Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis gostovati

gostovati

Pozdravljeni!

Zanima me vaše mnenje. Slovenski pravopis glagol “gostovati” navezuje s predlogom “pri” v smislu gostovati pri prijateljih. Jaz pa sem naletela na gostovanje pri oz. na festivalu. Sicer je v tem primeru po mojem možno oboje (festivali so pogosto institucije ali podjetja, npr. Festival Ljubljana), vendar pa se mi zdi raba fraze gostovati na festivalu pogostnejša in zato jo tudi uporabljam.

Poleg tega se po mojem mnenju “gostovati pri” navezuje na osebo ali skupino, npr. moštvo, “gostovati na” pa vsaj glede na primere iz gradiva za Frazeološki slovar pri ZRC SAZU na dogodek, kakršen je tudi festival. Menim, da nihče ne bo rekel, kako npr. plesna skupina gostuje pri prireditvi, temveč na prireditvi, ansambel ne gostuje pri veselici, temveč na veselici ipd.

Kaj menite o tem? Zelo bom vesela mnenja tako laikov kot slavistov.

Lep dan,

živa

Tudi jaz nisem slavistka, pa sem vseeno prepričana, da imaš prav. Pravopis tudi v tem primeru ŽAL navaja le eno od možnosti. V SSKJ-ju je razloženo takole:

gostovati -ujem nedov. (a u) 1. javno nastopati izven kraja stalnega udejstvovanja: danes gostuje mariborska drama; v glavni vlogi bo gostovala slavna pevka; včeraj so gostovali grški teniški reprezentanti 2. biti nastanjen v tujih, najetih prostorih: učiteljišče gostuje v gimnaziji / gostuje v leseni bajti je gostač 3. biti, muditi se pri kom kot gost: večkrat gostuje pri njih; stric je precej časa gostoval pri nas 4. zastar. gostiti2: več dni že gostuje prijatelje

To pomeni, da tvoj konkretni stavek sodi pod pomen št. 1, kjer pa (spet!) ni navedenega nobenega primera s predlogi, vendar tudi po mojem mnenju kaj drugega kot “gostovati NA festivalu” tudi ne pride v poštev.

Gostovati PRI prijateljih pa sodi pomensko že pod točko št. 3.

New Report

Close