustreči kapricastemu gostu.
Da ti pa povem še drugače. Za pravega vegana je težko najti
lokal, kjer bodo hrano pripravili v skladu z njegovimi željami.
Iz enostavnega razloga, ker večina ljudi še vedno je “na stari
način”, žal pa ni nekih specializiranih lokalov prav za vegetarijansko prehranjevanje.
Spoštovana Mojca, žal mi je, če boš zopet razumela moje pisanje
kot napadalno. Mnenja sem, da je samo realno, realnost pa
marsikdaj ni prav nič nežna. Življenje nas ne “crklja”.
Vljudno ti predlagam, da si vse poste še enkrat prebereš (tudi
svojega) in boš morda razumela, kakšen je bil moj namen.
Napadati – vsekakor ne! Lp Urša
Saj nisem mislil odgovarjati Urši, iz preprostega razloga, ker se mi ne ljubi “dajat” z njo….pa se moram oglasiti, ker trdi, da sem napisal- citiram (Ravno ta izjava, da sicer je tudi meso, v gostišču pa je rekel,
da ga sploh ne je (jedel je samo kruh!), lahko razumem tudi kot kapric nekega gosta. Da pa javno napadaš (in to večkrat) nekoga samo zaradi svojega kaprica, se mi pa ne zdi povsem na mestu.)
Seveda jaz nisem nikjer napisal da jem meso-svinjsko,goveje itd……ampak sem napisal-citiram: (sem ga opozoril, da ne jem smetane, mleka, oz. mlečnih izdelkov in tudi ne nobenega mesa, razen rib in morskih sadežev.) napisal pa sem tudi-citiram:( sicer pa jaz nisem vegetarijanec, saj jem meso-ribe in morske sadeže) JEM MESO – RIBE IN MORSKE SADEŽE…torej Urša, nisi dobro prebrala, napisal sem JEM MESO-(pomišlaj) RIBE itd….ampak itak ne mislim polimizirati s teboj, ker ni kaj polimizirati, čeprav bi ti očitno hotela nekaj zanetiti….skratka zelo negativno si nastrojena….
še to bi ti rad povedal, da sicer nimam slabih izkušenj in tudi to ni res, da je takšnemu kot sem jaz težko ustreči….
OK, Jože, naj pri tem ostane. Ne bomo se kregali.
Ja, želim nekaj zanetiti ….. – ogenj, da bomo danes pekli kostanj, pa še malo grozdja smo pustili na trtah za zraven.
Ata pa pravi, da bo tudi mošt dal za pokušino.
No, takole ob kostanju bi se dalo kaj podebatirali, saj je
ustno lažje kot s pisanjem, saj očitno kar naprej napišem kaj narobe ali se pa morda narobe razumemo. Včasih se mi zdi, da
je bolje, da sploh nič več ne pišem, ker potem je pa ogenj v strehi. Res je namreč, da ne želim nikomur pod soncem nič
slabega oz. nič takega, kar ne bi želela sebi sami. Priznam pa,
da morda name vplivajo marsikatere slabe izkušnje z ravnanjem
raznih ljudi, ki niso bili korektni, še najmanj pa tolerantni.
Vsekakor, ne biti slabe volje zaradi vsega tega, Jože!
Prav nič mi ni v veselje, da bi morala biti jaz vzrok za tvojo
slabo voljo. Ali pa koga drugega!
Še enkrat! Nisem in nimam slabih namenov. Če si dobil tak vtis,
se ti, Jože, resnično opravičujem.
Uživajte v lepem popoldnevu, saj upam, da je tudi pri vas
sončno, kot pri nas. Lep pozdrav – Urša
Ja, sem prebral……v bistvu samo povedo, da imajo teden slovenske kuhinje in še enkrat sporočajo, da ima gospa Špacapanova zlato žlico kot kuharica leta…..tega, da pa so gostje pri njih dostikrat nezadovoljni, pa seveda ne povedo…..no ta članek tudi ne demantira tega, da so meni postregli s še zamrznjeno ribo itd……meni se seveda ne ljubi pisarit v časopis, ker je enostavneje napisat tule na med.over.net-u……
prepričan sem, da je dosti gostov pri Špacapanu zadovoljnih, jaz pač nisem bil…..
Spostovani!
Naj povem se svojo zgodbo in pristavim svoj loncek. Nocem se spuscati v debate vegetarianec ali ne, pac pa v zgolj dobra postrezba ali ne. Skozi Komen se vozim skoraj vsak vikend ze skoraj 10 let. Se preden so gostilno Spacapan tako opevali pa smo se s prijatelji enkrat ustavili samo na hitro kavico dopoldan. Seveda, mladi pa v trenirkah, ocitno ne bodo zapravili prav veliko in tako nas je prav grdo eden od natakarjev pregnal z mize, za katero smo sedeli, ker si je pac gospa s Trsta, ki je prisla velepomembno na kosilo, zazelela prav nase mize, ceprav je bila gostilna prazna. Ne bom razkladala, da vedno najdemo novce za dobro “kosto”, ki je pa ocitno pri Spacapanu nikoli ne bomo okusili, saj me ne mika vstopiti, kaj sele jesti v gostilni, kjer do gostov nimajo nobenega obcutka in jih celo “sortirajo” po debelini denarnice. Hvala lepa!
Pa se nasvet vsem – na poti iz Komna proti Stanjelu se ustavite v Gabrovici na kmeckem turizmu Ostrouska (sobote in nedelje) – zanesljivo ne boste razocarani! Ali pa, ce vas pot pelje malo dlje do Storij, se ustavite v Kazljah in sprobajte gostilno N’ placi – ne bo vam zal!
Masa